Lykken er egne aviser

Argumentet for at opsige deres gode job var, at de hellere ville knokle for sig selv. Uden at vide noget om, hvordan man starter en distriktsavis, hoppede fotografen og bladchefen ud på det dybe vand.LYKKERIDDERE.. Op til deadline var der rødglødende telefoner, larmende fax-udspyt og kopper med træt, kold kaffe. Nu har stemningen fundet et mere normalt leje på redaktionen i Slotsgade i Hillerød i Nordsjælland, hvor Danmarks nyeste distriktsavis, Slotsbyerne, holder til.

Argumentet for at opsige deres gode job var, at de hellere ville knokle for sig selv. Uden at vide noget om, hvordan man starter en distriktsavis, hoppede fotografen og bladchefen ud på det dybe vand.

LYKKERIDDERE.. Op til deadline var der rødglødende telefoner, larmende fax-udspyt og kopper med træt, kold kaffe. Nu har stemningen fundet et mere normalt leje på redaktionen i Slotsgade i Hillerød i Nordsjælland, hvor Danmarks nyeste distriktsavis, Slotsbyerne, holder til.

Mens moppedrengen på 72 sider blev produceret, havde Michael Larsen og Patrick Holbek sveddryppende pander. De ejer avisen, der røg ud til 55.000 husstande.

»Selv om det var hektisk op til udgivelsen, regnede vi med, at avisen ligesom vores første avis, Fjordbyerne, ville blive godt modtaget. Og det gjorde den,« siger Michael Larsen.

Sammen med kompagnonen Patrick Holbek har han gjort det, der faktisk burde være umuligt, nemlig lanceret en ny distriktsavis. Ikke mindst i et område, hvor Politiken og Berlingske Lokalaviser sidder tungt på markedet. Men de to har taget springet – uden den mindste erfaring i at starte et avisprojekt.

»Patrick og jeg talte om, at det kunne være sjovt at have sin egen ugeavis. Hvorfor knokle 60-80 timer om ugen for en arbejdsgiver, hvis man kan arbejde de timer for sig selv,« siger den 41-årige Michael Larsen, der er kommis-uddannet.

Han arbejdede i en møbelforretning, da han fik tilbudt et job som annoncekonsulent på en af Politikens Lokalaviser i Frederikssund. Halvandet år senere blev han forfremmet til bladchef.

En af kollegerne på avisen var den merkonom-uddannede Patrick Holbek, som var fast freelancefotograf.

»Michael og jeg kendte ikke hinanden særligt godt, da vi søsatte vores drøm. Så det var lidt knald eller fald. Heldigvis endte det med et knald,« griner den 42-årige Patrick Holbek, der stadig arbejder som fotograf, mens kollegaen fortsat er bladchef.

Konerne gav grønt lys til, at de initiativrige mænd optog lån i deres villaer, så de havde en startkapital på 250.000 kroner. Så gik turen til nogle pengestærke venner, der skød 625.000 kroner i foretagendet. Kassekreditten brugte Larsen og Holbek til personalelønninger, drift og førstegangs-investeringer som møbler og computere.

Den 28. oktober 2004 opsagde Michael Larsen sit 'ønskejob', mens Holbek afleverede sin opsigelse dagen efter. Allerede den 15. december samme år udkom deres fælles drøm under navnet Fjordbyerne i 41.500 eksemplarer i det område, der omslutter den kommende storkommune i Frederikssund.

Avisens forsidenyhed om unges narkoproblemer blev samme aften præsenteret i TV 2/ Lorry.

De nye bladejere anede ikke, om deres første avis kun ville udkomme i ét eller ganske få eksemplarer, men da den rodfæstede sig øjeblikkeligt, besluttede de at starte en ny distriktsavis i Hillerød halvandet år senere.

Nogle af konkurrenterne prøvede at mindske skaden ved at købe avisen, men det var de to ejere ikke interesseret i – før Søndagsavisen kom med et yderst fordelagtigt tilbud. Søndagsavisen ejer i dag halvdelen af aktierne og to bestyrelsesposter, men har intet med den daglige drift at gøre.

»Selvfølgelig blev de eksisterende lokalaviser overraskede over, at især den første avis nærmest kom dumpende ned fra himlen. Men vi har ikke dumpet annoncepriserne. Faktisk er vi gået ud med en millimeterpris, der var 10 øre højere end de øvrige distriktsavisers,« fortæller bladchefen, der ikke vil ud med, hvad han, Holbek og deres i alt 22 ansatte får i løn.

»Vi klager ikke. Vi forventer naturligvis at tjene penge, det er jo det, der er formålet, men om det bliver én eller 15 millioner kroner, må tiden vise,« siger Patrick Holbek, der næsten ikke har set noget til familien siden projektets start.

»Et drømmeprojekt skal man gå 100 procent ind for, ellers holder det ikke. Men vi har aldrig nogensinde arbejdet så meget, som vi gør nu. Men vi arbejder for os selv – og det er fantastisk.« /

Distriktsaviser

På landsplan er der omkring 280 distriktsaviser.

På Sjælland har Berlingske Lokalaviser omkring 30 distriktsaviser, Politiken cirka halvt så mange.

Fjordbyerne har tre konkurrenter, mens Slotsbyerne skal konkurrere mod fem andre distriktsaviser.

 

o

 

o

 

 

o

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

*

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

0 Kommentarer