Lysten er at hjælpe medlemmer

GNIST. Nana Toft skriver på bagsiden af Journalisten 02/2009, at hun ikke føler, at hun har fået nok ud af den hjælp, hun havde forestillet sig at få fra DJ.

GNIST. Nana Toft skriver på bagsiden af Journalisten 02/2009, at hun ikke føler, at hun har fået nok ud af den hjælp, hun havde forestillet sig at få fra DJ.
Det er vanskeligt at forholde sig til en fortrolig samtale mellem Nana og en af vores faglige konsulenter. Overordnet set er jeg ked af, at Nana Toft har fundet oplevelsen så kritisabel, at hun har valgt at skrive et indlæg om det.
Nana skriver blandt andet, at hun finder det "frækt, at man som fagforbund fortæller en grøn, ny freelancer, at hun skal gå så heftigt efter pengene".
Jeg mener, at en af DJ's hovedopgaver er at klæde medlemmerne på til det arbejdsmarked, der eksisterer. Det er naturligvis en væsentlig del af vores rådgivning at fortælle, hvad vi anbefaler at tage for sit freelancearbejde.
At det opleves som at få "stoppet de 788 kroner så langt ned i halsen, at vi går rundt og skammer os over at have skrevet en reportage for Politiken" anser jeg for en meget personlig oplevelse, som jeg har vanskeligt ved at se, at DJ kan kritiseres for.
I virkeligheden kritiserer Nana Toft sit eget forbund for at sige: Husk nu at forlange en god pris for dit arbejde. Ud over at du er journalist eller noget andet, har du som freelancer også en forretning, der skal løbe rundt. Som jo også er en forudsætning for, at du kan lave den journalistik eller det arbejde, som du brænder for.
Er det et usexet budskab? Det kommer an på, hvordan det opfattes. Jeg er ret overbevist om, at mange medlemmer finder sådan en rådgivning relevant.
Hvad angår kurser hverken vil eller skal DJ være kursusudbyder ud over aktiviteter, der styrker vore medlemmer i forhandlinger og færdigheder, der klæder dem på til arbejdsmarkedet. Vi mener, der er andre, der er bedre til det – og dem samarbejder vi med. Blandt andet ved at inspirere til kurser på baggrund af ønsker og idéer fra vore medlemmer. Idéer, som vi tager imod med kyshånd.
DJ har stor lyst til at hjælpe medlemmer. Og gør det med glæde og engagement. Men man skal ikke forvente altid at få ret eller gå fra en samtale, hvor ens eget verdensbillede er blevet bekræftet. Vi sætter faktisk en ære i at kunne rykke lidt på holdningerne – og forhåbentlig tænde en gnist og skabe overskud til at tage fat på noget nyt. •

Fred Jacobsen, næstformand,
Dansk Journalistforbund

0 Kommentarer