Mægling forhindrer fyringer

Journalister kommunikerer dårligt ved konflikter på arbejdspladsen. Professor i konfliktløsning giver tillidsrepræsentanter gode råd til, hvordan man får hul på problemerne.KONFLIKTLØSNING. De fleste arbejdspladser har seniorpolitik, alkoholpolitik og rygepo-litik, så hvorfor ikke også en konfliktløsningspolitik?

Journalister kommunikerer dårligt ved konflikter på arbejdspladsen. Professor i konfliktløsning giver tillidsrepræsentanter gode råd til, hvordan man får hul på problemerne.

KONFLIKTLØSNING. De fleste arbejdspladser har seniorpolitik, alkoholpolitik og rygepo-
litik, så hvorfor ikke også en konfliktløsningspolitik?

Danmarks første professor i konfliktløs-
ning, Vibeke Vindeløv, stiller spørgsmålet til det årlige stævne for DJ-tillidsrepræsentanter. Hun konstaterer, at journalister ikke er anderledes end andre faggrupper, når det kommer til at håndtere konflikter på arbejdspladsen.

»Alle har stress, og stress medfører konflikter. Så journalister skal ikke tro, at de adskiller sig fra andre, selv om de arbejder med kommunikation,« siger hun.

Tillidsrepræsentant fra Fyens Stiftstidende Lene Sarup, der netop har taget en mastergrad i konfliktmægling, bryder ind.

»Selvforståelsen hos mange journalister er, at vi tager konflikter åbent. Vi råber ad hinanden før deadline, tager en forsonende øl efter fyraften og tror, at der er lagt låg på,« siger hun.

Vibeke Vindeløv samler tråden op:

»Nogle chefer kan slet ikke se, at der er et problem på deres arbejdsplads. Derfor er det vigtigt at gøre ledelsen opmærksom på, at der er mulighed for at få hjælp fra en mægler udefra.«

Det grundlæggende princip i konfliktmægling er, at mægleren skal være neutral. Han må ikke forholde sig til skyldsspørgsmålet eller komme med løsningsforslag. Derimod hjælper han med at oversætte parternes behov.

»Gennem mægleren lykkes det de stridende parter at nå frem til en aftale om, hvordan man kommer videre. På den måde kan mange fyringer undgås,« siger Vibeke Vindeløv og tilføjer:

»De aftaler, som parterne når frem til, er ikke juridisk bindende. Til gengæld er de mere langtidsholdbare, fordi de bindes sammen af goodwill, og det kan selv ikke den bedste foged tvinge igennem.«

Center for Konfliktløsning (www.konfliktloesning.dk) formidler kontakt til professionelle konfliktmæglere.

Det tager typisk to mæglingsmøder á to til tre timer for konfliktens parter at nå frem til en aftale.

Prisen for konfliktmægling ligger hos de fleste mæglere på 1.500-2.000 kr. i timen.

Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Lone Amtrup har gennemgået et kursus i konfliktmægling og står til rådighed for medlemmerne med hjælp.

Læs også: Mudret mediation

0 Kommentarer