Lokalavisen Hornsherred lukker – ny lokalavis opstår

Først skulle den lukke, så fortrød de, men nu står det klart, at Politikens Lokalaviser udgav Lokalavisen Hornsherred for sidste gang i går, fortæller direktør. Det kunne ikke betale sig. Men lokale kræfter har sammen med to små udgivere skabt Hornsherred Lokalavis som et alternativ

På under en måned blev Lokalavisen Hornsherred både lukket, ikke lukket og så lukket igen.

»Jeg kan godt se, at det lyder lidt underligt,« siger Søren Riis, adm. direktør i Politikens Lokalaviser.

Resultatet er dog blevet, at avisen udkom for sidste gang i går tirsdag. Og en af årsagerne til, at den lukker, er en ny konkurrent, der udkommer første gang om to uger.

Søren Riis forklarer, at Politikens Lokalaviser i forbindelse med sparerunden i foråret 2016 genovervejede alle deres udgivelser. Lokalavisen Hornsherred har et oplag på cirka 12.000, som distribueres til borgere i Frederikssunds Kommune og Lejre Kommune.

Da avisen krydser kommunegrænsen, betyder det, at en række læsere får to aviser fra Politikens Lokalaviser hver uge. Cirka to af tre læsere har både fået Lokalavisen Frederikssund og Lokalavisen Hornsherred.

»Det er dyrt at lave en avis, hvor vi når to-tredjedele af læserne i forvejen. Så rammer vi kun 4.000 ekstra. Derfor besluttede vi at lukke avisen 1. januar. I stedet ville vi en gang om måneden koncentrere os om Hornsherred-området i Lokalavisen Frederikssund,« forklarer Søren Riis.

Annoncører reagerede med "lokal patriotisme"

Medarbejderne i Politikens Lokalaviser fik derfor at vide i start december, at avisen skulle lukke.

Men da de lokale annoncører hørte, at avisen skulle lukke, reagerede de ifølge Søren Riis »med lokal patriotisme«. De ærgrede sig over, at Hornsherred ikke længere kunne have sin egen avis.

»Det var ikke meget, vi kunne spare ved at lukke avisen. Så hvis annoncørerne blev sure og ikke ville flytte med over til Lokalavisen Frederikssund, ville vi slet ikke spare noget. Derfor meldte vi tilbage, at så fortsatte avisen alligevel.«

Den nye melding udgik til medarbejderne i Politikens Lokalaviser senere i december.

Små spillere går sammen om ny avis

Alligevel udkom avisen for sidste gang i går. Det blev afgørende for Politikens Lokalaviser, at der dukkede en ny spiller op.

Den nye udfordrer er to små private spillere i samarbejde med lokale annoncører.

Klaus W. Rasmussen er udgiver af Lejre Lokalavis. Da Politikens Lokalaviser meldte ud i december, at de havde tænkt sig at lukke avisen i Hornsherred, ringede en gruppe annoncører til ham.

»De spurgte, om jeg kunne lave en ny lokalavis i området? Jeg svarede, at det kunne jeg godt, men så skulle der altså mere end gode intentioner på bordet. Vi skulle have nogle klare aftaler, for at det kunne løbe rundt. Den opbakning fik jeg,« fortæller han.

Klaus W. Rasmussen fortsatte dialogen med annoncørerne. Han inddrog samtidig en anden lille lokalaktør: Paperboy – en lokalavis, der udkommer i Roskilde og ejes af Patrick Holbek.

De to besluttede at søsætte en ny avis sammen, som fik navnet Hornsherred Lokalavis.

"Det var lidt uheldigt for os"

Men senere i december meddelte Politikens Lokalaviser, som Søren Riis også forklarer ovenfor, at man alligevel ville fortsætte Lokalavisen Hornsherred.

»Det var lidt uheldigt for os. Men vi besluttede at arbejde videre,« siger Klaus W. Rasmussen.

[quote:0]

»Og mellem jul og nytår hører jeg så, at de alligevel ikke vil fortsætte avisen. Det var først i går, jeg fik det endeligt bekræftet,« fortsætter han.

I uge 3 udkommer Hornsherred Lokalavis for første gang. Selskabet er ejet 50/50 af Lokalavisen Lejre og Paperboy.

»Jeg har inviteret Paperboy med af indlysende årsager. Vi får god sparring, faglig kompetence, mere økonomi og ressourcer. Som to er vi bare stærkere end én,« forklarer Klaus W. Rasmussen.

Lokalavisen Lejre er udkommet i tre år. Paperboy har eksisteret i to år.

Fra deltid til fuldtid

I udkommer snart med en helt ny avis om lidt. Hvad gør I nu?

»Vi har forsøgt at få så stor en bund som muligt af hug- og stikfaste bookinger fra annoncører: Er I med, hvor tit er I med, og hvad skal det koste? Vi er allerede nået dertil, hvor det giver rigtig god mening for os. I forhold til læserne har vi startet med at lave en Facebook-side og fortalt, at der sker noget. Den booster vi i det område, hvor vi udkommer.«

Han siger, at det lavpraktiske med at få styr på tryk og distribution ikke er svært, når man allerede kender markedet.

Bemandingen på den nye avis vil primært blive udgjort af Lejre Lokalavis’ lokalredaktør, Palle Bruselius. Han er i dag halvtidsansat, men vil fremover blive ansat på fuldtid, fortæller Klaus W. Rasmussen.

»Det kan lyde af lidt, men det er faktisk nok til at lave de cirka 20 sider, vi regner med at starte med.«

Ny spiller blev afgørende

Tilbage hos Politikens Lokalaviser blev resultatet altså at lukke Lokalavisen Hornsherred. I forgårs skrev ledelsen ud til alle medarbejdere på intranettet:

”Efter nogle uger med flere forskellige udmeldinger vedr. Lokalavisen Hornsherred er det besluttet at indstille udgivelsen af denne permanent.”

Her lyder det også:

”…En ny aktør (har) sammen med lokale kræfter startet en ny avis, der udkommer første gang i januar, hvilket har fået os til at fastholde vores oprindelige beslutning om at lukke Lokalavisen Hornsherred, da der ikke er et fremtidigt forretningsmæssigt incitament til stede.”

Søren Riis forklarer, at lukningen ikke får konsekvenser for medarbejderne. Politikens Lokalaviser sparer primært penge på tryk og distribution, og der er tale om mindre end én redaktionel fuldtidsstilling, som frigøres. De kræfter vil blive brugt andetsteds i koncernen.

Skulle I have gjort noget anderledes?

»Nej. Jeg kan som sagt godt forstå, at det lyder lidt underligt, at vi lukker avisen, så lukker vi den ikke, og så lukker vi den alligevel. Men da vi fandt ud af, at annoncørerne havde besluttet at lave en ny avis, så kunne det ikke betale sig for os at lave en selvstændig avis.«

Han understreger, at Politikens Lokalaviser nu er tilbage ved den første plan. Derfor vil man skrue op for dækningen af Hornsherred-området i Lokalavisen Frederikssund, som udkommer til 8.000 af de 12.000, som før fik Lokalavisen Hornsherred.

0 Kommentarer