Lotte Hansen: »Jeg har fået nok af målgrupper«

»Det har alt for længe været sådan, at virksomheder gør ligesom DR og måler på, hvad folk gerne vil se, og så sender de det. Vi vil i stedet hjælpe vores kunder med at være stolte af det, de faktisk laver,« siger pr-ekspert Lotte Hansen til Journalisten.dk. Hun starter nyt firma i dag.

»Det har alt for længe været sådan, at virksomheder gør ligesom DR og måler på, hvad folk gerne vil se, og så sender de det. Vi vil i stedet hjælpe vores kunder med at være stolte af det, de faktisk laver,« siger pr-ekspert Lotte Hansen til Journalisten.dk. Hun starter nyt firma i dag.

Lotte Hansen er kendt fra tv-programmet Jersild og Spin. Før det var hun erhvervsredaktør på Politiken. Og senest har hun arbejdet som direktør i pr-bureauet Mannow. Det forlod hun i august, og nu har hun startet sit helt eget pr-bureau: HansenPR.

HansenPR skal gøre op med traditionen i pr-branchen og turde se ud over meningsmålinger og målgruppeanalyser. Journalisten.dk har interviewet Lotte Hansen på dagen, hvor det nye projekt starter.

I dit firma har I fået nok af fokus på målgrupper. Hvad betyder det?

»Hidtil har virksomheder og organisationer hyret mediebureauer til at måle hits og kendskab og den slags. Det har alt for længe været sådan, at virksomheder og organisationer gør ligesom DR og måler på, hvad folk gerne vil se, og så sender de det. Vi vil i stedet hjælpe vores kunder med at være stolte af det, de faktisk laver og tro på, at de laver noget, der er værd at fortælle om,« siger Lotte Hansen.

Ifølge Lotte Hansen har pr-branchen for længe fokuseret på kunderne. Men tiden er løbet fra kun at fokusere på målgrupperne.

»Vi er i gang med en ny generation. Det at vi har fokuseret på målgrupper har gjort, at vi forstår, hvad hinanden siger. Men nu tror jeg, vi har lært det. Vi må finde tilbage til det, vi gerne vil sige noget om, især efter finanskrisen.«

Hvorfor er det vigtigere nu efter finanskrisen?

»Det er det, fordi vi tror på, at folk ikke har noget at være flove over. I sidste ende vil kunder og klienter kunne se, at der ikke er nogen sag, der er så skidt, at den ikke er værd at have. Det er vigtigt at finde ud af efter en finanskrise. Vi vil bruge flere kræfter på at finde virksomheders udtryk. De må gerne have noget på hjerte. Det har mere kant.«

Handler det om at gøre det klarere, hvad virksomheden faktisk arbejder med, eller handler det om de værdier, virksomheden repræsenterer?

»Det er nok noget midt imellem. Vi skal gå ind og tænke: Hvad er grundbudskabet her? Vi skal ikke kun tænke kunder, også budskaber. Jeg har aldrig oplevet en virksomhed, der ikke tager stilling til sin tid. Men jeg har oplevet, at man ikke er skarp nok på, hvad det er, man vil sige. En virksomhed må gerne gå ud og tage stilling til nogle ting. Det tror jeg, man skal turde i dag. Der er jo også noget CSR i det.«

Betyder det så, at hvis Kvickly ringer til jer for at få en strategi, så vil du sige, at de skal forholde sig til verden, sådan CSR-agtigt?

»Når Kvickly har lavet en ny serie produkter, så er der nok grænser for, hvor mange pressemeddelelser, du kan komme af med. Men hvis Kvickly har indgået et nyt samarbejde med en kunde eller en leverandør, så ligger der noget bag, og det handler sjældent kun om at tjene penge. Jeg tror ikke på, at Kvickly ikke har nogen værdier eller en holdning til sin omverden. Der er for eksempel mange detailbutikker, der oplever, at de lokalt er spændt for at en masse detailregler, der forhindrer dem i at sælge den lille lokale landskinke. Det kan være, de skal være bedre til at forklare, hvorfor de ikke kan det til deres kunder.«

Der findes i forvejen CSR (Corporate Social Responsibility, strategier for at en virksomhed opfører sig – og opfattes – moralsk, red.) og en masse andre pr-strategier. Er der overhovedet noget nyt i det, I vil?

»Der er mange, der siger, de gør det, vi vil. Det nye er, at vi kommer til at måle meget bevidst på det. Vi har sammen med Epinion udviklet nogle nye instrumenter. Det er jo ikke en større revolution af pr-branchen, men vi vil fokusere mere på det, folk har på hjerte.«

Når I skal ud og skærpe kundernes værdier og promovere dem, er der så grænser for, hvem du vil hjælpe – er der nogle værdier, du ikke sympatiserer med?

»Der kommer til at stå på vores hjemmeside, at vi tager hensyn til både borgere og omgivelser i vores arbejde. Det betyder ikke, at vi er hellige, men vi tager det med i vores overvejelser. Jeg har som udgangspunkt ikke nogen, jeg ikke vil hjælpe. Og jeg har i hvert fald ingen problemer med, at folk gerne vil kunne overleve.«

1 Kommentar

Luci Smith
3. SEPTEMBER 2010
Re: Lotte Hansen: »Jeg har fået nok af målgrupper«

Også mig, Lotte Hansen. Målgrupper er så før-finanskrisen. Men der kan hurtigt gå inflation i alle de gode produkthistorier. Alle dem, der er analfabeter kan ikke læse dem og den lille målgruppe, som de sigter på i Danmark bliver også træt af at skulle forholde sig til en fantastisk fortælling, inden de køber noget nyt.

Og derfor  bliver den næste trend genkendelighed. Uden store logo, bare pålidelig.

Det jeg kan se  er,  at man har en så lille marked i Dk, at hvis en rejsebureau har flere gange været genstand for kritik i DR's Kontant, er det  på eget ansvar at man køber en billet der.

Ud over de gode historier om produkterne fra producenter og sælgere, er der brug for en sideløbende kritisk forbrugervejledning og journalistik. Det med forbrugervejledning er ikke blevet  styrket under denne regering, mens globalisering har i stigende grad gjort mange nye varer tilgængelig.