LØNCHOK

Freelancere på Information får otte procents lønstigning
Freelancere på Information får otte procents lønstigning

Det er en overenskomst, der burde medføre jubelscener og gratis kage til hele redaktionen.
Sjældent – om nogensinde – har man hørt om en arbejdsgiver, der ganske frivilligt siger ja til en otte procents lønstigning. Men det er ikke desto mindre tilfældet på Information, hvor freelance-anmelderne kan se frem til en voldsom løneksplosion.
Før de stående ovationer breder sig, er det dog nok på sin plads at fortælle, at honoraret for en anmeldelse trods den store stigning ikke er voldsomt. Faktisk er det meget lille.
Bag den voldsomme stigning gemmer der sig nemlig beløbet 600 kroner, der tidligere var honoraret for en anmeldelse. Det er nu vokset med over otte procent og er blevet forvandlet til 650 kroner.
Den ret moderate stigning i kroner og øre tager dog ikke glæden fra Anne Middelboe Christensen. Hun er talsmand for ‘Klubben af glade freelancere tilknyttet Information’.
“Gu’ er vi glade. Ikke for lønnen, men for at det overhovedet kunne lade sig gøre at få sådan en aftale.”

Stort gennembrud
Glæden skyldes ret beset heller ikke så meget de 50 kroners stigning, men en anden passus i den nye aftale. Fremover vil freelancetaksterne nemlig stige i samme takt som de fastansatte journalisters. Det betragtes som et stort gennembrud. I 1998, da forhandlingerne blev indledt, havde taksterne ikke bevæget sig i otte år.
“Det er som om, vi for første gang har mødt en forståelse for, at det ikke bare er nok at skrive for ‘den kloge’ avis. Man skal altså også have penge for det,” siger Anne Middelboe Christensen, der selv er teateranmelder på avisen.
Til gengæld for den voldsomme lønstigning til anmelderne er der blevet holdt igen på andre områder for freelancere.
Derfor er honoraret for hovedhistorier stadig 900 kroner. Ledere og nyhedsanalyser giver stadig 1.000 kroner, mens featuresider og temasider giver mellem 1.000 og 1.500 kroner. Bundskraberen er ‘øvrige kulturartikler’, der honoreres med 600 kroner. Før skat.

0 Kommentarer