Live: Følg skattesagen her

Drejebog for skattesagen. Klokken ni starter afhøringerne i skattesagskommissionen. Journalisten.dk er på plads i salen og dækker afhøringerne live. 

Drejebog for skattesagen. Klokken ni starter afhøringerne i skattesagskommissionen. Journalisten.dk er på plads i salen og dækker afhøringerne live. 

Følg dækningen af skattesagen live: Følg dækningen af skattesagen live:


Skattesagskommissionen er ikke en domstol. Den skal undersøge skattesagens forløb, men ikke afsige dom.

Undersøgelseskommissionen skal undersøge, hvordan oplysninger om Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks private skatteforhold blev lækket til BT i 2010. 

Kommissionen skal også undersøge, om Skatteministeriets topfolk prøvede at påvirke skattesagens behandling i den lokale myndighed i København. 

De skal afhøres
I alt skal 43 personer afhøres. VIP-vidnerne tæller blandt andre tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, hans daværende spindoktor, Peter Arnfeldt, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, der er blevet fritaget for sit arbejde af den nye regering, der har nedsat kommissionen.

Det er BT's rolle
Fra BT skal journalist Thomas Nørmark Krog, der skrev skatteartiklerne, vidne. Det samme gælder nyhedschef Simon Andersen, daværende chefredaktør, Peter Brüchmann, og den nuværende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen. BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, har fortalt kommissionen, at BT ikke vil røbe noget, der kan afsløre avisens kilder.

Op til valgkampen i 2010 skrev BT på baggrund af lækkede oplysninger, at Helle Thorning-­Schmidt og Neil Kinnock havde betalt for lidt i skat. Serien blev skudt med forsiderubrikken "Scorer kassen i skattely" om Neil Kinnock, der arbejdede i Schweiz og ikke betalte skat i Danmark.
SKAT Københavns behandling af ægteparrets skatteforhold endte med, at parret blev frikendt i efteråret 2010.

Det er Ekstra Bladets rolle
Første vidne i sagen er Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard. Han brød sin kildebeskyttelse, da han afslørede, at skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor havde tilbudt ham godbidder om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold. Avisen afslog tilbuddet. Jan Kjærgaard er kendt for at optage de fleste samtaler på bånd. Har han også optaget samtalerne med Peter Arnfeldt – og vil han spille båndet for kommissionen? Ekstra Bladets Jan Kjærgaard og Poul Madsen vil gerne afgive vidneforklaring til kommissionen – men ikke til politiet.

De sidder i kommissionen
Kommissionen har tre medlemmer: Landsdommer Lars E. Andersen, Vestre Landsret, er formand. Advokat Martin Simonsen er kommissionens advokatmedlem. Professor, dr. jur. Niels Fenger, Københavns Universitet, er kommissionens medlem med særlig indsigt i offentligretlige spørgsmål.
Desuden er advokat Lars Kjeldsen udpeget som udspørger for kommissionen.

Skattesagskommissionen er den sjette undersøgelseskommission
Dan Lynge-sagen, skattefradragskommissionen og Farum-kommissionen er afsluttet. Blekingegade-kommissionen og statsløsekommissionen er ikke færdige med deres arbejde endnu.

Så længe kommer det til at vare
Afhøringerne kører frem til marts 2013. Kommissionen har i alt fået to år til arbejdet.

0 Kommentarer