Guide

Må chefen aflyse din efterårsferie, når valget er udskrevet?

Sådan er du stillet, hvis du på grund af valget bliver ringet hjem fra ferie eller får aflyst planlagt ferie

Rigtig mange mediefolk har i denne uge blikket stift rettet mod statsminister Mette Frederiksen, der senest torsdag skal udskrive valg, hvis hun ikke vil væltes af Radikale Venstre.

Trykker hun på knappen, kan det få stor betydning for mange mediefolk – heriblandt måske også nogen, der efter verdens længste optakt til folketingsvalg måske er begyndt at se frem til en tiltrængt efterårsferie.

Men kan din arbejdsgiver egentlig ringe dig hjem fra ferie eller aflyse allerede planlagt ferie, hvis den ligger midt i en periode med folketingsvalg?

Det korte svar er ifølge Dansk Journalistforbund (DJ) nej. Det fremgår af forbundets hjemmeside.

Valg er ikke upåregneligt hensyn

Ifølge ferieloven kan arbejdsgiver under ingen omstændigheder afbryde allerede påbegyndt ferie.

Ferie, der allerede er fastsat, men ikke påbegyndt, kan til gengæld aflyses, hvis: ”væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn (gør) det nødvendigt,” som det hedder i ferieloven paragraf 9, styk 3.

Men her er DJ’s vurdering, at et folketingsvalg ikke kan kaldes et ”væsentligt, upåregneligt driftsmæssigt hensyn”. Derfor mener forbundet ikke, at allerede fastsat ferie kan aflyses, hvis der udskrives valg.

Det gælder særligt denne gang, da cheferne på landets mediearbejdspladser, kommunikationsbureauer og politiske partier siden juni har vidst, at valget efter al sandsynlighed vil blive udskrevet senest omkring Folketingets åbning 4. oktober.

Skal dække udgifter til droppet ferie

Vil du som journalist eller kommunikations- eller pressemedarbejder frivilligt gerne droppe din planlagte ferie for at kunne være på arbejde under et folketingsvalg, står det dig selvfølgelig frit for.

Men er det din arbejdsgiver, der aflyser ferien, er det ifølge DJ vigtigt at huske, at arbejdsgiver i så fald skal refundere udgifterne, hvis medarbejderen allerede har haft udgifter til f.eks. flyrejser eller leje af feriehus. Her er det en god idé, at man involverer sin tillidsrepræsentant i processen.

Afspadsering og andre former for aftalt frihed kan arbejdsgiveren til gengæld aflyse med meget kort varsel. Helt generelt er det derfor risikofyldt at købe en rejse til fridage, hvor man har afspadsering og ikke ferie.

Rettet kl. 15.24: I en tidligere version af artiklen fremstod det, som det var helt frivillig aflysning af ferie, der kan føre til refusion. Det var en fejl. 

0 Kommentarer