Lokaljournalistik

Lokalavis: TV 2 Kosmopol har givet op, giv os pengene i stedet

”Det kan da godt være, at vi læser det, som fanden læser biblen, men som vi ser det, kommer det til at handle meget om København og det udadskuende, og det synes vi ikke passer med den aftale, der er lavet med Kulturministeriet,” lyder det fra Herlev Bladet

For Herlev Bladet giver det ikke mening, når TV 2 Kosmopol siger, at alle 34 kommuner i sendeområdet er en del af samme metropol.

Ifølge lokalavisen har TV 2 Kosmopol nemlig kastet håndklædet i ringen i forhold til opgaven med at være en lokal vagthund for alle de små kommuner.

”Det burde jo resultere i en fejring her på vores selvstændige, lokale medie, når nu konkurrenterne sådan giver op. Men alligevel sidder vi tilbage med samme dårlige smag i munden, som man kan have efter en tår af en sejrschampagne, der viser sig at være både flad og have mindst et cigaretskod fra gårsdagens fejring i sig,” skriver administrerende direktør Steffen Glaas og redaktør Mette Lyhne i et brev, som de i dag har sendt til alle Folketingets medieordførere.

I overskriften skriver de, at politikerne bare kan køre mediestøtten ud til Herlev Bladet, når nu TV 2 Kosmopol har kastet håndklædet i ringen.

”Vi mener, at den mediestøtte, som TV 2 Kosmopol får, er til for at dække nærdemokrati og de lokale sendeområder, som de har – og der mener vi, at det går i den gale retning,” siger Steffen Glaas til Journalisten.

”En anelse provokerende”

Blandt andet støder det Herlev Bladet, at TV 2 Kosmopol i sin lancering af mediet beskriver, hvordan dækningsområdet har mere tilfælles med Stockholm og Berlin end med Varde og Hirtshals.

Blandt andet på grund af, at det seneste medieforlig er sandet til politisk, så den lovede økonomiske støtte til lokale og regionale medier er udeblevet, siger Steffen Glaas.

”Lokale medier er i en situation, hvor vi er voldsomt udfordret. Og så synes vi, det er en anelse provokerende, at TV 2 Kosmopol får 66,4 millioner kroner i mediestøtte hvert år til at værne om og dække lokalområdet, men i stedet vælger at kigge udad i stedet for,” siger han.

I interviews med blandt andre Journalisten har TV 2 Kosmopol-direktør Morten Kjær Petersen ellers forsikret, at man stadig vil dække det lokale ligesom før.

”Vi skal ikke være TV 2 København. Vi skal være TV 2 Kosmopol, og vi skal dække hele metropolen. Og det er det, der er vores opgave. Vores public service-kontrakt er den samme, og det er den samme opgave, vi skal udføre,” sagde han for eksempel i forbindelse med lanceringen af den nye identitet.

”Det kan da godt være, at vi læser det, som fanden læser biblen, men som vi ser det, kommer det til at handle meget om København og det udadskuende, og det synes vi ikke passer med den aftale, der er lavet med Kulturministeriet,” siger Steffen Glaas om TV 2 Kosmopols forsikringer om, at man fortsat vil dække hele området.

Herlev Bladets brev til Folketingets medieordførere

”Kære politikere – I kan bare køre mediestøtten ud til os, når nu TV 2 Kosmopol har givet op

En pressemeddelelse af de mere sælsomme ramte os for noget tid siden her på Herlev Bladet. En pressemeddelelse fra en af de medievirksomheder, vi egentlig betragtede som vores konkurrenter, hvor de fortalte, at de har givet op.

TV 2 Lorry er blevet til ”Kosmopol” og vil ikke det regionale eller lokale længere. Ikke medmindre det lokale ligger i København og rimer på Berlin i hvert fald.

Det burde jo resultere i en fejring her på vores selvstændige, lokale medie, når nu konkurrenterne sådan giver op. Men alligevel sidder vi tilbage med samme dårlige smag i munden, som man kan have efter en tår af en sejrschampagne, der viser sig at være både flad og have mindst et cigaretskod fra gårsdagens fejring i sig.

For selv om TV 2 Kosmopol erklærer, at ’Kosmopol vil sikre seerne et globalt udsyn ved at formidle hovedstadens stærke forbindelse til omverdenen og lade inspirationen strømme udefra. For når det kommer til udfordringer og muligheder, så har København mere tilfælles med Stockholm og Berlin end med Varde og Hirtshals,’ så er det stadig TV 2Kosmopol, der står tilbage med det hårde arbejde at skulle slæbe 66,4 millioner kroner i mediestøtte ind hvert år. Som privat, selvstændig medievirksomhed får vi på Herlev Bladet til sammenligning nul kroner. Og det til trods for, at vi så langtfra har givet op.

På Herlev Bladet har vi nok i at sikre, at Herlev har en kritisk lokalpresse, der for eksempel løfter historierne om de mennesker, der er i klemme i systemet (og dem er der desværre mange af – også nok til Kosmopol,) og vi ved, at Herlev ikke er en del af en metro/kosmopol. Herlev er Herlev, og borgerne fortjener et medie, der mener, at det er nok. På Herlev Bladet leverer vi public service uden at blinke og uden at få en krone for det. Men vi er på vej ned, så hvis I som politikere mener noget med skåltalerne om det lokale demokrati, så er det nu, I skal fordele sol, vind og mediestøtte lige.

Lorrys transformation lugter lidt halvsurt af nogle mediefolk, der pludselig en dag vågnede og tænkte: ’Er det her virkelig nok?’ Eller som det hedder i pressemeddelelsen: ’Kosmopol-navnet rummer netop det nye signal, vi gerne vil sende. Vi løfter blikket og ser ud i verden på andre metropoler, som også bokser med de samme problemer som os.’

Det står i kontrast til det, der står i den public service-kontrakt, de har indgået med kulturministeren, hvor der står, at stationen ’skal dække hele det regionale område … (og) afspejle den mangfoldighed af kultur, livsopfattelse og levevilkår, der er i det regionale område’.

Udsyn fejler jo intet. Det skal man have. Men hvis det er det eneste, man har, så skal man holde op med at påstå, at man er regional eller lokal. Og så skal man give milliontilskuddet videre til dem, der hver dag knokler for at være den bidske, lokale vagthund, som vores demokrati ikke kan trække vejret uden.

Giv os et kald eller kig forbi, hvis du vil vide mere om, hvad vi går og knokler for.

Venlig hilsen
Steffen Glaas, adm. direktør Herlev Bladet
Mette Lyhne, redaktør Herlev Bladet”

0 Kommentarer

Læs også

Regionaljournalistik

Halsnæs-borgmester om TV 2 Kosmopol: ”Det skal man vist bo i København for at forstå”

18. JANUAR 2023
KOSMOPOL

TV 2 Lorry skifter navn

10. JANUAR 2023