Lokale netmedier: »Vi vælter frem som ukrudt«

Fem lokalaviser, der kun findes på nettet, har dannet ny fælles forening. De vil overtale politikerne til at give mediestøtte til alle netmedier med levetid på over et år. »De trykte aviser dør, og det er her, fremtiden er,« siger formand Gunnar Berg til Journalisten.dk.

Fem lokalaviser, der kun findes på nettet, har dannet ny fælles forening. De vil overtale politikerne til at give mediestøtte til alle netmedier med levetid på over et år. »De trykte aviser dør, og det er her, fremtiden er,« siger formand Gunnar Berg til Journalisten.dk.

Fem lokale netaviser har dannet en fælles forening, der skal kæmpe for deres interesser over for politikerne og i offentligheden. Foreningen har fået navnet Lokale Danske Netaviser (LDN).

Gunnar Berg, redaktør på Esbjerg Netavis, er blevet valgt som formand for foreningen.

Kan du ikke forklare for udenforstående, hvad der egentlig er formålet med jeres forening?

»Antallet af netaviser er i vækst, og derfor har vi besluttet at danne en brancheorganisation. Det er så blevet meget aktuelt med forslaget til en ny mediestøtte, hvor vi har brug for at stå sammen,« siger Gunnar Berg og fortsætter:

»Dyremose-udvalget har foreslået, at netbaserede nyhedsmedier også kan få støtte. Det er vi glade for. Men man har lagt den mærkelige passus ind, at man kun ønsker at støtte medier, der har en journalist-lønsum på to en halv mio. kroner. Så griner alle vi nye netaviser jo, for vi er én, to eller tre mand. Men det er jo herude, det blomstrer.«

Gunnar Berg mener, mediestøtten bør kunne tilfalde alle netbaserede medier, der har eksisteret i mere end ét år.

»Det er fint nok, at vi har Avisen.dk, og at Ekstra Bladet og de andre dagblade laver deres netaviser. Men formålet med mediestøtten er jo at styrke demokratiet. Så giver det ingen mening kun at give penge til de store,« siger han.

Den nye forening har dog også et helt andet formål – de lokale netmedier skal dele historier i netværket.

Hvordan kan det konkret foregå?

»Mange af de historier, vi skriver lokalt, er jo i virkeligheden landshistorier, der skæres til. Jeg husker for eksempel tydeligt, da alle krematorier skulle udstyres med et nyt filter til at opsamle sølv fra plomber. Det kostede fem mio. kroner og betød, at det blev noget dyrere at blive kremeret i de år. Jeg skrev historien. Men der er 22 krematorier i Danmark, og hvis jeg ved, at der er et krematorie i Kjerteminde, så kan jeg vippe historien over til kollegaen, og så kan han lave nøjagtig samme historie med en lokal kilde.«

I er jo ikke så mange. Er du ikke i tvivl, om I kan slå igennem med jeres krav?

»For to år siden var vi en. Nu er vi 13 i alt (lokale netaviser, red.). Vi vælter frem som ukrudt. De trykte aviser dør, og det er her, fremtiden er.«

0 Kommentarer