Løkke har indflydelse på aftenens tv-duel

DR afviste Lars Løkkes krav til tv-duel. Nu er han gået til TV2 News. Statsministerens tidligere spindoktor er blevet taget af programmet fem timer før duellen. (opdateret 14/12, 10:34)

DR afviste Lars Løkkes krav til tv-duel. Nu er han gået til TV2 News. Statsministerens tidligere spindoktor er blevet taget af programmet fem timer før duellen. (opdateret 14/12, 10:34)

I aften klokken 20 skal Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal diskutere sygehuse og sundhedspolitik. Først så det tilsyneladende ud til, at tv-duellen skulle foregå på DR. Men Venstre havde så mange krav til debattens form, at DR ikke ville lægge skærm til debatten.

»Vi indgår ikke i kampen om at afgive vores ret til at redigerer og bestemme over udsendelserne, og sådan vil det altid være,« siger DR Nyhedernes redaktør, Ulrik Haagerup, til Ekstra Bladet.

Nyhedsdirektøren vil ikke komme nærmere ind på forløbet, men siger til Politiken.dk, at uenighederne handlede om »debattens emner, længde og tidspunkt.«

TV2 News ville til gengæld gerne sende debatten. Fem timer før debattens start har Ekstra Bladet erfaret, at kanalens redaktør Ulla Østergaard alligevel ikke skal være redaktør på aftenens duel.

Ulla Østergaard er tidligere spindoktor for Lars Løkke og har før fået kritik for at have en for tæt relation til statsministeren efter sit jobskifte. Hun fik kritik i forbindelse med et fraklip fra TV2, hvor statsministeren blev vred over et uvarslet interview. Ulla Østergaard ringede bagefter til statsministerens pressechef og beklagede episoden.

TV2 har ikke oplyst, hvorfor de har valgt en anden redaktør til aftens debat i sidste øjeblik.

Politiken har også forsøgt at arrangere en debat mellem de to politikere i Politikens Hus med emnerne sygehuse og folkeskolen.

Det takkede SF ja til, mens Venstre foretrak TV 2, skriver Politiken.dk
SF's pressechef, Claus Perregaard, undrer sig i Ekstra Bladet over forløbet:

»Det har været et meget mærkeligt forløb. Højst overraskende blev i lørdag ringet op af TV2, som allerede havde en færdig aftale med Venstre om, hvordan debatten skulle forløbe. Venstre kan åbenbart bare ringe og bestille tid på TV2 News.«

Det er ikke mere end en uge siden, at der sidst var en bestilt tv-duel. Sidste mandag havde Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti selv hyret og betalt værten i to tv-dueller, som blev vist på tv. Partierne havde også selv valgt, hvilke seks emner de ville tale om, hvilke byer debatterne skulle foregå i, og de havde selv inviteret publikum.

TV2 sendte debatten og Henrik Qvortrup sagde efterfølgende:
»Jeg kan hilse og sige, at hvis TV 2 havde styret den duel, havde vi stillet nogle skarpere spørgsmål. Så havde vi gået ind der, hvor det gjorde ondt.«

Rettelse klokken 11.46. Ekstra Bladet skrev "Det er Ulla Østergaard, der kommer til at styre slaget." Det opfattede Journalisten.dk fejlagtigt som om, at Ulla Østergaard skulle være ordstyrer i aftenens debat. Værten er Lotte Mejlhede. Vi beklager.

Opdateret 14/12, klokken 10.34: Justeret efter opfølgende spørgsmål til TV 2.

3 Kommentarer

Jeppe Pedersen
14. DECEMBER 2010
Re: Løkke har indflydelse på aftenens tv-duel
...bortset fra, der i sidste sætning skulle have stået 'i egen favør.'
Geert Mørk
14. DECEMBER 2010
Re: Løkke har indflydelse på aftenens Tv-duel

"Hensynet til 3. part bør, ud fra en normativ retorisk betragtning, altid gå forud for et isoleret politisk ønske om forlods at tildele en duel signifikans i eget favør."

 Retorisk flot sætning, men knap så elegant rent kommunikationsmæssigt. Men det afhænger selvfølgelig af din målgruppe.

:-) Geert Mørk 

Trine Nebel Schou fra Retorik.tv
13. DECEMBER 2010
Re: Løkke har indflydelse på aftenens Tv-duel

Det minder jo nærmest om Borgen :o)))

Det er nu skuffende at Venstre påberåber sig retten til at udøve signifikans i en duel, der måske kan vise sig betydende for det kommende valg. På www.retorik.tv kommenterer jeg alverdens vinkler af kommunikationsfaget retorik, herunder argumentation Derfor toner jeg også rent flag og fortæller at redaktøren (mig selv) - åbent indrømmet - stemmer på RV efter arbejdstid. Men tilbage til aftenens debat. Retorikken hylder den demokratiske samtale, hvor der argumenteres på lige vilkår for at 3. part, forstået som den retoriske medborger, og ikke duellanterne, kan træffe eget ståsted ud fra de præsenterede argumenter. Når vi som seere for at vide at Statsministeriet har stillet krav som DR ikke har villet honorere, rejser tvivlen sig. Hensynet til 3. part bør, ud fra en normativ retorisk betragtning, altid gå forud for et isoleret politisk ønske om forlods at tildele en duel signifikans i eget favør.