Portræt: Lokalredaktør er overrasket over, at Roskildes ubestridte dronning vælger ministerpost

Lokalredaktør i Roskilde kan ikke forstå, at Joy Mogensen takker ja til en af regeringens mindste ministerposter. Joy Mogensen har ”hamrende travlt”, siger Lasse Jensen. Vi har forsøgt at få et svar på, hvem landets nye kulturminister er

Det kom som en overraskelse for mange, at Roskildes socialedemokratiske borgmester, Joy Mogensen, tidligere i dag blev præsenteret som kulturminister i Mette Frederiksens mindretalsregering. Dels er hun ikke medlem af Folketinget, dels er hun gravid og skal føde til efteråret.

Torben Kristensen, redaktør på Dagbladet / Roskilde Avis er overrasket over, at byens borgmester er blevet udpeget til kulturminister. Og at hun har sagt ja.

”Kulturministerposten er jo ikke en stor ministerpost. Og jeg er overrasket over, at hun i stedet for at være den ubestridte dronning i en stor dansk by hellere vil komme i anden eller tredje række i regeringen,” siger han.

Torben Kristensen siger, at Joy Mogensen som lokalpolitiker ikke har markeret sig med holdninger til mediepolitik eller public service.

Veltalende og velforberedt

I byen er hun kendt for sin evne til at lave brede forlig og holde taler, der er så gode, at tilhørerne lytter.

Hvad kan vi forvente af hende som minister?

”En veltalende og velforberedt minister. Men også en minister, der skal på barsel om nogle få måneder. Og det gør det endnu mere forbavsende, at hun siger ja til ministerposten,” siger Torben Kristensen.

Hamrende travlt

Placeringen i regeringshierarkiet eller ej, så kommer Joy Mogensen ikke til at ligge på den lade side i sin første tid som kulturminister. Sådan lyder vurderingen fra medieanalytiker og mangeårige vært på ‘Mennesker og Medier’ på P1, Lasse Jensen.

”Det første, presserende problem på medieområdet er, om man skal sætte det DAB-udbud i gang, som blev konstrueret i sidste øjeblik, fordi DF oplevede, at de havde lavet en fejl med Radio24syv,” siger han, og understreger, at det skal gå hurtigt, hvis ikke Radio24syv skal nå at lukke helt ned. Radioen er allerede begyndt at sende fyresedler ud frem mod den officielle lukning den 31. oktober.

”Jeg er sikker på, at papirerne ligger klar. Men der kom et valg i vejen. Hun skal både cleare med partitoppen i Socialdemokratiet og med støttepartierne, om det skal ske,” siger han.

Hvad vil Socialdemokratiet overhovedet?

Derudover kommer der forhandlinger om et nyt medieforlig. Her er regeringen og dens støttepartier enige om, at der skal laves en ny aftale.

”Støttepartierne mener her, at nedskæringerne i DR skal mildnes voldsomt. Men vi ved ikke præcis, hvad Socialdemokratiets holdning er til det,” siger Lasse Jensen.

Ifølge Lasse Jensen har Socialdemokratiet ikke en tydelig mediepolitik lige nu. Det bliver én af de store opgaver for Joy Mogensen at definere, hvad den overhovedet er.

”Som jeg ser hendes problem, så er det, at Socialdemokratiet ikke længere er en motor for moderne dansk kulturpolitik. Man kan sige meget om DF på kulturområdet, men det er DF, der i sidste regeringsperiode har formuleret den mest slagkraftige vision for, hvad de ville,” siger han.

Ikke sovset ind i noget

Samtidig kalder Lasse Jensen valget af Joy Mogensen som kulturminister interessant.

Han vurderer, at hun har bevist sit værd som en dygtig borgmester i Roskilde Kommune med et stort fokus på kulturområdet.

”Hun er heller ikke sovset ind i noget som helst,” siger han.

Hvad mener du med, at hun ikke er sovset ind i noget?

”Hun har ikke været med i noget landspolitisk om kultur eller medier, og hun kommer ikke fra nogen interesseorganisationer. Hun sidder heller ikke i nogen vigtige bestyrelser på området. Det virker, som om hun er uberørt af andre interesser end sine egne,” siger han.

Er det en god ting?

”Der er både plusser og minusser,” siger han.

”Hun skylder ikke nogen noget. Dermed kan hun operere frit i de relativt smalle rammer, der er i et kulturministerium. På minussiden er det altid svært at komme ind i landspolitik og forstå magtspillet, selv om du har været en meget dygtig lokalpolitiker. Hun vil blive udsat for et stort lobbyarbejde nu fra alt fra Dansk Journalistforbund til tv-stationer, sportsorganisationer og museer,” siger Lasse Jensen.

Landskendt som solomor

Joy Mogensen har været borgmester i Roskilde Kommune siden 2011. Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet flertal i byrådet.

I foråret 2019 blev hun offentligt kendt, fordi hun skal være solomor. Det valg blev af den socialdemokratiske folketingskandidat Simon Simonsen kaldt ”egoistisk”.

”Jeg føler, at Simon Simonsen bruger mig og min graviditet til at udskamme kvinder, og det skal han ikke have lov til,” svarede Joy Mogensen til TV 2.

Joy Mogensen er bachelor i kultur- og sprogmødestudier på RUC, men hun har også skribenterfaringer fra medieverdenen. For over 10 år siden var hun nemlig boganmelder for MetroXpress i to år.

Journalisten forsøger at få et interview med Joy Mogensen.

0 Kommentarer

Læs også

Mette Bock er ny kulturminister

28. NOVEMBER 2016
Kulturminister, Mette Bock.

Sted: DR Byen.

Photo: Jonas Pryner Andersen

”Det var fuldstændigt kikset. Det er en af mine største fejltagelser”

03. JUNI 2019