Satire

Mads skal ruske op i det alvorstunge og selvhøjtidelige Politiken

Politikens nyudnævnte satireredaktør vil bringe satire som magtkritik tilbage i avisen. Men der bliver også plads til platheder, bryster og tissemænd

Bladrer man rundt i Politiken eller scroller ned ad siden på politiken.dk, vil mediet typisk være et temmeligt alvorstungt og selvhøjtideligt bekendtskab. Men det vil Mads Zacho Teglskov lave om på.

Som avisens nyudnævnte satireredaktør vil han med egne ord gøre Politiken til sådan en bekendt, man gerne vil sidde ved siden af til et helt middagsselskab.

”De fedeste mennesker til et middagsselskab er jo dem med forskellige temperamenter. Og sådan skal Politiken også være. Der er alt for langt til det lette i dag – vi kan faktisk ikke rigtig sparke os frem for alvoren,” forklarer Mads Zacho Teglskov.

Han kommer fra en stilling som debatredaktør på avisen, men har tidligere være redaktør for Politikens bagside, hvor humoren traditionelt har befundet sig. Men nu skal humøret bredes mere ud – også til det digitale univers.

”Det handler også om at holde selvhøjtideligheden lidt i skak og give comic relief og et afbræk mellem alle de fine og alvorlige stykker journalistik,” siger Mads Zacho Teglskov.

Forsvundet lidt med årene

Ifølge pressemeddelelsen fra JP/Politikens Hus får satireredaktøren ansvar for at udvikle og modernisere Politikens tradition for humor og frisind.

”Det er blevet lidt for svært at finde det humør, vi historisk har haft tradition for at forvalte bedre, end vi har gjort de seneste år,” forklarer Mads Zacho Teglskov selv og uddyber:

”Det lever udmærket forskellige steder, men er måske forsvundet lidt som en del af Politikens samlede temperament,” uddyber han og peger blandt andet på Bagsiden, ATS, ’Listen’ i ’IByen’-tillægget og de forskellige striber og satiretegninger af blandt andre Philip Ytournel.

Skal nogle af de formater erstattes af nye?

”I virkeligheden handler det mere om at bygge oven på det, vi har i forvejen. Og så handler det om at bringe satiren som magtkritik ind i journalistikken. Kan vi nogle gange bruge et andet greb, så magtkritikken kan tage andre former end den klassisk journalistiske?” siger Mads Zacho Teglskov.

En Rasmus Modsat på redaktionen  

Ifølge den nye satireredaktør er der mange sjove indslag i humor-reservater rundt omkring i det danske medielandskab. For eksempel Christoffer Zielers stribe i Weekendavisen og Informations ’Folk’-spalte.

Men inspirationskilderne til, hvordan man får det gode humør indarbejdet i journalistikken, er færre. For at lykkes med det kommer han selv til at sidde med ved de almindelige redaktionsmøder for at spille ind med forslag til alternative måder at gribe de journalistiske historier an på.

”Når vi skal lancere større satsninger og kampagner, vil jeg gå ind og også spille imod det som en slags Rasmus Modsat,” siger Mads Zacho Teglskov.

Men det hele bliver ikke magtkritik.

”Jeg kommer til at arbejde tæt sammen med Phiilp Ytournel, så der bliver også plads til masser af platheder, bryster og tissemænd,” siger han.

0 Kommentarer