Løkke banker ombudsmand på plads

Offentligheden må ikke se ministrenes kalendere, fordi ombudsmanden vil have ministrene til at give flere oplysninger. Sådan lød én forklaring fra Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, i TV 2 i morges. I Danmark lovgiver man altså blot, hvis ombudsmanden fremturer med krav om åbenhed.

Offentligheden må ikke se ministrenes kalendere, fordi ombudsmanden vil have ministrene til at give flere oplysninger. Sådan lød én forklaring fra Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, i TV 2 i morges. I Danmark lovgiver man altså blot, hvis ombudsmanden fremturer med krav om åbenhed.

Du kan se diskussionen mellem Peter Christensen og overtegnede her. Tryk på onsdag og derefter 'Debat om Lars Løkke Rasmussen'. 

Da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen trådte til, lovede han øget åbenhed. En kommission blev nedsat i 2002. Den har vi så ventet på i syv år – og hvad er så det første, den nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, gør, før kommissionen har talt?

Han lukker af for indsynet i ministrenes kalendere.

Det er alt andet lige at begrænse offentligheden i forvaltningen, uanset hvad kommissionen måtte komme med. Det lover ikke godt. Den nyudnævnte statsminister vælger vel at mærke at begrænse offentligheden for sit eget og sine ministres vedkommende ved udtrykkeligt at ville undtage ministrenes kalendere for nysgerrige blikke. Offentlighed minder på den måde lidt om konkurrence. Alle synes, det i princippet er smukt – blot det ikke gælder dem selv eller deres nærmeste.

Ministeren kunne have valgt andre signaler i forbindelse med åbenhed. Han kunne have bedt embedsmændene om at begynde med at overholde den gældende lovgivning. Som Journalisten dokumenterede for nylig, så er det sådan, at fire ud af 10 kommuner bryder loven.
I praksis betyder den kommende lov ikke så meget lige nu. Efter at diverse ministre er blevet udstillet af pressen for druk på skatteborgernes regning, overførsel af midler fra skatteborgerne til partierne eller sponsoreret erhvervsjagt og golf, så er ministrene systematisk begyndt at tømme deres kalendere for indhold.

Hvorfor så lovgive?
Det gav Lars Løkke Rasmussen faktisk et svar på, da han fremlagde sit forslag. Han sagde ifølge flere medier: "Ombudsmanden har senest givet sit bud på, hvad der er omfattet af ekstraheringspligten, og hvad der ikke er omfattet. Det betyder, at vi ved at bevæge os derhen, hvor alle oplysninger i en kalender – altså også dem, som har rent privat karakter – skal stilles til rådighed for pressen."

Ombudsmanden skal altså ikke komme for godt i gang med at kræve åbenhed. Så lovgiver man da bare. Hans Gammeltoft-Hansen er vel at mærke også formand for regeringens offentlighedskommission. Han har nu fået et klart signal før kommissionens rapport bliver offentliggjort i september: Du skal ikke komme for godt i gang!
At signalet er sendt med et bredt politisk flertal i ryggen kan undre, ligesom det kan undre, at medierne ikke sætter fokus på undsigelsen af formanden for regeringens egen offentlighedskommission.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right