Lukning af Citymail rammer magasiner og fagblade hårdt

Fra og med årsskiftet er det slut med Bring Citymails postdistribution i Danmark. Det rammer et hav af danske fagblade, magasiner og tidskrifter, og lukningen kommer ifølge Danske Specialmedier "på det værst tænkelige tidspunkt".

Fra og med årsskiftet er det slut med Bring Citymails postdistribution i Danmark. Det rammer et hav af danske fagblade, magasiner og tidskrifter, og lukningen kommer ifølge Danske Specialmedier "på det værst tænkelige tidspunkt".

Danske specialmagasiner og fagblade kan se frem til en dyr ekstra regning i det nye år.

Det norske postvæsen har netop besluttet at lukke Bring Citymail i Danmark ved virkning fra årsskiftet, hvorefter konkurrencen vil lide et alvorligt knæk.

"Det er et hårdt slag mod danske fagblade, magasiner og tidsskrifter, og det kommer på det værst tænkelige tidspunkt, hvor bladene i forvejen er hårdt presset økonomisk som følge af et kraftigt fald i annonceringen," udtaler direktør i Danske Specialmedier, Christian Kierkegaard i en kommentar til beslutningen.

Ifølge Danske Specialmedier var det ellers lykkedes Bring Citymail at skabe en konkurrence på en del af markedet for distribution af blade, som har betydet væsentlig billigere distribution for de blade, der har en stor del af oplaget i hovedstadsområdet.

Denne konkurrence har efterfølgende fået Post Danmark til at holde igen på priserne for de større og attraktive kunder.

"Nu skal bladene betale regningen for, at liberaliseringen af posten i Danmark er trukket ud," siger Christian Kierkegaard, der er overbevist om, at en hurtig liberalisering af posten – som det er sket i Sverige – ville kunne have skabt et økonomisk grundlag for Bring Citymail og øget konkurrence.

Han peger samtidig på, at det tillige var forventningen, da et politisk flertal i 2004 fjernede portostøtten på 188 mio. kroner til specialbladene. Derfor bør parterne bag postforliget nu træffe en hurtig beslutning om liberalisering af posten.

"Vi må samtidig konstatere, at det vil tage tid og kræve megen kapital, før der eventuelt kommer konkurrence på markedet. Derfor må der hurtigst muligt ske en udvidelse af distributionsstøtten, så de væsentlige publicistiske og folkeoplysende kvaliteter, der er i specialmedierne, sikres fremover," siger Christian Kierkegaard.

Bring Citymail har distribueret industriel post i Hovedstadsområdet siden 2007, men ifølge firmaet har finanskrisen og ulige konkurrencevilkår gjort, at selskabet ikke har opnået lønsomhed i løbet af de tre år på markedet.

Nu indledes der derfor forhandlinger om at nedlægge postdistributionen og opsige cirka 440 medarbejdere, oplyser Posten Norge, der ejer Bring Citymail.

"Opstarten er blevet ramt af finanskrise og lavkonjunktur, samtidig med at Bring Citymail Danmark har haft en momsulempe på 25 procent i forhold til hovedkonkurrenten Post Danmark, som er fritaget for moms på befordringspligtige produkter – herunder magasiner," siger Dag Mejdell, der er koncernchef i Posten Norge AS

Danske Specialmediers distributionsudvalg, der blandt andet rummer de to konsolidatorer PortoService og DistributionPLUS, mødes torsdag morgen for at drøfte, hvordan man kan finde de bedst mulige løsninger for de berørte blade.

På hjemmesiden Specialmedierne.dk vil der løbende blive orienteret om mulige løsninger.