Må vi se en redaktørerklæring?

  LEDER 'Jeg er den største. De andre er dumme'. Muhammed Ali er kommet til byen til en stor titelkamp.Det kunne man tro, når man læser udtalelserne fra entreprenante islandske Dagsbrún og deres repræsentanter i Danmark. De gamle 'logebrødre' i den danske presse vil blive kørt af banen.

 

 

LEDER 'Jeg er den største. De andre er dumme'. Muhammed Ali er kommet til byen til en stor titelkamp.

Det kunne man tro, når man læser udtalelserne fra entreprenante islandske Dagsbrún og deres repræsentanter i Danmark. De gamle 'logebrødre' i den danske presse vil blive kørt af banen.

Når Dagsbrún har erobret det danske avismarked med en gratis budomdelt avis, så skal postvæsenet og Ritzau også have kamp til stregen … og nå ja – for resten – så vil man også gerne have Det Berlingske Officin med i indkøbsvognen – nu hvor det alligevel er sat til salg.
Har de drukket af krukken på Island?

Måske. Men som man kan læse i dette nummer af Journalisten, så er der solide grunde til, at direktørerne ikke bare slår sig på lårene af grin i den danske medieverden.

Den forventede benhårde konkurrence fra Dagsbrún vil sætte de øvrige aviser under hårdt pres. Det gælder også løn og arbejdsvilkår. Af hensyn til en fair konkurrence mellem de gamle og de nye skal islændingene presses til ordentlige overenskomster, så spillet kommer til at foregå på en flad bane.

Samtidig skal Dagsbrún have et klart signal om, at vi som journalister ikke kun kræver smør på brødet. Vi insisterer også på, at ejere overholder grundlæggende journalistiske og publicistiske principper og leverer kvalitet.

At dømme efter den islandske version af gratisavisen Fréttabladid, som blev beskrevet i Journalisten nr. 6, så har islændingene heldigvis forstået, at vejen til store læsertal og annoncer er kvalitet. Chefredaktøren for den kommende danske udgave, David Trads, har lovet at ansætte 100 medarbejdere, der blandt andet skal vinde Cavling-priser. En smuk ambition på en ny avis, der vil give plads til unge talenter.

Men en gratisavis er udelukkende betalt af annoncørerne. Derfor kan der komme pres på skotterne mellem det redaktionelle indhold, annonceafdelingen og ejerne. Folkene bag det islandske Fréttabladid har ikke altid udvist evner og ansvar til at kunne skelne mellem journalistik og egne interesser.

Journalisten gennemgik i januar måned en stribe potentielle ejere af Det Berlingske Officin. Vi valgte at betegne Baugur Group – som er hovedaktionæren bag Dagsbrún – som UEGNET til at sætte sig på 40 procent af det danske marked for betalingsaviser. En konkret sag på Island havde vist, at ejerne havde haft fingrene for tæt på den redaktionelle kagedåse.

I sagen om det islandske bagmandspolitis tiltale mod Baugurs leder, Jon Asgeir Johannesson, gav Fréttabladid ejeren en mistænkeligt fordelagtig behandling. Avisen havde som den første fat i hele anklageskriftet. Jon Asgeir Johannessons advokat fik lov til at gennemlæse et interview før trykning. Men det mest kritisable var forsidenyheden, der gjorde ejernes respons til hovedsagen, ikke anklagerne, der ellers var den seneste og varmeste nyhed.

Som chefredaktør på den nye gratisavis i Danmark skal David Trads være garanten for, at der er vandtætte skotter mellem ejerne og det redaktionelle indhold i avisen.

Derfor må det næste Muhammed Ali-inspirerede kampskrig i medierne fra hans side gerne være et krav om rene linjer rettet mod ejerne. Journalisten stiller gerne en replik gratis til rådighed:

'Jeg er garant for redaktionel uafhængighed!'

0 Kommentarer