Aviserne har i flere år kæmpet mod oplagsnedgangen, men skal man tro de internationale tendenser, kommer turen også snart til magasinerne. Truslen kommer fra Internettet.
Ifølge The Economist er der en generel tendens i den vestlige verden, når det gælder magasiner: Oplaget stagnerer eller falder gradvist i takt med, at folk bruger mere tid på Internettet. Samtidig flytter annoncørerne deres penge hen på online-medier.
Det er især mandebladene, der lider under den digitale konkurrence. Et af verdens største ’drengerøvsmagasiner’ FHM har i løbet af første halvår 2007 mistet en fjerdedel af sit oplag. Bladets letpåklædter damer bliver simpelthen udkonkurreret af nettets overflødighedshorn af porno, skriver The Economist.
I Danmark er den negative udvikling ikke for alvor slået igennem endnu. Finn Skovsgaard, direktør i Dansk Magasinpresse Udgiverforening, fortæller om en sivende oplagsudvikling over fire-fem år på ugebladsområdet, der til gengæld bliver opvejet af fremgang hos månedsbladene. Men han frygter, at magasinerne kommer til at stå for tur.
»Det vil ikke komme bag på mig. Hidtil er aviserne gået foran os, og de har haft det betydelig værre oplagsmæssigt. Men vi konkurrerer jo begge med Internettet, og vi har det fælles problem, at de unge søger deres informationer på nettet,« siger Finn Skovsgaard til Journalisten.
I den store verden prøver de truede magasiner nu at tage kampen op på nettet, og flere forsøger at gå skridtet videre end bare at publicere deres blad-tekster i elektronisk form. Et eksempel er magasinet Car and Driver, der tilbyder virtuelle test-kørsler på deres website.
»For 18 måneder siden var Internettet noget, de interesserede sig for efter klokken 16 fredag eftermiddag. I dag er det kernen i deres forretningsmodel,« siger mediekonsulenten Peter Kreisky til The Economist om magasinernes forhold til Internettet.
Problemet er, at magasinerne har været længe om at komme i gang på nettet, og det gælder også de danske magasinudgivere, siger Finn Skovsgaard.
»Det er helt rigtigt, at man har været lidt længe om at komme ud af starthullerne. Problemet er, at man ikke har kunnet se flere indtægtsmuligheder end banner-annoncer, som ikke retfærdiggør de udgifter, man får med satsningen. Vi drøftede det for nyligt i den europæiske magasinpresses bestyrelse, men der er ingen, der har fundet den gyldne nøgle.«
Ikke desto mindre vil vi i de kommende år se en række net-satsninger fra de traditionelle magasin-udgivere. Aller er længst fremme, men ifølge Finn Skovsgaard ligger en fremtidig Internet-satsning også meget højt på prioritetslisten hos Egmont og Bonnier.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Synergi er det rigtige ord - men de to platforme skal tænkes sammen fra starten. Alligevel kører redaktioner til trykte og til netmedier stadig helt adskilt de fleste steder. Masser af nye glittede blade sendes på gaden uden at nettet er tænkt ind. Gad vide hvornår tiøren falder hos redaktører og magasinudgivere.
Magasinerne skal ikke satse på indhold alene - de skal arbejde hårdt på synergien i et lækkert magasin og et godt opdateret website.