search

Lovkrav om etik, nej tak

Kunne vi ikke tage os lidt sammen i mediebranchen. Bare så der ikke skal lovgives om alt?

Her på Journalisten.dk kan jeg læse, at både kulturministeren og Dansk Journalistforbund åbner for, at journalistiske netmedier automatisk skal være omfattet af de presseetiske regler.

Den konkrete case er Den Korte Avis, som ganske vist modtager mediestøtte, men som ikke er tilmeldt Pressenævnet, og derfor kan man ikke klage over avisens – skal vi sige – "farvede" journalistik.

Min tanke er: Det her burde vi sgu kunne klare i branchen uden lovindgreb. Men det kræver, at vi tager os sammen – alle sammen: Netmedierne. Journalistforbundet. Danske Medier. Pressenævnet. Hele bundet.

Vi tager dem lige bagfra:

Pressenævnet er så blufærdig omkring sin egen rolle, at du ikke engang kan læse på deres website, hvad det betyder, hvis du tilmelder dit medie Pressenævnet. Engang spurgte jeg faktisk nævnet – på vegne af en netmedieredaktør – hvad fordele og ulemper var – og svaret var: Det måtte man spørge nogle andre om. Er jeg den eneste, der synes, at det er et vattet svar?

Danske Medier og Dansk Journalistforbund, der er de to hovedinstitutioner bag Pressenævnet, peger i hver sin retning. Danske Medier er lunkne, lyder det. DJ synes, det er en god ide, at netmedier skal være underlagt de presseetiske regler for at få mediestøtte – det vil kræve, at både medieansvarsloven og mediestøtte-loven laves om.

Så må vi håbe, at det går godt, når juristerne går løs på at definere forskellen på netaviser, blogs og alle de andre varianter derude. Og lad os også håbe, at juristerne ikke benytter lejligheden til at koble fejl i artikler sammen med økonomisk straf, for så har vi indført ytringsfrihed for dem med god egenkapital.

Man kunne også kigge indad: Ingen af de to organisationer har gjort noget opsøgende for at få netmedier til at tilmelde sig Pressenævnet. Ikke i de sidste mange år – og der er ved gud opstået mange nye netmedier på bare få år.

Burde de ikke være sig ansvaret bevidst, når de nu er de bærende organisationer, og sørge for en opsøgende info-kampagne, som får netmedierne til at tilmelde sig helt frivilligt?

Og så til netmedierne – både nye som gamle.

De nye netmedier aner knap nok, hvad Pressenævnet er, og den går altså ikke. Hvis man vil drive et medie, så må man printe de presseetiske regler og hænge dem på væggen, så man ikke glemmer det ansvar, man påtager sig, når man er medieejer.

En særlig tanke må her gå ud til Den Korte Avis. Jeg har stor respekt for folk der tager initiativ til et nyt medie. Men lige præcis når redaktørerne også er politikere, der nyder godt af de penge, som selvsamme politikere har bevilget til medierne – så kunne man godt stramme op – og underlægge sig den Medieansvarslov, som politikerne selv har vedtaget og netop justeret. I ved: Rettigheder og pligter hører ligesom sammen.

Nå ja. Og når medierne (Journalisten.dk) så ringer, så kan man eventuelt svare. Det er det, vi selv som journalister forventer af vore kilder: At de stiller op og svarer – især, når man modtager offentlig støtte.

De gamle netmedier (dem, der er tilknyttet de gamle mediehuse) har godt nok husket at tilmelde sig Pressenævnet. Men siden har de glemt at tilmelde deres sider på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest og hvad der ellers findes derude. Kun DR og et par andre småsites har taget sig sammen (ros til DR’s seerredaktør Jacob Mollerup). Man kan altså godt klage over Ekstra Bladet på papir og web, men ikke på Facebook eller Twitter. Lad mig opsummere det i et simpelt spørgsmål: Hvorfor?

Som enhver karikatur af en fodboldtræner ville sige efter en sløv første halvleg:
”Det her kan vi sgu ikke være bekendt, gutter. Tag dog bolden og kør den frem over banen, så det ikke er politikere og jurister, der styrer spillet. Kom nu ind i kampen.”

Den her sag burde vi kunne klare helt uden lovindgreb. Det kræver bare lidt oplysning, lidt viden – og at man påtager sig det ansvar, der hører med til at have et medie.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen