Præsident Barack Obamas administration er i centrum af en overvågnings- og aflytningsskandale, der for alvor er ved at tage fart med nye afsløringer af masseovervågning i USA, herunder overvågning rettet direkte mod medier og journalister.
Den 23. maj 2013 bad New York Times vicepræsident David McCraw i et brev teleselskabet Verizon om at udlevere oplysninger om eventuel overvågning af to af avisens telefonnumre.
David McCraw bad Verizon om at oplyse, om der forelå retskendelser om overvågning af de to telefonnumre.
Den 28. maj afslog Verizon at give disse oplysninger til New York Times. Teleselskabet ønskede hverken at be- eller afkræfte, om der forelå sådanne retskendelser.
Nu afslører den britiske avis The Guardian imidlertid, at Verizon har modtaget retskendelser om overvågning af telefoner.
Ikke kun af de to numre, som New York Times specificerede, men overvågning af samtlige telefonnumre i Verizons systemer.
Avisen The Guardian er kommet i besiddelse af den yderst hemmeligt-stemplede retskendelse fra USA's efterretningsdomstol FISA. Retskendelsen er klassificeret "TOP SECRET//SI//NOFORN".
SI er en forkortelse for Special Intelligence. Det refererer typisk til elektronisk overvågning. NOFORN betyder, at kendelsen ikke må udleveres til parter uden for USA.
Kendelsen viser, at den amerikanske signalefterretningstjeneste National Security Agency NSA indsamler oplysninger om millioner af amerikaneres telefonopkald. Verizon er et af USA's største teleselskaber.
Ifølge retskendelsen skal Verizon "løbende, dagligt" levere oplysninger om samtlige opkald i selskabets systemer, både inden for USA's grænser og opkald mellem USA og andre lande.
Overvågningen foregår under kodenavnet "Ragtime".
Det er tidligere kommet frem, at NSA har haft et overvågningsprogram, specifikt rettet mod journalister og medier, under kodenavnet NSA First Fruits.
Den nye afsløring er den seneste i rækken af skandaler, der belaster præsident Obama.
Tidligere er det kommet frem, at efterretningstjenester fulgte FOX News-journalisten James Rosen efter at han havde skrevet en artikel på baggrund af en lækage.
Det er også kommet frem, at nyhedsbureauet Associated Press er blevet overvåget. I alt blev over 20 telefonlinjer, der blev benyttet af over 100 politiske journalister, overvåget i perioden april og maj 2012.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.