Lisbeth: »Vi kommer ikke til at bede medarbejderne arbejde mere«

Berlingske Media skal genopfindes inden 2016. Det betyder et relanceret b.dk, nye og nedlagte stillinger og måske en ny betalingsmodel på nettet, fortæller koncernchef Lisbeth Knudsen: »Vi går ind nu, så vi er fremtidssikrede og ikke skal have en spareplan om et halvt eller et helt år for at få pengene til at passe«

Berlingske Media skal genopfindes. Det sker efter et større strategisk gennemsyn, som ledelsen har lavet sammen med de nye belgiske ejere, De Persgroep.

Målet er klart: I 2016 skal Berlingske Media være genopfundet, fastslår koncernchef Lisbeth Knudsen. Projektet kaldes "Reinvent".

»Vi oplever i mediebranchen en udvikling, som på tre afgørende punkter udfordrer vores forretning: Vi ser en markant ændret brugeradfærd, teknologierne udvikler sig med lynets hast, og selve forretningsmodellen er udfordret,« siger koncernchef Lisbeth Knudsen til Journalisten.

Processen kommer til at påvirke alle titler i mediehuset Berlingske Media. På avisen Berlingske – hvor Lisbeth Knudsen er ansv. chefredaktør – vil den betyde, at en række stillinger nedlægges, mens andre nyoprettes. Alt i alt vil der værre færre stillinger.

»Vi er i gang med en proces, hvor vi ser, om en kæde af rokader kan falde på plads på en måde, så vi undgår at afskedige. På den anden side er det helt afgørende for os, at vi får de nye funktioner besat på den rigtige måde og med de rigtige kompetencer. Det arbejde er i gang nu, og så må vi se, hvordan kabalen kan gå op,« siger Lisbeth Knudsen.

Koncernens ledelse har i den forbindelse åbnet for frivillige fratrædelser.

Møde på Berlingske i dag

Men Lisbeth Knudsen fastslår, at Berlingskes medarbejdere ikke kommer til at arbejde hårdere, fordi der bliver færre.

Vi tror ikke på, at vejen til at vækste er at tonse flere sektioner eller flere sider ind.

Lisbeth Knudsen, koncernchef i Berlingske Media

»Vi kommer ikke til at bede medarbejderne om at arbejde mere. Vi tror ikke på, at vejen til at vækste er at tonse flere sektioner eller flere sider ind. Vi har en meget målrettet udviklingsplan, som jeg ikke vil komme ind på detaljerne i. Men den indebærer, at vi nedlægger nogle stillinger og opretter nogle nye,« siger hun.

Tillidsmand på Berlingske Uffe Gardel sagde i går til Journalisten, at når der skal være færre mand på avisen, må der også produceres mindre.

»Der er nogle ting, vi skal holde op med at lave. Det ligger heldigvis også i planen. Det er et klassisk problem, at det er nemmere for ledelsen at sige, hvad de vil have mere af, end hvad de vil have mindre af. Men vi er denne gang sluppet for bullshit om, at vi skal arbejde smartere,« sagde Uffe Gardel.

Ikke møde for medarbejderne i dag

Lisbeth Knudsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at svare på, hvad avisen konkret skal stoppe med at lave.

»Det vil jeg ikke sige noget om.«

Det er endnu ikke afklaret, hvor mange færre der skal være på Berlingske, eller hvilke stllinger der specifikt berøres.

Mediawatch.dk skriver i dag, at de erfarer, at det vil blive oplyst på et møde for medarbejderne i dag – men det afviser både Uffe Gardel og Lisbeth Knudsen som »en and«.

Slut med mange sparerunder

Berlingske Media har været plaget af sparerunder og fyringer i de senere år. Det skal være slut med den slags sparerunder hvert halve eller hele år for at skabe kortsigtede afkast til ejerne, som det i høj grad har været tilfældet under de tidligere ejere Mecom, fastslår Lisbeth Knudsen.

Vi har i mediebranchen i mange år klaret de udfordringer, vi står med, ved med jævne mellemrum at gennemføre spareplaner.

