Lokal-basker

Niels Torp er redaktør for en ny lokalavis i Høje Tåstrup. Målet er at lave en avis, der gør en forskel for folk i området. JOURNALISTEN har gennem de seneste måneder ladet en stafet gå rundt blandt DJ-medlemmer. Stafetten bliver nu inddraget, og Niels Torp fra Lokalavisen Høje Taastrup er bladets sidste stafetmodtager i denne omgang.

En god lokalavis holder til og arbejder i lokalområdet. Det giver bedre artikler tæt på folk lige uden for døren. Samtidig føler annoncørerne, at avisen er deres vindue til den lokale købekraft, og det giver loyalitet, når annoncekronerne fordeles.

Sådan er filosofien på Lokalavisen Høje Taastrup, der startede i foråret, da konkurrenten Taastrup Avis lukkede den lokale redaktion på adressen Køgevej 64.

"Vi greb chancen, da vi så et hul i markedet, og det er indtil nu gået over al forventning," siger redaktør Niels Torp fra sin plads bag skrivebordet i det airconditionerede kontor. Klimaanlægget er en god ting i dag, hvor der er 30 grader på gaden udenfor.

Niels Torp synes, det har været alletiders at være med til at starte en ny avis. Pionerånd, gejst og lyst til at vise resultater har præget redaktionen, der foruden redaktøren består af to journalister og en fotograf. Og der er nok af opgaver.

Lokalavisen er nemlig et navn, der forpligter, selv om der er tale om en ugentlig gratisavis, mener Niels Torp, der går efter såvel det lokale petitstof som seriøs journalistik.

"Vi skal gøre en forskel i lokalområdet, og samtidig skal avisen være fyldt med noget, folk gider læse," siger han.

En sag om en flok grundejere, der er i knibe, fordi Trafikministeriet ville lave en højbro til S-toget til Roskilde i deres baghave, er en af Niels Torps succeshistorier.

"Vi skrev om sagen og hjalp husejerne med at forberede sig, inden de skulle i samråd i Folketingets Trafikudvalg. Uden støtte var de magtesløse, for kommunen gjorde ingenting for at hjælpe de lokale vælgere," fortæller han. Sagen endte med, at højbroen blev droppet.

Høje Taastrup kommune er i det hele taget ikke værd at beskæftige sig for meget med, mener redaktøren. Det socialdemokratiske flertal med borgmester Anders Bak i spidsen styrer kommunen efter vi-alene-vide-princippet.

"Det kræver en del ressourcer at dække alle byråds- og udvalgsmøder. Hovedparten af beslutningerne er normalt truffet på forhånd på Socialdemokraternes gruppemøder," siger Niels Torp, der prioriterer benhårdt, når det gælder om at vælge, hvilke små lokalpolitiske sager, der skal fylde ud i lokalavisens spalter.

Men når der kører store sager som f.eks. højbroen, er lokalavisen naturligvis på banen. Niels Torp skal derfor snart til London og prøve at hive oplysninger ud af engelske investorer. De har nemlig købt en attraktiv grund for 75 millioner kroner. Rygtet siger, at englænderne vil bygge en multiarena, en slags Høje Taa-strup udgave af Globen i Stockholm. Byggeriet kan få store konsekvenser for folk i området. Derfor er det en stor historie for lokalavisen, og så er der også råd til en rejse til London.

Niels Torp glæder sig til turen, der minder ham om hans erfaringer med engelsktalende indbyggere. Han er i bedste englænderstil vild med fodbold, tennis og cricket. For 35 år siden blev Niels Torp headhuntet som wicket keeper på et stærkt crickethold i New Zealand. Rejsen betalt og lidt håndører faldt der af til den 23-årige specialist i at stå bag ved gærdet og gribe de bolde, som modstanderen foran gærdet kun snittede med battet.

Og han dyrker stadig masser af sport, selv om timeglasset efterhånden er godt brugt for den 58-årige redaktør, der i øvrigt ser yngre ud. Faktisk er god kondition Niels Torps hemmelige våben. Han kan arbejde 50 timer om ugen, passe godt på sin kone, gå til fodbold med den 14-årige søn, dyrke sport med vennerne og så alligevel føle overskud.

"Nogen gange om tirsdagen efter en travl ombrydning er jeg træt. Men ellers synes jeg ikke, jeg er presset. Det må være min gode kondition, der holder mig oppe," siger han og ligner en, der mener, at stressede folk selv er ude om det.

Vejen til redaktørstolen på Lokalavisen Høje Taastrup har været lang og jævnligt stenet siden 1972, da Niels Torp blev udlært på Fyns Tidende, hvor den berømte Jens Peter Jensen stod for det politiske.
"Det var tider," sukker redaktøren.

Han har prøvet lidt af hvert, og efter en periode uden arbejde midt i 90erne blev han skrevet op i Vikartanken. Det førte til et job i Køge, der gav mulighed for at være med, da lokalavisen i Taastrup skulle op at stå i april. Han sprøjter artikler ud om stort og småt i Taastrup og omegn og er ikke bleg for at kritisere samtidig, f.eks. de unge journalister i branchen.

"De ved ikke rigtigt, hvad en deadline er. Skolen sløver dem. Mesterlæren var bedre," konstaterer han og ser lidt trist ud.

"Nu, hvor universiteterne også er begyndt at uddanne journalister, kan det gå helt galt for vores fag. Markedet bliver oversvømmet med halvdårlige journalister, der til gengæld vil gå for en lav løn. Tiden med godt betalte journalister og prestige i faget er ved at være omme," spår han.

Telefonen ringer, og Niels Torp laver hurtigt en aftale om et interview i morgen. Endnu 2500 anslag venter på at blive skrevet, trykt og læst af de lokale.

"Og det er jo det – tilfredse læsere – det hele handler om," understreger Niels Torp endnu en gang.

0 Kommentarer