Kildebeskyttelse

Lokkedue anklager Ekstra Bladet for at røvrende hende i sag om sex i ministerbil

Tanja Olivia Iversen risikerer nu fængsel, efter hun sammen med Ekstra Bladet forsøgte at afsløre Mette Frederiksens ministerchauffør i at misbruge sin firmabil

En 43-årige kvinde, der i august 2021 agerede lokkedue for Ekstra Bladet i en spektakulært forsøg på at afsløre Mette Frederiksens ministerchauffør, føler sig svigtet og ladt i stikken af mediet.

Det fortæller hun nu til Berlingske og til Reporterne på 24syv, der begge har oprullet den bizarre sag.

Kvinden hedder Tanja Olivia Iversen og er på baggrund af sagen i dag medtiltalt i en alvorlig straffesag, der skal for Københavns Byret til maj. Her risikerer hun op til halvandet års fængsel for brugstyveri af motorkøretøj og for at have tilskyndet en offentligt ansat til at misbruge sin stilling.

Sagen rejser det centrale spørgsmål, om Ekstra Bladet har forsømt princippet om at beskytte og værne om sine kilder for enhver pris.

”Jeg synes, jeg er blevet røvrendt at et større medie,” siger Tanja Olivia Iversen til 24syv.

Tog selv initiativ

Det var Tanja Olivia Iversen selv, der tog initiativ til at afsløre chaufførens misbrug af ministerbilen.

Hun er en del af Men in Black-miljøet og den nu lukkede facebookgruppe ’Sandhedens Time’, hvor der i sommeren 2021 løb et rygte om, at en ministerchauffør brugte sin tjenestebil til at fragte kvinder rundt og i enkelte tilfælde have sex med dem. På den baggrund blev Ekstra Bladet kontaktet.

Som en del af planen med Ekstra Bladet skulle Tanja Olivia Iversen lokke chaufføren med på en date gennem datingappen Tinder.

Forud for daten udstyrede mediet hende med skjult kamera og mikrofon, og da hun blev samlet op af ministerbilen, fulgte to journalister og to fotografer fra Ekstra Bladet efter i en bil bag ved.

Men undervejs blev Ekstra Bladets journalister i tvivl om, hvorvidt det faktisk var Mette Frederiksens ministerbil, chaufføren kørte rundt i. Kort før den planlagte konfrontation blev missionen derfor afblæst, og Tanja Olivia Iversen afbrød daten.

Afviser svigt

Henrik Qvortrup lagde historien i graven.

Det frustrerede Tanja Olivia Iversen, som gik til poitilet og fortalte om ministerchaufføren og den potentielle sikkerhedsbrist, hans private udflugter i ministerbilen udgjorde, da hun mener, at en fremmed kunne have plantet en bombe i bilen.

Henvendelsen til politiet resulterede i, at Tanja Olivia Iversen i maj 2022 blev tiltalt for brugstyveri af motorkøretøj og for at have tilskyndet en offentligt ansat til at misbruge sin stilling.

Hun kritiserer i dag Ekstra Bladet for ikke at have gjort hende opmærksom på, at hun risikerede at inkriminere sig selv ved at agere lokkedue for mediet.

Over for Berlingske bekræfter Ekstra Bladets daværende chefredaktør Henrik Qvortrup forløbet. Men han afviser, at Ekstra Bladet har svigtet Tanja Olivia Iversen som kilde.

”Jeg synes ikke, vi har ladt hende i stikken. Det er hende selv, der har sat det op. Det er hende, der har arrangeret det,” siger Henrik Qvortrup til Berlingske.

Han undrer sig over, at hun er blevet tiltalt i sagen, da han mener, at metoden tjente et højere formål. Det samme gør nuværende chefredaktør Knud Brix.

”Det giver anledning til at overveje, hvordan vi fremadrettet skal bruge kilder, som optræder med Ekstra Bladets udstyr. Jeg har aldrig set en lignende sag,” siger han til Berlingske.

0 Kommentarer