Det ny lønsystem har synliggjort alle journalisternes løn. De ved nu præcis, hvad hinanden tjener.
Aldrig er der blevet talt så meget løn i DR Nyheder, som under de igangværende lønforhandlinger. Det skyldes især det faktum, at alle nu ved, hvad hinanden får i løn. Tillidsfolkene har nemlig forud for forhandlingerne indhentet lønoplysninger for alle journalisterne. I det gamle lønsystem blev de oplysninger slet ikke formidlet i samme grad.
"Førhen, da pengene blev fordelt centralt, har man ikke ment, det var så vigtigt, hvad den enkelte fik i løn. Men når alle står alene, så er den viden blevet væsentlig, og alle har fået den," siger Kim Jonasen, tillidsmand på Radioavisen.
Journalisterne i DR har nok været klar over, at løngennemsnittet blandt journalister i DR lå på omkring 34.000 kroner om måneden. Journalisterne har også kunnet ringe til Journalistgruppen i DR og spørge til, hvad de andre fik. Men man har ikke nødvendigvis vidst, hvad sidemanden fik. Det var heller ikke nødvendigt, når lønstigningerne blev centralt forhandlet.
Det mere enkle nye lønsystem har også synliggjort det lønskel, der er mellem de unge og gamle i DR. Alle, der siden 1999 er blevet ansat på ny løn, kan nu se, hvor langt de er bagefter dem, der i sin tid blev ansat på skalaløn.
Det store fokus på løn og gennem-sigtigheden i lønningerne har i sig selv skabt frustration.
"Jeg har aldrig gået særligt meget op i min løn. Arbejdet og kollegerne har altid været vigtigere for mig. Men når jeg bliver tvunget til at tage stilling, og jeg samtidig sort på hvidt kan se, at jeg får mindre end dem, jeg sammenligner mig med, så føler jeg mig til grin," siger en journalist på DR Nyheder, som ønsker at være anonym.
Andre journalister i DR Nyheder mener, at åbenheden omkring lønnen også har været positiv. Løndiskussionerne har ført til, at der også snakkes mere fag.
Det har også været grænseoverskridende for mange især ældre journalister, pludselig at skulle diskutere værdien af sin arbejdskraft med alle og enhver.
Nyhedschefen på Radioavisen, Jens Holme, mener, at journalisterne bør overveje, om den totale åbenhed omkring lønnen er en god ide.
"Jeg har talt med flere, for hvem den største skam har været at skulle fortælle kollegerne, at de ikke har fået noget ekstra i lønningsposen."
Jens Holme fortæller også, at lønforhandlingerne har været grænseover-skridende for flere chefer.
"Det er psykisk hårdt og kræver en enorm stringens at skulle vurdere så mange journalister. Men i det lange løb er jeg sikker på, at det ny lønsystem bliver en stor gevinst både for med-arbejdere og chefer," siger nyhedschef Jens Holme.
Læs også: Ny løn skuffer, Ny løn light og Ny løn sluger tid
Søg
Udskriv side Tip-en-ven
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.