MAGTENS TOP 50

Journalisten har ladet sig inspirere af The Guardians årlige liste over de mest magtfulde i britisk presse. Listen indeholder personer, der udøver magt af politisk, økonomisk, innovativ eller dagsordensættende karakter.

Journalisten har ladet sig inspirere af The Guardians årlige liste over de mest magtfulde i britisk presse. Listen indeholder personer, der udøver magt af politisk, økonomisk, innovativ eller dagsordensættende karakter.

 

Klik HER for at se den komplette liste over Magtens Top 50

 

Sådan blev magtens Top 50 til:

Research- og analysefirmaet Kaas & Mulvad udvalgte for Journalisten en bruttoliste med 200 personer fra medier, mediebureauer, kommunikationsvirksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner og fra Christiansborg og organisationerne.

I samråd med Journalisten sammensatte Kaas & Mulvad et magtpanel på seks personer. (Se side 12, red.)

Magtpanelet tilføjede selv en snes personer til listen og tildelte hver enkelt et pointtal på mellem 0 og 20 ud fra deres samlede politiske, økonomiske, innovative og dagsordensættende magt.

Pointtallene i listen er udtryk for et gennemsnit af de point, som hver enkelt deltager i panelet uddelte.

Specielt snarrådige læsere vil opdage, at der mangler navne på listen. Enkelte blev helt enkelt glemt i processen. Andre har virket for kort tid i deres nye job til at blive vurderet. De er siet fra. Det gælder for eksempel programdirektør i DR Mette Bock og bestyrelsesformand i TV 2 Lars Liebst.

Læs hele den samlede uredigerede liste med mere end 200 navne på Journalisten.dk.

 

Panelet bag listen over de mest magtfulde:

Her er de seks personer, der har sammensat listen over de mest magtfulde mediefolk i Danmark. Panelet har foretaget sine vurderinger ud fra fire kriterier: Økonomisk, politisk, innovativ og dags-
ordensættende magt. Først udvalgte analysefirmaet Kaas & Mulvad en bruttoliste på 200 personer, hvorefter panelet i fællesskab ka-stede yderligere en snes personer ind i spillet. Derpå uddelte hver af paneldeltagerne point til samtlige personer på listen, og endelig mødtes sekskanten til en livlig diskussion om magt og magtkriterier.
Citaterne her på siden er taget fra panelets diskussion.

 

 

BLÅ BØGER

Anna Vinding

Anna Vindings journalistiske karriere tager sin begyndelse helt tilbage i 1969 og løber over næsten 30 år på arbejdspladser som Fyens Stiftstidende, Politiken, Berlingske Tidende, DR TV-A samt Skandinavisk Film Kompagni, hvor hun var redaktionschef. I 1998 skiftede hun kasket og blev kommunikationschef i DSB, og fra 1999 til 2004 var hun tillige formand for Cavling-komiteen.

 

Lone Kühlmann

Uddannet som journalist på Lolland-Falsters Venstreblad i slutningen af 60erne. I 1971 blev hun ansat på Radioavisen og senere TV-A, hvor hun i 15 år især beskæftigede sig med udenrigs- og sikkerhedspolitik. I 1988-90 var hun chefredaktør på Alt for damerne, og herefter kastede hun sig over forfattergerningen, sideløbende med at hun fra 1994 til 1999 var bestyrelsesformand for TV 2.

 

Christian Nissen

Christian Nissen har en embedsmandskarriere, der startede med stillinger i Miljøministeriet og Finansministeriet. I 1985 blev han administrator ved Nationalmuseet og i 1991 administrerende direktør for Rigshospitalet. Fra 1994 og 10 år frem var han en synlig og omdiskuteret generaldirektør for DR, men det fejlslagne DR-byggeri kostede ham stillingen i 2004.

 

Henrik Schultz

Selv om han arbejder i Norge, er Henrik Schultz en af Danmarks mest brugte kapaciteter, når det gælder analyser af mediemarkedets økonomiske strukturer og fremtid. Han er ledende analytiker i Kaupthing Bank i Oslo og kom dertil fra en tilsvarende stilling i Danske Bank, hvor han særligt beskæftigede sig med medieområdet. Før var han hos Unibank og Hafnia Invest.

 

Nils Ulrik Pedersen

Internet-journalisten fylder meget på Nils Ulrik Pedersens profil. Han blev uddannet journalist i 1978 og har en række traditionelle journalistjob bag sig. I 1994 begyndte han at arbejde koncentreret med internet-mediet, blandt andet var han projektleder for Berlingske Tidendes web-satsning, og siden har han undervist og rådgivet i webstrategi og netjournalistik.

 

Niels Lunde

Han startede sin karriere i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han blev redaktør af Arbejdsgiveren. I 1994 kom han som journalist til Det Fri Aktuelt og året efter til Berlingske Tidende. I 1999 blev han medlem af chefredaktionen, og i 2002 blev han ansvarshavende. Han valgte at fratræde efter en større spareplan i 2007.

 

 

»Hvad kønnet betyder for at have magt? Man må bare sige, at det er et fact of life. Så er der ikke mere at sige til det. Når der ikke er kvinder i ledelse, kunne de jo være på den innovative liste, men der er de jo heller ikke. Sådan er det bare – vi er ikke sat til at lave ønsketænkning her.«

Anna Vinding

 

 

»Der er meget stor forskel på, hvem man ville ønske der havde indflydelse – den og den sidder et sted og burde egentlig være indflydelsesrig – og hvem jeg beklageligvis må erkende der har indflydelse. Det er svært, når det ikke harmonerer. Jeg har dog sat mine point ud for dem, som jeg mener har – og ikke dem, som jeg mener burde have indflydelse.«

Lone Kühlmann

 

 

 

»Montgomery, Jón Ásgeir Jóhannesson og Hans Holger Albrecht repræsenterer en høj grad af rå kommerciel magt, i forhold til dem med politisk og faglig magt. Meget af det tv, der ses og leveres i Danmark, er noget, som Hans Holger vælger ud fra rene kommercielle betragtninger.«

Henrik Schultz

 

 

 

»Jeg vil gerne definere magt som at gøre en forskel. Det at sidde og administrere 400 millioner kroner som chefredaktør på for eksempel Fyens Stiftstidende, det er selvfølgelig magt. Du ansætter, afskediger og sætter en dagsorden, hvis der er brug for det. Men hvor meget er forandret, når den pågældende går af efter 15 år?«

Nils Ulrik Pedersen

 

 

 

»Det er farligt at sige, at folk, der er fodslæbere, ikke har magt. Hvis en person er i stand til at hæmme en udvikling, er det også magt. Tag en af de tidligere meget magtfuld formænd for Det Berlingske Officin. Han var i stand til næsten personligt at forhindre, at Det Berlingske Officin gik ind i internettet. Han var nagelfast. Det Berlingske Officin skulle ikke ind på den dødssejler.«

Christian Nissen

 

 

»Kriteriet for mine valg er i høj grad økonomisk magt. Specielt i vor tid, hvor alle er under pres, konsoliderer sig og skærer ned, er der for mig ingen tvivl om, at den vigtigste magt ligger dér. Det er min egen erfaring. Det er den økonomiske magt, der har mest at skulle have sagt.«

Niels Lunde

'

 

 

»Fra de bestyrelser, jeg sidder i, kan jeg se netværkets betydning. Mænd på det niveau kontakter kun ddem, de kender i forvejen. De tør ikke ringe til fremmede, af angst for at vedkommende måske ikke ved, hvor betydningsfulde de er.«

Lone Kühlmann,

tidligere bestyrelsesformand for TV 2.

 


 

 

 

0 Kommentarer