Lise Nørgaard: Kvinder skal bekæmpe kønskvoter

Kvoter er ikke vejen til større ligestilling på arbejdsmarkedet. Det siger 95-årige Lise Nørgaard om de kvindekvoter, som er indført på hendes gamle arbejdsplads, hvor hun arbejdede som journalist. »Der ligger ikke en stor uretfærdighed bag, at kvinder ikke i højere grad sidder i lederstillinger.«

»Jeg har altid været dybt misbilligende, når det handler om kvindekvoter i forhold til besættelse af lederstillinger – eller for den sags skyld i forhold til besættelse af stillinger i det hele taget.«

Det siger journalist, forfatter og skaber af tv-serien Matador, Lise Nørgaard, til medarbejderbladet i Politikens Hus, Svingdøren.

Lise Nørgaard blev ansat på Politiken i 1949 og blev i huset i 19 år. I samme hus er der nu nedsat en arbejdsgruppe ved navn Kvinder i Ledelsen. Målsætningen er, at mindst 40 procent af lederne i Politikens Hus skal være kvinder. I dag er der 31 procent.
Lise Nørgaard siger, at projektet ikke giver mening. Kvinder skal ikke antages, fordi de er kvinder, men fordi de er mere kvalificerede, siger hun.

»Tænk på at blive antaget ’fordi man er nødt til at tage mig’ foran egnede mænd,« forklarer hun.

Mænd holder ikke kvinder nede

Hun tror ikke, at mænd bevidst holder kvinder nede på arbejdsmarkedet.

»Der ligger ikke en stor uretfærdighed bag, at kvinder ikke i højere grad sidder i lederstillinger. Jeg tror snarere, det er kvinderne, der vægrer sig ved at søge lederstillingerne, fordi de så vil være bundet til jobbet og skal blive der i ekstra lang tid,« siger Lise Nørgaard, der selv har været redaktør på Hjemmet i en kort periode.

Hun tilføjer, at det selvfølgelig er sværest at få familie og lederjob til at hænge sammen, hvis man har små børn i familien. Børnene er nemlig stadig kvindernes ansvar.

»Ikke fordi mændene siger, det er sådan, men fordi mange kvinder selv opfatter ansvarsfordelingen sådan,« forklarer hun.

Alle har chance for karriere

Hun kan huske, hvordan det var, da hun selv havde små børn.

»Jeg kunne få dårlig samvittighed over de mærkeligste ting, selv om jeg da om nogen var meget fremskridtvillig,« siger hun til Svingdøren.

Hun mener, at kvinder i dag har alle chancer for at gøre karriere.

Og alligevel falder mange af dem gang på gang for fristelsen til at springe over, hvor gærdet er lavest – og tager job under deres kvalifikationer.
’Kvinder – mand jer op’, lyder opfordringen fra Lise Nørgaard.

»Prioriter jeres tid og vær på vagt, hver eneste gang en DJØF’er eller cand.mag-et-eller andet begynder at opfinde kvoter – hvis I vil jeres eget bedste.«

 

 

3 Kommentarer

Jeppe Sørensen
25. MARTS 2013
Ja, og den syvende
Ja, og den syvende medarbejder kan passende være transkønnet.

Jeg anbefaler, at Bodil Rohde og en anden (der i ligestillingens navn ikke må være en dame) nøje gennemgår alle redaktioner, hvor der er ansat DJ'ere. Hvis der på en redaktion ikke er ligestilling, så skal DJ sende anbefalede breve indtil ligestilling er opnået.

Hvor snæversynet går det an at betragte begrebet ligestilling?

Bodil Rohde
25. MARTS 2013
Det kan godt være, at der
Det kan godt være, at der ikke er behov for kvotering andre steder i samfundet. At det her går fremad med ligestilling mellem kønnene.

Men på DJs egne publikationer - Journalisten og journalisten.dk - er kun to ud af de syv fastansatte kvinder.

Om det vil være nogen forbedring at ansætte flere kvinder er jo ikke til at vide. Det er jo redaktøren/ansættelsesudvalget, som vælger dem ud. Men det ville da i alle tilfælde pynte på ligestillingen i forbundets egne publikationer.

Venlig hilsen
Bodil Rohde

Jeppe Sørensen
21. MARTS 2013
Tak
Tak