Glem alt om store skandaler i danske medier, mener britiske Liz Jensen, der efterlyser stædige og modige danske journalister.
Dansk journalistik er tandløs og konfliktsky. Det mener Liz Jensen, britisk forfatter og journalist og i øvrigt gift med forfatter og medierevser Carsten Jensen. Anklagen falder i den nyeste udgave af fagbladet Journalisten, som kan læses her på nettet i morgen.
»I de fleste lande, inklusive mit fødeland, Storbritannien, er nyhederne fulde af menneskesmugler-netværk, familier, som anklager militæret for sønners død, institutionaliseret svindel, politikere, som lader hånt om lovgivning eller lyver skamløst for vælgerne. Men hvis den slags finder sted i Danmark, har medierne en tendens til at opføre sig på samme høflige måde som jeres 20 millioner grise: Ud af øje, ude af sind,« skriver hun i sin kommentar i Journalisten.
Liz Jensen har selv arbejdet som journalist, blandt andet for BBC, men har de seneste år mest ernæret sig som forfatter. Hun mener, at de danske medier lider af en særlig svær grad af konfliktskyhed, blandt andet når det kommer til personsager.
»Hvis Storbritanniens (premiereminister, red.) David Cameron havde benyttet et falsk navn og tjekket ind på et hotel på det offentliges regning, ville hans politiske karriere være slut, før den overhovedet var begyndt. Men hvor var kritikken, da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister?« spørger hun.
Liz Jensen mener, at konfliktskyheden i den danske mediebranche hænger sammen med, at de sociale cirkler er så små. Det er derfor meget nemt at træde nogen over tæerne, som man kender personligt eller perifert.
»God journalistik medfører ofte, at nogen bliver vrede. Hvis du ikke bryder dig om det, findes der en enkelt løsning. Bliv ikke journalist,« skriver Liz Jensen.
Læs hele hendes kommentar på bagsiden af Journalisten.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Liz Jensen er i sit skud fra hoften ca. lige så vred som når hendes mand skyder med spredehagl. Sammenligningen med UK er hullet som en si. Hvilke britiske medier satte spørgsmålstegn ved Tony Blairs hullede forklaringer på at gå ind i Irak ? Hvor mange år gik der inden britiske skatteyderes kæmpebidrag til ministre og eksministres husholdninger blev afsløret?
Muligt vi har mindre dyneløfteri fra pressen i Danmark, men mon ikke det skyldes at briterne stadig kan ophises over sidespring og andre ting der tilhører privatlivets fred. Jeg er stolt over at Information, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende har gravet ganske væsentlige sager op de sidste år. Sager der har noget mere substans end Liz Jensens påstand om at Bertel Haarder skulle lide af noget, der gør ham uegnet til minister.
Og hvad er det Liz Jensen har med - høflige - grise. Er det en hentydning til bacon-eksporten til UK!! Nok den ringeste bagside i dette årtusinde
Det at Birhte Rønn-Hornbech er blevet fyret kan nu ikke tilskrives 'dansk presse' i almindelighed. Det er Informations fortjeneste. De øvrige toneangivende medier hoppede først på vognen da den var en hårsbredde fra at være i mål, måske P1 undtaget.
Jeg er desværre ret enig med Liz Jensen. Hvis nogen så statsministerens pressemøde efter fyringen af Rønn, var det et sørgerligt eksempel på journalister, der foregav at stille spørgsmål og en statsminister der foregav at svare. Der var ingen spørgsmål og der kom ingen svar. Det var rent mikrofonholderi og det var dødsygt. Det værste? Jo, at sådan har samtlige af statsministerens pressemøder fungeret i evigheder.
Det er som om opfølgende spørgsmål til magthavere er blevet fy. Men der er ikke andet at gøre, når politikere begynder på deres gennemtærskede 'jeg vil godt slå fast at [varm luft med varm luft omkring]'.Det er journalisters forbandede pligt at gennemskue den slags, men de sidste mange pressemøder jeg har set har vist at enten mangler de evnen eller endnu værre, viljen.
Hvornår vidste statsministeren det, som Birthe Rønn har vidst i hundrede år? Det behøver han ingen undersøgelse for at svare på, men har vi fået det at vide? Næh, for Løkke fik lov at stå og blabre om at 'nu skal det undersøges til bunds'. Jatak, men svar dog på spørgsmålet? Og hvis han ikke svarer, så udstil dét. Han vil ikke svare. I stedet for at hoppe med på varmluftsvognen.
Netop udsendt da dansk presse havde bidt sig fast i en sag, og en minister er røget! Helt dårligt kan dansk presse da ikke være!