Dansk Magisterforening (DM) skal finde ud af, om fagforeningen vil forbyde investeringer af medlemmernes penge i skattely. Det siger konstitueret formand Camilla Gregersen, som vil rejse spørgsmålet i hovedbestyrelsen.
Det sker efter Journalistens artikler om, at Dansk Journalistforbund i en årrække har investeret millioner fra strejkekassen i hedgefonde i skattely. En praksis, som hovedbestyrelsen nu vil sætte en stopper for.
DM oplyser, at de ikke i dag har investeret midler i skattely. Men det er ikke i strid med deres etiske regler at gøre det.
»Vi har ikke investeringer i skattely, så det har ikke været aktuelt at diskutere. Men nu er jeres artikler en anledning til at tage det op,« siger Camilla Gregersen.
Fire etiske principper
DM investerer på den gode side af 150 mio. kr. i obligationer og aktier på vegne af de 47.000 medlemmer. Pengene hentes i strejkekassen ligesom hos DJ. Derudover investerer DM i ejendomme.
DJ’s hovedbestyrelse skal drøfte, hvor grænsen nu skal gå for investering af medlemmernes penge. På sidste hovedbestyrelsesmøde blev det blandt andet luftet, om man bør forbyde investeringer i kul- og olieindustrien.
I DM investerer man efter fire etiske principper, som blev vedtaget i 2011:
- Overholder konventioner om basale menneskerettigheder
- Overholder principperne i en række internationale konventioner om miljø og arbejdsforhold – herunder børnearbejde, arbejdstagerrettigheder etc.
- Ikke medvirker til alvorlige krænkelser af individers rettigheder
- Ikke medvirker i krig eller fremstilling af krigsmateriel
Det er de fire principper, DMs bankforbindelser skal arbejde efter, når de investerer medlemmernes penge. Det er Bank Invest, Jyske Bank, Danske Capital og Nykredit, der forvalter investeringer for DM.
[[nid:34465]]
DM-formand: Ingen sympati for skattely
Skattely er således ikke en del af de etiske regler i dag.
Skattely underminerer både arbejdsvilkår og de skattevilkår, som hele samfundet hviler på.
Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening
Camilla Gregersen understreger, at det skal være hovedbestyrelsens beslutning – og ikke hendes – om skattely fremover skal være lukket land for DM. Privat er hun dog ikke meget for at investere i skattely, heller ikke selvom investeringerne er lovlige.
»Skattely underminerer både arbejdsvilkår og de skattevilkår, som hele samfundet hviler på. Det har jeg ingen sympati for. Men nu skal vi drøfte i hovedbestyrelsen, hvad DM mener,« siger hun og tilføjer:
»Vi lægger for eksempel meget vægt på, at vi ikke vil investere i krigsmateriel og dårlige arbejdsforhold. Vi er også imod enhver form for børnearbejde.«
En medarbejder holder øje
De fire forvaltere står for investeringerne i det daglige. Men en medarbejder i DM’s økonomiafdeling bogfører afkastet og ser løbende på investeringerne, forklarer økonomichef Helle Groth Arentoft.
»Jeg har en løbende snak med min medarbejder, og hvis der dukker noget op, som undrer os, så kan vi kontakte kapitalforvalterne eller ledelsen,« siger hun.
Hun kan dog ikke mindes, at det er sket.
Hvis du opdagede i morgen, at I havde investeret i hedgefonde på Guernsey, hvad ville du så gøre?
»Så ville jeg gå til ledelsen og formanden og drøfte det. Men jeg kan jo ikke vide, hvad de ville svare.«
Ville hejse flaget ved tobak
Kan du komme i tanke om andre eksempler, hvor du ville gå til ledelsen?
»Nogle ting giver sig selv, fordi de er i strid med de fire punkter. Men det er helt klart, at den debat, I har rejst, giver anledning til refleksioner her hos os,« siger Helle Groth Arentoft.
Hun nævner blandt andet tobak. Hvis DM investerede i en tobaksproducent, ville Helle Groth Arentoft ”hejse flaget” over for ledelsen, selvom det ikke er nævnt i de fire etiske punkter.
Bruger den sunde fornuft
Hvordan vurderer du helt konkret, hvornår noget skal tages op med ledelsen?
»Det gør jeg ved at bruge min sunde fornuft. Kan der være noget her, som vi er nødt til at se på? Det er jo en fornemmelse ud fra en faglig vurdering,« forklarer hun.
Ville du gerne have klarere dessiner for etikken end de her fire overordnede punkter?
»Jeg er fint tilfreds med det, vi har. Det giver en ramme, som vi kan arbejde med og give videre til forvalterne. Men hvis det politiske ønske er mere klare linjer, så agerer vi også gerne efter det. Vi er jo en politisk organisation,« siger Helle Groth Arentoft.
Dansk Magisterforening ønsker af konkurrencehensyn ikke at give Journalisten adgang til de interne investeringsrapporter.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.