Mads Nissen rydder bordet ved Årets Pressefoto

Med fem førstepladser blev Berlingskes Mads Nissen den store vinder ved Årets Pressefoto. »Mine billeder fortæller også lidt om mig,« lyder det fra Mads Nissen om de ofte dystre billeder. (opdateret 15:36) 

Med fem førstepladser blev Berlingskes Mads Nissen den store vinder ved Årets Pressefoto. »Mine billeder fortæller også lidt om mig,« lyder det fra Mads Nissen om de ofte dystre billeder. (opdateret 15:36) Fredag den 2. marts 2012 bliver en dag, 32-årige fotograf Mads Nissen fra Berlingskes billedredaktion aldrig glemmer. Det var nemlig i dag, at Mads Nissen ved uddelingerne af priserne til Årets Pressefoto i Den Sorte Diamant i København løb med i alt fem førstepriser:

• Årets pressefotograf
• Årets pressefoto
• Årets udenlandske nyhedsbillede
• Årets reportage udland
• Årets portræt

Dermed overgår han sig egen rekord i ÅP-priser fra 2010, hvor han vandt fire førstepriser.


Årets Pressefoto, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion
Billedet viser en dødeligt hårdt såret Hussein Saleh Hassan, 52 år på et hospital i Tobruk. Han blev skudt i hovedet af Gaddafi-tro soldater, da han sammen med en gruppe mænd stormede den lokale politistation 17. februar 2011. Angrebet på politistationen var et af startskuddene til revolutionen i Libyen.

Mads Nissen har til Årets Pressefoto blandt andet sendt billeder ind af libyske oprørere på brændende tanks, et portræt af Norges statsminister Jens Stoltenberg, Villy Søvndal i et afslappet øjeblik under valgkampen og en fotoreportage om internt fordrevne flygtninge i Columbia.

Og det er netop bredden kombineret med et højt niveau, der gør ham til en klar vinder af titlen som årets pressefotograf, mener juryen.

Mads Nissen siger til journalisten.dk, at stort set alle hans billeder ved Årets Pressefoto repræsenterer et individ og en historie, der ligger ham meget på sinde. Mange af vinderbillederne er mørke, næsten dystre, og det er ikke helt tilfældigt.

»Mine billeder fortæller også lidt om mig. Når mit fotografi er bedst, er det fordi, jeg bruger mig selv og mine følelser. Hvis jeg er ramt at for eksempel sorg, reflekterer mine billeder det også,« siger Mads Nissen der lige er kommet hjem fra en reportagetur til Libyen.

Mads Nissen mener ikke, at dokumentarfotografi nødvendigvis skal afspejle alle livets facetter.
»Vi skal sætte fingeren dér, hvor det gør ondt, og mine billeder kan nogle gange gøre ondt. Men jeg prøver altid at fange en dobbelthed, så der midt i håbløsheden også er håb, og midt i det grimme også er nogle smukt,« siger Mads Nissen.

I hans kollektion af billeder var der ifølge dommerkomitéen ét sikkert vinderfoto, ét der havde været på tale som en vinder i en anden kategori, to billeder fra vinderserier, hvoraf den ene rummede selveste Årets Pressefoto – og sidst, men ikke mindst et femte billede, som repræsenterede årets vigtigste danske begivenhed, valget.
»Den kombination er svær at konkurrere imod, og dommerne kårede enstemmigt Mads Nissen til Årets Pressefotograf,« lyder det i juryens begrundelse.

Årets Nyhed, Udland, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion
Billedserie fra opstanden i Libyen, som startede i slutningen af februar 2011.Der var slet ingen tvivl om vinderen, lyder juryens dom. Variationen og udvalget i serien er godt og præcist, der er ikke ét svagt fotografi, men derimod mange stærke enkeltstående billeder, der alligevel spiller sammen til en helhed.

Juryen understreger, at kollektionen beviser Mads Nissens evne til at komme hjem med noget hver eneste gang.
»Her er der desuden tale om en fotograf, der er god til at gå ind i situationen og vide, hvad han vil. Han kender alle de pressefotografiske genrer og mestrer dem, mens han samtidig kan levere meget variation inden for de enkelte genrer,« lyder det fra juryen i katalogoet fra Årets Pressefoto 2011/2012.

Se listen over alle vinderne her.

Mads Nissen er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskoles fotolinje i 2007 og han arbejder både for Berlingske og freelance for Panos Picures. Han kan nu tilføje priserne ved Årets Pressefoto til en i forvejen imponerende samling af priser og hædersbevisninger Sidste år vandt han førstepladsen ved Årets Pressefoto i kategorien bedste multimedieproduktion.
I 2010 vandt han i alt fire priser ved Årets Pressefoto. Dengang betegnede hans kollega og ÅP-dommer Linda Henriksen ham således.
»Han er en super, super dygtig fotograf, der er meget alsidig og virkelig kan sit håndværk.«

Allerede som studerende snuppede Mads Nissen i 2006 sin første ÅP-pris for årets pressefoto af nyfødte babyer på en fødeafdeling i Manila.

Mads Nissen siger med et grin til journalisten.dk, at han forventer, at han og kollegerne ved Årets Pressefoto bruger resten af aftenen på at drikke sig i hegnet.
»Fotografer er jo nogle vilde og mest rastløse mennesker, så vi skal nok have en masse af drikke på min chefs regning.«
(opdateret 15:36 med interview med Mads Nissen)


Årets Portræt, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion
Billedet viser den norske statsminister Jens Stoltenberg portrætteret efter begravelsen af sin gode ven 45-årige Monica Elisabeth Bøsei, også kaldet 'Mor Utøya' efter tragedien på Utøya i Norge.

1 Kommentar

Henrik Hansen
5. MARTS 2012
Re: Mads Nissen rydder bordet ved Årets Pressefoto
En fortjent vinder! Tillykke med førstepladserne. Gribende billeder..