Aviserne er for dårlige, derfor gider folk ikke betale for dem. Lederne har ingen visioner for fremtiden. Det blev sagt flere gange på mediekonferencen i Kreds 5. Men det blev også sagt, at journalisterne selv har et ansvar for at føre medierne ind i fremtiden.
Aviserne har glemt at udvikle sig. Det er professor Anker Brink Lund fra Syddansk Universitet og faglig sekretær Claus Iwersen fra Dansk Journalistforbund enige om.
De to var kaldt til mediekonference på Kongenshus Hede mellem Skive og Herning. Kreds 5s bestyrelse havde arrangeret konferencen, dels fordi den er træt af, at alle medie-konferencer foregår i København, dels i et forsøg på at bevare de journalistiske arbejdspladser i Nordvestjylland.
"Aviserne har manglet visioner og missioner," sagde Anker Brink Lund. Faglig sekretær Claus Iwersen, der kalder sig selv ekspert i fyringsrunder, sagde, at når det går dårligt for et dagblad, bliver der sjældent spurgt, om det måske kan skyldes, at produktet er for dårligt. Han siger, at hvis nogen endelig begynder at tale om produktudvikling, så handler det ofte om nyt design.
Professoren var enig. Ifølge ham reagerer aviserne på krisen ved at skære i freelancebudgettet og fyre folk.
"Man reagerer i stedet for at finde en vision for fremtiden."
"Jeg savner, at nogen siger: Vi har en krise – vi skal den vej ud af den," sagde Claus Iwersen og pegede frem. Han henviste til Danfoss, der netop har fundet ud af bruge vand i deres hydraulik. Ikke fordi de pludselig ikke kan få olie, men fordi de har brugt lang tid på at udvikle deres produkt.
Aviser på hospice
"På Århus Stiftstidende brugte man sidste år 14 dage på en fyringsrunde og en beslutning om avisens fremtid. Man forpassede chancen for produkt-udvikling. Århus Stiftstidende kunne have været en legeplads og et laboratorium for ny journalistik for Det Berlingske Officin. Var pengene tabt, var det aktiv dødshjælp. Men er det bedre end de hospicer, som mange aviser befinder sig i for øjeblikket," spørger Claus Iwersen. Han beklager også, at ingen investorer havde lyst til at hjælpe Aktuelts tidligere medarbejdere med at skabe weekend-nu.
"Her var 15-20 journalister, der var parate til at bruge deres arbejdskraft i opsigelsesperioden på at udvikle et nyt produkt. Men ingen var interesseret i at være med til at skabe en legeplads, udvikle noget nyt," sagde Claus Iwersen.
"Jeg opfordrer til at prøve nye ting. Går det galt, dør det bare lidt før, end det ellers ville gøre," lød det nøgternt fra den mand, der gang på gang må samle fyrede journalister op, når dagbladene skal spare.
Lokal mediekonvergens
Anker Brink Lund vil ikke kun klandre de dårlige ledere, men også journalisterne:
"Jeg synes, der er en tendens til, at journalisterne sætter sig med armene over kors, mens de siger: Det har vi hørt! Livet er for kort til at ærgre sig over dårlige ledere," mener Anker Brink Lund.
Han mener, fremtiden for de lokale medier er konvergens. Ikke som nu, hvor De Bergske Blade for eksempel er ejet af Det Berlingske Officin og udveksler stof, men derimod lokal konvergens. De regionale tv-stationer, radiostationerne og dagbladene skal arbejde sammen. Men han siger, at der er tre store forhindringer, der ødelægger mulighederne for en intelligent konvergens:
"For det første er de fleste medier helvedes dårligt ledet. Dernæst er der paragraf syv: Uanset, hvad der sker, så skal det udløse tillæg. Endelig er der angsten for nedskæringer. Alle frygter, at det vil gå ud over deres vilkår," siger Anker Brink Lund. Han lagde ud med at sige:
"Medierne skal sgu nok overleve. Spørgsmålet er, om journalistikken gør det. Den gør det i hvert fald kun, hvis vi slås for det. Jeg er bange for, at faget slagtes, fordi journalister er så bange for forandring. Alle vil gerne have det bedre, men det må ikke ændre ved de nuværende forhold."
Også her var Journalistforbundets faglige sekretær enig:
"Folk, der bliver fyret fra et dagblad, vil helst på dagblad igen, selv om der ikke er jobs der. Tænk i andre baner. For eksempel har Danfoss ni journalister ansat, og de laver andet end pressemeddelelser."
Han oplever også, at mens mange journalister føler sig for fine til at arbejde på distriktsaviser, så kommer mange skolelærere og andre ind i forbundet ved netop at tage arbejde på en distrikts-avis.
"Disse job har også kvaliteter. Det samme med research-job, de bliver ofte besat af folk med akademisk baggrund. De job skal vi få øje på."
Visionær legeplads
Efter disse oplæg blev de omkring 60 deltagere sendt ud i tre grupper for at skabe en visionær legeplads. Det kneb for nogle at løfte sig op fra de daglige vanskeligheder, hvilket på et tidspunkt fik en af de unge deltagere til at sparke til de ældre:
"Det kan godt være, at Morsø Dagblad er bedre, end den var lige efter krigen, men der er jo ikke sket noget siden. Skal vi ikke lege sådan en dag som i dag, så ved jeg ikke, hvorfor vi er her. Lad os hver prøve at komme med en ide. Jeg har ikke redningsplanken, men jeg har lysten. I snakker kun om, hvor svært det hele er."
Både Anker Brink Lund og Claus Iwersen gik rundt i grupperne for at supplere. Claus Iwersen, der oprindeligt kommer fra Sønderjylland, serverede en af sine kongstanker:
"Aviserne skal finde ud af at sælge mig det stof, jeg har brug for. Jeg vil gerne betale for at få navnestoffet fra JydskeVestkysten sendt på en email, men jeg vil ikke betale 3000 kroner for at abonnere på hele avisen."
Efter middagen blev gruppernes tanker fremlagt:
Vi skal i virkeligheden finde ud af, hvem vores læsere, lyttere og seere er. Det ved vi jo ikke engang, lød det flere steder fra.
Distriktsaviserne skal sadle om og bruge flere journalister, var et andet bud. Stærkt understøttet af redaktør Steen Hebsgaard fra Ikast Avis, en gratisavis, der udkommer tre gange ugentligt. Der er ud over Hebsgaard selv to skrivende, der netop er blevet organiseret i Dansk Journalistforbund.
Dialog med læserne, drop volumensygen, affolk ikke lokalredaktionerne, vær ikke bange for at have holdninger. Det var nogle af aftenens øvrige stikord.
KREDS 5
Kredsen har fire aviser, der tilhører De Bergske Blade. Det er
– Ringkøbing Amts Dagblad med 28 medlemmer af Dansk Journalistforbund,
– Dagbladet Holstebro med 24
– Viborg Stifts Folkeblad med 23
– Thisted Dagblad med 18 medlemmer
Desuden har
– Skive Folkeblad 26 DJ-medlemmer
– Morsø Folkeblad 12
– Herning Folkeblad 27
Kredsen omfatter også
– TV/Midt-Vest med 59 medlemmer af DJ
– DR Midt&Vest med 35
– Medieskolen i Viborg med 9
– Radio Viborg med 5
– ugeaviserne med 12
Desforuden er der
– 42 medlemmer af Free-lanceGruppen i kredsen
– 13 pressefotografer
– 5 fotografer
– 55 i fællesgruppen af pensionerede, ledige og folk på orlov.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.