Man kan ikke gemme sig bag en blog

Teleanalytiker John Strand klagede i foråret over en blog på business.dk. Chefredaktør Lisbeth Knudsen hævdede, at blogmediet ikke fungerer på samme præmisser som en nyhedsartikel, men Pressenævnet kritiserer nu business.dk for flere ting i blogindlægget og slår fast, at blogs sidestilles med ledere og klummer. (Opdateret klokken 13:40 med kommentarer fra Lisbeth Knudsen)

Business.dk bragte i torsdags et genmæle fra teleanalytiker John Strand, der har klaget til Pressenævnet over et kritisk blogindlæg på sitet, der er skrevet af it-bloggeren Dorte "Bizzen" Toft.

Blogindlægget "Ministerium sætter udbetalinger til Strand Consults ph.d.-stipendiat i bero” fra april måned får kritik i to ud af fire punkter: Indlægget indeholder ukorrekte oplysninger, ligesom John Strand burde have været forelagt kritikken inden publicering. 

Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Berlingske, har den 23. maj i en e-mail skrevet til John Strand, at blogmediet ikke ligger under for samme regler som en nyhed, og at rammerne er bredere for en blog.

Det mente John Strand ikke, og derfor sendte han sagen i Pressenævnet.

I Pressenævnets kendelse giver chefredaktør Lisbeth Knudsen sit syn på sagen, hvilket ligger i tråd med det, som hun tidligere havde forklaret i sin e-mail til John Strand.

”En journalistisk blog kan ikke sammenlignes med journalistikken på et printmedie eller en traditionel og klassisk journalistisk tilgang til en historie. Ideen med en journalistisk blog er, at en person med indsigt i et område både arbejder journalistisk med research med nogle emner og samtidig via bloggen og sin personlighed bruger læserne aktivt i indsamlingen af informationer til en konkret sag. Bloggere er personlige skribenter, som ikke er underlagt de sædvanlige journalistiske kriterier. De er i høj grad kommentatorer og eksperter inden for bestemte områder,” skriver hun.

Lisbeth Knudsen mener, at en blog er en anden journalistisk proces, hvor udviklingen af en historie sker med kommentarer fra læserne.

”Formålet er også at gå i direkte og offentlig dialog med dem, der skrives om og rettes kritiske spørgsmål til, og dermed give de pågældende mulighed for uredigeret at give svar på tiltale, dokumentere eventuelle fejl og supplere nye oplysninger. Der er med andre ord tale om en anden journalistisk proces, hvor undersøgelse, spørgsmål, modspørgsmål og udvikling af en historie sker i en offentlig proces.”

”Kalder på andre overvejelser omkring presseetiske regler”

Lisbeth Knudsen mener, at fordi udviklingen af historien sker offentligt, har den forurettede mulighed for at komme til orde.

”En forurettet person i et blogunivers vil have haft lejlighed til at komme til orde og korrigere, hvad han måtte finde anledning til, uden at det har været igennem nogen form for redaktionel proces eller forudgående bedømmelse. Det kalder på nogle andre overvejelser omkring de almindelige presseetiske regler, som ikke tager hensyn til denne særlige form for journalistik og meningsdannelse.”

Pressenævnet er dog ikke enig i den udlægning. Nævnet mener ikke, at Dorte Tofts blogindlæg ligger under for andre redaktionelle rammer.

”Pressenævnet finder, at det påklagede blogindlæg er et redigeret indlæg skrevet af en af avisens faste bloggere. Nævnet finder herefter, at det påklagede blogindlæg på sidestilles med en leder-/klummeartikel, der omfattes medieansvarsloven og derved Pressenævnets kompetence. Det forhold, at hensigten er, at læserne, herunder klager, frit kan kommentere indlægget, ændrer ikke herpå.”

Lisbeth Knudsen: De journalistiske blogs bør diskuteres

Lisbeth Knudsen mener, at der er behov for at diskutere de journalistiske blogs.

»Vi tager kendelsen til efterretning, men der er behov for at diskutere de journalistiske blogs. Jeg mener, at der forskel på blogs, hvor en person har en mening, og så journalistiske blogs, som er en udviklingsproces. Historien, der tager form, ved at forskellige kilder deltager i debatten, og personen, der er involveret, kan svare direkte. Det kan man ikke sammenligne med meningsblogs,« siger hun.

»Stein Bagger blev afsløret efter en journalistisk blog skrevet af netop Dorte Toft. Hun lagde en række antagelser ud i sit indlæg, og det blev kommenteret af en person, der viste sig at have nogle afgørende spørgsmål angående IT Factory. Den form for crowdsourcing er en anderledes proces i forhold til, hvordan vi arbejder normalt,« siger hun.