MAGTENS TOP 5

Her er TOP 5-lister over de mest magtfulde mennesker inden for Forskning/uddannelse, Nye medier, Organisation/politik og Kommentatorer.

Her er TOP 5-lister over de mest magtfulde mennesker inden for Forskning/uddannelse, Nye medier, Organisation/politik og Kommentatorer.

 

Forskning/uddannelse

Anker Brink Lund, professor i medieledelse, Copenhagen Business School, 82

Troels Mylenberg, centerleder på journalistikuddannelsen, Syddansk Universitet, 84

Anne-Marie Dohm, rektor, DJH, 94

Jørgen Poulsen, professor, journalistuddannelsen RUC, 107

Frands Mortensen, medieforsker, professor, Aarhus Universitet, 134

De kloge holder sig tilbage

Medieuddannelsernes folk spiller en magtrolle på flere måder. Dels er de som undervisere med til at udstikke de faglige retningslinjer for kommende journalister, dels optræder de ofte som eksperter og vismænd ved mediefaglige og
-politiske diskussioner.

Alligevel skal man langt ned ad listen for at finde dem.

Den højest placerede – Anker Brink Lund fra CBS – er kun nummer 85. Men han oplever ikke, at interessen for medieforskernes meninger er blevet mindre. Til gengæld tror han, at forskerne selv er blevet mere tilbageholdende med at blande sig i den offentlige debat.

»Før var det lidt fint at komme i avisen, og man var mere benovet, når journalisterne ringede. Men i dag økonomiserer de fleste af os mere med vores kommentarer, end vi gjorde tidligere,« siger Anker Brink Lund.

Selv oplever han et øget antal henvendelser
fra medier, der vil høre hans holdning.

»Til langt de fleste journalister siger jeg, at jeg ikke kan udtale mig, hvis jeg ikke har et forskningsmæssigt grundlag. På længere sigt finder man ud af, at det er bedre at bevare sin troværdighed ved kun at udtale sig om ting, man ved noget vidensbaseret om,« siger han.

 

 

 

 

Nye medier

Janus Friis, serial entrepreneur, Joost, Skype, Kazaa, 12

Peter Friis, adm. direktør, Google Danmark, 21

Morten Wagner, stifter, Freeway, 25

Jakob Nielsen, ph.d., webguru, nngroup, 36

Peter Lundsgaard, adm. direktør, Jubii, 64

 

Web-pionerer bliver mediemoguler

Janus Friis, Peter Friis og Morten Wagner. Navne, der for få år siden var stort set ukendte og i hvert fald aldrig kom på tale, når man talte om mediepersoner med indflydelse.

Men på Journalistens liste ligger disse repræsentanter for internet-medierne i dag side om side med de mest magtfulde chefredaktører og bestyrelsesformænd, og det er med fremtidsudsigt til en plads endnu højere i hierarkiet.

»Entreprenørerne bestemmer, hvordan vi bruger medierne, og på den måde former de vores dagligdag. Det kommer de til at gøre endnu mere, når vi med fibernettet får mulighed for at downloade vores tv og film, for eksempel fra Google,« siger Henrik Schultz, aktieanalytiker i Kaupthing Bank og medlem af Journalistens magtpanel.

I gode gamle dage kunne man klart skelne internet-tjenester som Skype, Google og Arto fra de traditionelle mediesites som Jp.dk. Her var ingen nyheder og journalistisk arbejdskraft involveret. Men så nemt er det ikke i dag.

Morten Wagner fra Freeway – der står bag sociale sites som Dating.dk, Arto.dk med videre – har annonceret sit indtog inden
for nyhedsgenren, for også at kunne levere den service til sine brugere.

Morten Wagner ser selv virksomheden Free-way som et større mediehus i fremtiden.

Og således nedbrydes indholds-forskellene mellem de traditionelle og de nye medier.

»Grænserne mellem dem, der genererer nyheder, og dem, der formidler nyheder, bliver mere og mere flydende. Nyheder er et blandt flere indholdssegmenter, som enhver distributør må have. Nye medier vil få mere klassisk journalistik, mens medier med meget klassisk journalistik måske skal have mere underholdning,« siger Henrik Schultz.

