Det bliver til små lønstigninger for dagbladsjournalisterne, der kan se frem til 176 kroner ekstra hver måned. Det er resultatet af nattens overenskomstforlig, der endte med fire ændringer af overenskomsten.
Forhandlingerne mellem Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening, der repræsenterer cirka 2.900 forbundsmedlemmer, sluttede i nat. Parterne har gennem forhandlingerne været så uenige, at der kun kommer fire ændringer af overenskomsten.
Alle medarbejdere, der er ansat efter Fællesoverenskomsten eller på et af de større dagblade, kan se frem til 176 kroner ekstra hver måned. Fra første marts 2011 kommer der 280 kroner oveni. Den nye overenskomst dækker de store dagblade, Ritzau, Praktikantaftalen og Fællesoverenskomster, der tæller en række provinsdagblade.
»Det er moderate lønstigninger, der skal ses i den kontekst, at det er en udfordring at forhandle overenskomst på det nuværende marked,« siger DJ's chefforhandler, Claus Iwersen til Journalisten.dk.
Han mener, at arbejdsgiverne har fået en billig overenskomst, der ligger meget tæt op af andre private overenskomstforlig som for eksempel industriforliget fra februar.
Claus Iwersen forklarer, at overenskomsten i krisetider ikke kun skal vurderes ud fra, hvilke fordele man opnår, men også hvilke forringelser, man undgår.
»Man kunne være nervøs for, at økonomien ville betyde, at arbejdsgiverne ville komme igennem med væsentlige forringelser,« siger han.
De tre andre punkter i overenskomstforliget er, at opsparede feriefridage ved opsigelse nu skal udbetales, og at den opsagte ikke kan tvinges til at holde sine feriefridage.
Grundlovsdag bliver en fuld fridag for alle, og der bliver lavet et udvalg, der skal danne rammerne for efteruddannelse.
Der er også gode nyheder til praktikanterne, der kan se frem til 292 kroner ekstra hver måned. Til marts 2011 kommer der yderligere 372 kroner på lønchekken.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Denne gang lever resultatet i hvert fald bogstavelig talt op til udtrykket minimallønsoverenskomst. Ikke bare procentvis - men måske også i kroner - får praktikanterne formentlig mest nogle steder under Fællesoverenskomsten. Inklusive lokale forhandlinger. Men måske har Claus Iwersen ret i, at vi også skal se på, hvilke forringelser, vi undgår. Men set udefra ser det sgu' sølle ud!