Magasinkoryfæ væltet efter Bob Dylan-citatfusk

Magasintalentet Jonah Lehrer forlader drømmejobbet på New Yorker, efter han er blevet afsløret i at opdigte og manipulere Bob Dylan-citater i en ny bog. Det sker kort efter, at Lehrer blev fanget i at plagiere sig selv.

Magasintalentet Jonah Lehrer forlader drømmejobbet på New Yorker, efter han er blevet afsløret i at opdigte og manipulere Bob Dylan-citater i en ny bog. Det sker kort efter, at Lehrer blev fanget i at plagiere sig selv.

Den 31-årige journalist og forfatter Jonah Lehrer har efter pres fra sine chefer valgt at sige op på magasinet New Yorker. Jonah Lehrer er netop kommet ud af et større offentligt blæsevejr på grund af plagiat, men nu har en speget afsløring om Bob Dylan-citatfusk trukket tæppet væk under hans ellers lovende karriere.

Det er amerikanske Tablet Magazine, der har afsløret sagen.

Årsagen er Lehrers nye bog 'Imagine: How Creativity Works', hvor forfatteren bl.a. bruger citater fra Bob Dylan. Problemet er, at flere af dem er manipulerede eller direkte opdigtede af forfatteren selv.

Forlaget trækker bogen tilbage

I går mandag valgte Lehrer at trække sig fra jobbet på New Yorker efter pres fra hans redaktør. Også forlaget bag bogen tager sagen meget alvorligt og vil nu trække en række eksemplarer tilbage fra forhandlerne.

»Jeg vil gerne undskylde over for alle, jeg har svigtet, især mine redaktører og mine læsere,« lyder det i en officiel udtalelse fra Jonah Lehrer ifølge New York Times.

Det var journalisten Michael C. Moynihan fra magasinet Tablet, der opdagede Lehrers citatfusk i den nye bog. Moynihan, der ifølge New York Times er lidt af en Dylan-specialist, undrede sig allerede i bogens første kapitel over citatet "Det er en svær ting at beskrive. Det er bare følelsen af, at du har noget at sige."

Han søgte forgæves efter en kilde til citatet og konfronterede herefter Lehrer. Forfatteren snoede sig og løj, men til sidst måtte han indrømme, at citatet var opdigtet. Andre citater i bogen er omskrivninger og sammenskriv af citater, der tages ud af kontekst.

Lehrer også afsløret i at plagiere sig selv 

Jonah Lehrer var allerede på glatis i sidste måned, fordi han måtte undskylde offentligt for at have skrevet af – dog efter sig selv. I en række blogindlæg på New Yorkers hjemmeside havde han brugt ordrette formuleringer fra artikler, han selv havde skrevet førhen til bl.a. Wall Street Journal og Wired.

Den pinlige affære har dog også sat gang i en omfattende produktion af satiriske (falske) Bob Dylan-citater på Twitter. Du kan se hele listen ved at søge på fakedylanquotes på Twitter eller ved at klikke her.

0 Kommentarer