Lisbeth Knudsen

»Vi har i mediebranchen i mange år klaret de udfordringer, vi står med, ved med jævne mellemrum at gennemføre spareplaner og tilpasse omkostningerne. Samtidig er omsætningen faldet. Det er ikke en holdbar kurs på langt sigt, hvis vi kun koncentrerer os om at få pengene til at passe på bundlinjen, imens toplinjen svinder ind.«

Koncernchefen mener ikke, strategien under Mecom har været forkert. Den har bare været kortsigtet.

»Vi har i den tid, vi var ejet af Mecom, været meget kortsigtet fokuserede. Vi har gennemført ganske store forandringsprocesser i Berlingske Media, og den strategi er lykkedes på den måde, at vi er et af de mest digitalt forandrede mediehuse. Vi har samtidig i 2014 præsteret det bedste årsregnskab i den tid, jeg har været i huset – snart otte år. Nu har vi så fået en ny ejer med et mere langsigtet perspektiv. Vi tager grundigere fat i den forandringsproces, vi nu går ind i, så vi er fremtidssikrede og ikke skal have en spareplan om et halvt eller et helt år for at få pengene til at passe igen.«

Ikke svagere end konkurrenterne

Lisbeth Knudsen afviser, at Berlingske Media vil stå svagere end konkurrenterne, selv om JP/Politikens Hus i de senere år ikke har været ramt af sparerunder i samme omfang, som Berlingske Media har været.

Er der ikke netop brug for at styrke jeres mediehus på mandkraft, hvis I skal hamle op med konkurrenterne?

»Vi har været ejet af Mecom – et børsnoteret selskab med en ikke ubetydelig bankgæld. Det har stillet vores økonomi anderledes end konkurrenterne i JP/Politikens Hus, som er ejet af en fond. Men jeg synes, at vi med denne ”Reinvent”-proces kan nytænke vores virksomhed, så vi ikke kun har en sund økonomi nu, men også kan sige, at vi har en sund økonomi i de kommende år.«

Lisbeth Knudsen mener i øvrigt, at de værste konkurrenter de kommende år snarere bliver store internationale teknologivirksomheder end de andre medier.

»Jeg tror, vi samlet skal være færre i Berlingske Media. Vi skal have nogle andre kompetencer på nogle områder, vi skal kunne omstille os hurtigere som virksomhed og træffe hurtigere beslutninger. Og så skal vi indstille os på, at nogle af vores vigtigste konkurrenter ikke er de gamle kolleger i branchen, men teknologivirksomheder som Google og Facebook,« siger hun.

I alle afdelinger arbejder vi med offensive planer

Der er forskelligt fokus rundt omkring i koncernen. Hos Berlingske er der eksempelvis stort fokus på b.dk, fordi de digitale indtægter skal stige. Det samme gælder for Midtjyske Medier, hvor strategien i høj grad er digitalt fokuseret.

I Berlingske Nyhedsbureau er fokus i høj grad på at afsøge markedet og finde nye kunder.

»Nyhedsbureauet går rigtig godt, og vi er meget tilfredse med, hvad der produceres. Det har vi bestemt ikke tænkt os at ændre. Her kigger vi først og fremmest på, hvem der er fremtidens kunder. Vi håber at fortsætte den ekspansive linje.«

Lisbeth Knudsen ønsker dog ikke at gå i yderligere detaljer af konkurrencehensyn.

»I alle afdelinger arbejder vi med offensive planer, som skal tage bestik af det fremtidige marked.«

Tror meget på print

Hvis man ser på avisen Berlingske igen, er målet at nå ud til samlet set flere danskere end i dag.

Det handler om at styrke vores digitale reach og stabilisere vores oplag.

Lisbeth Knudsen

»Det handler om at styrke vores digitale reach og stabilisere vores oplag,« fastslår Lisbeth Knudsen.

Hun understreger, at det kræver fokus på både print og digital.

»Vi tror her i huset fortsat meget på print. Vi har fået en ny ejer, som er succesfuld på print og oven i købet har stigende oplag. Vores plan er en redaktionel udvikling af vores printprodukter. Samtidig vil vi styrke det digitale område, og her er fokus på mobil. Det er på mobil, væksten ligger, og det har vi allerede taget udgangspunkt i med det nye business.dk og politiko.dk. Begge sites er bygget til mobil.«

B.dk skal relanceres

En af de store forandringer i ”Reinvent”-planen er, at b.dk skal relanceres. Business.dk og politiko.dk er to af koncernens sites, der er blevet relanceret i responsivt design, som først og fremmest skal fungere på mobil og har flere nye funktioner.

