I de seneste to uger har folk på Ekstra Bladet haft svært ved at kigge hinanden i øjnene, siger en af de medarbejdere, som har valgt at stoppe på avisen med en frivillig fratrædelse:
»Hvis du ikke ryger, så ryger jeg måske, har der stået skrevet i folks ansigter. Det er sådan noget, man bliver syg og dårlig af,« siger vedkommende, som ikke ønsker at stå frem med navn. Medarbejderen valgte »selv at tage tyren ved hornene med en frivillig fratrædelse, for det korte af det lange er, at hvis jeg ikke røg i sparerunden i år, ville jeg risikere at ryge næste år, for sparerunder kommer til at foregå igen og igen. Det har været tydeligt, at de ældre medarbejdere er blevet set på som udrangerede traktorer, og jeg føler mig ikke som en udrangeret traktor«.
Medarbejderen mener, at tiden er løbet fra avisens nuværende overenskomst. På Ekstra Bladet har man en uges ekstra ferie fra sit 45. leveår, og man får anciennitetsløn, »den overenskomst ender med at sparke de ældre medarbejdere i røven, på trods af at hensigten var det modsatte«, synes medarbejderen og mener derfor, at både DJ og medarbejderforeningen bør gribe i egen barm, når der til vinter skal forhandles ny overenskomst:
»Den nuværende overenskomst gav god mening for 30 år siden, hvor det at have flere års oparbejdet viden og et stort kildenetværk betød rigtig meget, men i dag, hvor historier handler mere om aktualitet og hurtige linjer, ender ordningen med at være en ulempe for de ældre medarbejdere, selv om det skulle have været en belønning. For de bliver simpelthen for dyre, når man kan ansætte halvanden nyuddannet journalist for næsten samme løn som en mangeårig ansat. Man kan også holde fanen så højt, at den ikke kan nå jorden.«
Eksempelvis kunne man omstrukturere 45-års ferieugen og gå gradvist ned i løn over en årrække, foreslår medarbejderen.
I DJ mener næstformand Lars Werge ikke, at det er løsningen at gå ned i løn. I Ekstra Bladets overenskomst fra 2012 var det heller ikke et emne, og den overenskomst blev vedtaget med et stort flertal blandt medarbejderne. Lars Werge tilføjer, at Ekstra Bladets medarbejdere faktisk er gået ned i realløn gennem de seneste år i forhold til lønudviklingen.
»Når det så er sagt, at der stor forskel på de goder, man forhandlede hjem i 70’erne, og de goder, man forhandler hjem i dag. Særligt i dagbladsbranchen spørger mange sig selv, om de er blevet for dyre. Det er en svær balancegang, for de erfarne medarbejdere, som bliver tilbage, kan risikere med at blive udsatte, omvendt skal vi jo heller ikke tillade en generelt lavere løn.«
Ingen medarbejdere er uberørte på Ekstra Bladet, og derfor mener Lars Werge, at man skal vente med at diskutere overenskomst, indtil »blodtrykket er faldet på begge sider«.
»Men når vi skal forhandle overenskomst med dagbladene her til vinter, er det muligvis tidspunktet til at se på nogle af de facetter i overenskomsten, som man ikke har set på tidligere. Det kunne for eksempel være overarbejdstid,« siger han.
7