 

 

 

Organisationer/politik

Brian Mikkelsen, kulturminister, Kulturministeriet, 4

Anders Fogh Rasmussen, statsminister, pressens minister, Statsministeriet, 5

Christian Scherfig, formand, Radio- og tv-nævnet, 26

Karoline Kjeldsen, departementchef, Kulturministeriet, 29

Ebbe Dal, adm. direktør, Danske Dagblades Forening, 30

 

Statsministeren sætter mediernes dagsorden


Når Anders Fogh Rasmussen placeres som en af landets mest indflydelsesrige mediepersoner, er det ikke kun på grund af sit bijob som pressens minister. Det er først og fremmest, fordi han som landets statsminister har sat nye standarder for at styre og bruge pressen som et politisk instrument.

Det mener i hvert fald tidligere DR-generaldirektør Christian Nissen fra Journalistens magtpanel.

»Han er formentlig den politiske leder herhjemme, der mest bevidst har brugt medierne, og med stor succes. Har man haft en anden statsminister, der kunne tage fire uger på pressetavsheds-sommerferie i Frankrig og så få linet pressen op, så han ved hjemkomsten blev modtaget som Moses, der kom ned fra bjerget med stentavlerne?« spørger Christian Nissen.

Han mener, at Anders Fogh med sit stærke kommunikations-apparat har været i stand til at styre mediernes dagsorden langt hen ad vejen. Et synligt eksempel var udtalelsen om DRs troværdigheds-problem, der faldt i januar 2007.

»Det lykkedes regeringen at stoppe enhver diskussion om en tv-udsendelses reelle indhold. Hvis du kan dreje debatten, så den
ikke handler om Danmarks rolle i Afghanistan-krigen, men i
stedet om budbringerens troværdighed, så er det jo en
stærk måde at øve indflydelse på,« siger Christian Nissen.

 

 

 

Kommentatorer

Thomas Larsen, kommentator, politisk redaktør, Berlingske Tidende, 76

Helle Ib, kommentator, B.T., 94

Niels Krause-Kjær, radiovært, forfatter, kommentator, DR, 110

Claes Kastholm Hansen, journalist, kommentator, Berlingske Tidende, 134

Peter Mogensen, politisk kommentator, Politiken, 138

 

Kommentatorer brander medierne

Ved valget i november kom de politiske kommentatorers rolle for alvor til debat, og nu blander de sig på Journalistens magtliste – om end et stykke nede ad ranglisten. Kommentatorer er blevet vigtige, både fordi de sætter en dagsorden, men også fordi de er faktorer i mediernes indbyrdes konkurrence og positionering.

»Enkelte personer er blevet vigtige for mediernes profilering, som for eksempel Thomas Larsen, som i dag er et brand. I den britiske presse er kommentatorerne meget højtlønnede, fordi

de er blevet så vigtige for medierne. Den udvikling vil vi sikkert
også se herhjemme,« siger Niels Lunde, tidligere chefredaktør
og medlem af Journalistens magtpanel. Øverst blandt kommentatorerne ligger netop Thomas Larsen fra Berlingske Tidende, og når han er særlig indflydelsesrig, bygger det ifølge Niels Lunde på troværdigheden.

»Jeg var selv med til at ansætte ham, og endnu i dag har jeg ingen anelse om, hvilket parti han stemmer på. Det synes jeg er et godt udtryk for hans objektivitet,« siger han.

 

 

 

TV/radio

Merete Eldrup, adm. direktør, TV 2, 6

Kenneth Plummer, generaldirektør, DR, 8

Mogens Munk-Rasmussen, fmd, DRs bestyrelse, fhv. koncernchef, DR, 16

Jørgen Madsen, direktør, MTG, 19

Ulrik Haagerup, nyhedschef m.m., DR, 21

 

Plummer burde være mere magtfuld

Efter bare en måned i sadlen kan TV 2s administrerende direktør, Merete Eldrup, bryste sig af at ligge over sin kollega på DR, generaldirektør Kenneth Plummer, på listen over magtfulde mediemennesker. Spørgsmålet er, om Plummer, der trods nedskæringer leder en organisation, der med over 3.300 ansatte er langt større end TV 2, burde ligge højere.

»Nogle folk sidder i en position, hvor de kunne have en stor indflydelse, men hvor det virker, som om de ikke har viljen eller evnerne til at skaffe sig den indflydelse. Jeg tror, at et andet menneske i den stilling

sagtens kunne ligge højere,« siger Lone Kühlmann fra magtpanelet, der selv er tidligere bestyrelsesformand i TV 2.

Hun savner især generaldirektøren som en markant profil i medie-debatten.

»Jeg kan ikke huske, at Kenneth Plummer har sagt noget mindeværdigt om pressens funktion. En ting, jeg lærte som chefredaktør for mange år siden, var, at man kan have folk til at administrere, men man kan ikke uddelegere det at sende signalerne.« /

0 Kommentarer