»Vi skal forny b.dk i forbindelse med de planer, vi har for avisen. Både business.dk og politiko.dk er lavet med udgangspunkt i mobil og ikke pc. Nu står b.dk for tur,« siger Lisbeth Knudsen.

Der kan ske ændringer i teknikken. Hvad med indholdet?

»Der kommer en række fornyelser af indholdet, der sker simpelthen så mange spændende ting på dette område, som kolleger rundt om i den store verden arbejder med lige nu. Vi har mange ting i værkstedet, men vi er slet ikke færdige med design og koncept endnu.«

På nuværende tidspunkt har Berlingske en betalingsmodel på sitet – den såkaldte "metered model". Den betyder, at brugerne kan læse et bestemt antal artikler gratis. Herefter skal man være abonnement for at læse artikler. Andre medier bruger den såkaldte "Freemium"-model, hvor dele af indholdet er gratis, imens andre dele koster penge. Det gælder eksempelvis Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

Overvejer at skifte betalingsmodel

Lisbeth Knudsen lufter nu muligheden for, at Berlingske dropper betalingsmodellen og skifter den ud.

»Vi har vores betalingsløsning på nettet under kraftig overvejelse. Jeg tror alle, der har indført forskellige former for betalingsløsninger, sidder og kigger efter, hvem der har fundet den succesfulde model. Det har ingen udpræget entydigt gjort endnu. Vi har som del af ”Reinvent”-processen også set på, om vores betalingsløsning – den såkaldte ”metered model”- er den, vi fortsætter med,« siger hun.

Har I en anden betalingsløsning, som I øjner?

»Hvis man kigger ud i det skandinaviske marked – og til dels det europæiske – så er "Freemium"-modellen teknisk nemmere at styre. Metered-modellen gør det meget svært at styre dem, der finder hullerne for at omgå betaling. Det kigger vi på.«

Metered-modellen gør det meget svært at styre dem, der finder hullerne for at omgå betaling.

Lisbeth Knudsen

Men I har ikke besluttet at skifte?

»Nej, der er ikke truffet nogen beslutninger endnu. Men i forbindelse med den kommende fornyelse af b.dk vil vi også kigge på betalingsmodellen.«

Massive investeringer i teknologi

Berlingske Media barsler også med store investeringer i teknologien de kommende år, fortæller Lisbeth Knudsen. Helt konkret skal Berlingske skifte CMS-system, abonnementssystem og investere i nye digitale virkemidler, der kan styrke journalistikken.

»Over tre år skal vi stort set forny samtlige IT-basis-systemer. Det kræver en ganske stor investering, som vi selvfølgelig skal kunne rumme inden for vores budget. Det er også tænkt ind i vores ”Reinvent”-plan.«

Samtidig tilføjer Lisbeth Knudsen, at koncernen må forvente at skifte teknologien ud og opgradere oftere, end de har gjort hidtil.

»Vi kommer til at konkurrere mod teknologivirksomheder, som poster millioner og milliarder i digital udvikling. Det vil simpelthen stille os over for krav om at forny os hurtigere end tidligere, vi skal være klar på nye platforme hurtigere, når de opstår, og vi skal hele tiden udvikle. Se på, hvad der er sket inden for de seneste måneder. Snapchat åbner en mediedel, Google afprøver ting i partnerskab med medier, og Facebook har lanceret instant articles. Hvis vi skal klare os som selvstændige medier, og det skal vi, så må vi have økonomisk styrke, så vi ikke sakker bagud i udviklingen.«

Nogle af de tendenser, du beskriver, har været undervejs i lang tid. Hvorfor er de her ting ikke allerede sket?

»Det sker jo løbende. Vi har i den gamle mediebranche været vant til, at vi investerede i noget, så gik der fem år, og så begyndte vi at tænke på at forny det. Nu kan vi investere i noget, og efter et halvt år er der sket noget nyt, vi allerede må forholde os til,« siger Lisbeth Knudsen.

0 Kommentarer