»Man får ikke noget ud af at komme fløjt og video på, hvis artiklen ikke er god«

Kim Schou fra Kristeligt Dagblad vandt i aftes DONA-prisen for sit arbejde med digitale fortællinger. Han tror, det er nemmere at lave flot, digital journalistik på et lille medie: »Jeg kender journalisterne, jeg kender fotograferne, og det gør det nemmere at prøve nye ting af«
  • Leif Tuxen
    »Man får ikke noget ud af at komme fløjt og video på, hvis ikke artiklen er god. Vi tilpasser alle vores virkemidler, lyd og billeder til historien,« siger Kim Schou, som i går aftes vandt DONA-prisen 2016.
29.11.2016 · 11:01

”Opfindsomhed” og ”risikovillighed” var to værdier, som juryen nævnte i sin begrundelse, da de i går tildelte Kim Schou DONA-prisen. Han får prisen for sit arbejde med digitale fortællinger på Kristeligt Dagblad. Det var blandt andet historier som denne om den danske fællessang – fortalt i fællessangform – og en personlig fortælling om at blive far til et lille barn, der var født 10 uger for tidligt, som blev fremhævet.

Kim Schou mener, at det kan være en fordel at være en lille avis uden et budget på mange millioner, når man skal lave store, digitale fortællinger.

»Jeg kender journalisterne, jeg kender fotograferne, og det gør det nemmere at prøve nye ting af. Selvfølgelig var det en kamp i starten, hvor vi lavede nogle longreads, som kostede vildt lang tid, men jeg kender alle på redaktionen og ved, hvad de er gode til,« siger Kim Schou.

Historien kommer først

Han fortæller, at uanset om man har et stort budget i ryggen eller ej, er det vigtigste at sætte historien først.

»Man får ikke noget ud af at komme fløjt og video på, hvis ikke artiklen er god. Vi tilpasser alle vores virkemidler, lyd og billeder til historien. Vi laver ikke stort udstyrede artikler en gang om ugen eller en gang om måneden, og vi bruger ikke faste skabeloner. Det handler om ikke at slippe historien,« siger han.

Men når man eksperimenterer, går det nogle gange galt. Og en af de historier, Kim Schou er mest glad for, havde ikke særlig mange læsere. Det var historien om pigeliv i verden, som Kristeligt Dagblad lavede i anledningen af Women Deliver-konferencen i København.

»Det var faktisk min yndlingshistorie, men der var virkelig ikke mange, der læste den. Jeg tror, vi solgte den forkert. Det er et svært emne – pigeliv i verden – og den var nok ikke personlig og konkret nok. Det begyndte som en koncepthistorie, og måske skulle vi i virkeligheden have lagt de 10 historier ud en ad gangen,« siger han og tilføjer:

»Jeg er stadig rigtig glad for, at vi havde den, men den blev ikke læst ret meget.«

Spørger man Kim Schou, hvad det næste store inden for digitale fortællinger bliver, har han ikke et klart svar. Men han ved, hvad det absolut ikke må blive:

»Jeg håber ikke, det er skabelonartikler eller Facebook Instant Articles. Ja, Instant Articles er hurtige og flotte, og så kan man zoome i billederne, og på kortene er der en jordklode, der drejer rundt, men de bliver hurtigt kedelige, for de er ens alle sammen,« siger han.

Foruden Kim Schou var Filip Wallberg og Søren Pedersen nomineret til årets DONA-pris. Filip Wallberg var nomineret for blandt andet tjenesterne De Virale NyhederTwitterjournalister.dk og Twitterpolitikere.dk, mens Søren Pedersen var nomineret for tjenesten DKpolitik, som både findes på Twitter og som app, hvor brugere får samlet dagens nyheder om dansk politik. 

Kommentar

Seneste jobopslag

JA, DU SKAL ARBEJDE HÅRDT HER!

TV 2
Ansøgningsfrist: 10.03

Digital avisredaktion søger to barselsvikarer

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 18.03

Pressemedarbejder

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 25.02

Pressechef til pædagogernes fagforening

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 08.03

Er du DR’s nye digitale madjournalist?

DR
Ansøgningsfrist: 24.02

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder til Bibliotekerne

Hillerød Kommune
Ansøgningsfrist: 20.02

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Kommunikationsmedarbejder

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 20.02

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02