Loyalitetskrav trumfer ytringsfrihed

Uanset om din Facebook-profil er privat eller ej, så kan du blive fyret, hvis du kvajer dig og optræder illoyalt over for arbejdsgiveren. Facebook er ikke anderledes end andre ytringer i det offentlige rum.

Uanset om din Facebook-profil er privat eller ej, så kan du blive fyret, hvis du kvajer dig og optræder illoyalt over for arbejdsgiveren. Facebook er ikke anderledes end andre ytringer i det offentlige rum.


PRIVATLIV. Sociale medier er en varm kartoffel for mediearbejdsgiverne. På den ene side er dagbladenes chefredaktører bannerførerne i kampen mod alle forsøg på at indskrænke ytringsfriheden, og på den anden side viser talrige eksempler, at journalister utilsigtet svækker troværdigheden med uovervejede udfald på Facebook.
»Tidligere sad journalisterne og snakkede på røgfyldte værtshuse, og der gjorde kompromitterende udtalelser ikke rigtig skade. Nu kan hele verden se det med et klik, og det tvinger os til at diskutere, om vi skal have nogle retningslinjer,« siger Jyllands-Postens chefredaktør, Jørn Mikkelsen.

Jyllands-Postens tillidsrepræsentant Jørgen Rye er loren ved tanken om, at ledelsen vil sætte regler op for sociale medier, men er klar til at gå i dialog om brugen af sociale medier. Han frygter, at retningslinjer for sociale medier kan gå ud over privatlivets fred.
»Jeg kan ikke se, hvad det er for et problem, vi prøver at løse. Det er et skridt i retning af, at arbejde og privatliv smelter sammen, som jeg indtil videre ikke kan se nødvendigheden i,« siger han.

Dansk Journalistforbund mener, at Facebook og andre sociale medier som udgangspunkt ses som privatkommunikation. Medmindre din Facebook-konto er en ren erhvervsprofil, så hører den under privatlivet, siger jurist i Dansk Journalistforbund Christian Dølpher.

Men det betyder langtfra, at du kan skrive, hvad du har lyst til. Christian Dølpher understreger, at man skal huske et vigtigt forhold: Du kan stadig blive fyret for ting, du har skrevet på Facebook, uanset hvordan du har indstillet dine privatlivsindstillinger.

Medarbejdere skal ifølge almindelige ansættelses- og kontraktforhold og være loyale over for deres arbejdsgivere, og det kan derfor udløse en fyreseddel, hvis du bruger skældsord om chefen på Facebook, forklarer Christian Dølpher.
Rent juridisk er nok så mange interne retningslinjer sådan set ligegyldige. Hvis en forseelse ikke var fyringsgrund før retningslinjerne, så er den heller ikke efter. Guidelines kan tydeliggøre, hvor chefen mener, grænsen går, men de kan ikke trække nye grænser i forhold til lovgivningen.

»Den bedste retningslinje er: Tænk dig om, før du trykker 'send'. Det skader aldrig,« siger Christian Dølpher.
Arbejdsgiveren må gerne gribe ind i privatlivet og forbyde med

0 Kommentarer