Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:32 10.05.2022 Kerstin Bruun-Hansen

Mænd fastslår, kvinder føler: Nyt projekt vil undersøge det kønnede nyhedsrum

Mænd fastslår, kvinder føler: Nyt projekt vil undersøge det kønnede nyhedsrum

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Brugen af kvindelige kilder og kønnede ord, samt forskellen i fremstillingen af mænd og kvinder i både tekst og foto.

Det er blandt de ting, som et nyt forskningsprojekt under Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, det kommende år skal undersøge.

Bag projektet står akademisk projektleder Anna Karina Kjeldsen og docent Line Schmeltz fra DMJX’ Center for Kommunikation og Ledelse.

”Vi ved, at kun cirka hver tredje af nyhedsmediernes kilder er kvinder. Vi ved også, at mænd langt oftere optræder som eksperter, mens kvinder er overrepræsenterede som ofre. Og så ved vi, at der bliver brugt kønnede ord. Det har ikke kun betydning for fremstillingen, men også for opfattelsen, når mænd ’fastslår’ noget, og kvinder ’føler’,” fortæller Anna Karina Kjeldsen til DMJX.

De to forskere vil både undersøge, hvordan kilderne udvælges, men også hvordan de fremstilles, og hvilke verber journalisterne bruger, når de citerer.

Det skal blandt andet ske gennem et stort casestudie af en større dansk medievirksomhed. Senere i projektet vil flere cases komme i spil. Derudover vil forskerne lave et værktøj, som kan måle ubalancen.

SENESTE NYT

Flere nyheder