Lisbeth langer ud efter TV 2s erhvervs-tv

Chefredaktør på Berlingske Tidende Lisbeth Knudsen går nu direkte til angreb på de seneste dokumentar-programmer på TV 2 om Peter Linck og Klaus Riskær Pedersen. »Uheldig sammenblanding af journalistik og fiktion«. Finans- og erhvervsredaktør på TV 2 svarer igen.

Chefredaktør på Berlingske Tidende Lisbeth Knudsen går nu direkte til angreb på de seneste dokumentar-programmer på TV 2 om Peter Linck og Klaus Riskær Pedersen. »Uheldig sammenblanding af journalistik og fiktion«. Finans- og erhvervsredaktør på TV 2 svarer igen.

I et meget skarpt blogindlæg i Berlingske Tidende kritiserer Lisbeth Knudsen public service-stationen TV 2 for at være på »farlig kurs med erhvervsstoffet«.

Det drejer sig om de seneste to dokumentar-udsendelser om henholdsvis finans-jongløren Klaus Riskær Pedersen og senest »Forførerens fald« om Dagen-stifteren Peter Linck.

Ifølge Lisbeth Knudsen mangler programmerne både troværdighed og autenticitet, og hun mener, jagten på tv-seere betyder, at det direkte går ud over sandheden:

»Skal en public service-forpligtet tv-kanal som TV 2 have som ideal at fiktionalisere den undersøgende journalistik så meget af hensyn til underholdningsværdien, at det bliver underordnet, om indholdet rent faktisk afspejler sandhed og virkelighed, bare det giver seere?« spørger Lisbeth Knudsen, der frygter, at den tredje planlagte udsendelse i TV 2-serien om finansjonglører med fokus på den forhenværende byggematador Kurt Thorsen også vil blive pakket ind i fiktive rekonstruktioner og manipulation.
»Giv så den uheldige sammenblanding af journalistik og fiktion et kærligt los ud af kanalen,« skriver Lisbeth Knudsen.

Den meget klare kritik har fået TV 2s finans- og erhvervsredaktør, Ole Krohn, til at svare igen på Berlingskes website. Han argumenterer blandt andet for, at TV 2s drama-dokumentar om Peter Linck giver et glimrende billede af en "ekstrem eksistens":
»Den giver et fint indblik i, at Peter Linck meget lig Klaus Riskær har forføreriske evner, evner, de har svært ved at tøjle, og som bringer dem begge på den forkerte side af straffeloven. Der er ikke meget at lære for det pæne erhvervsliv her, men derfor kan faldet mod afgrunden måske være en god lektie på et mere menneskeligt plan,« lyder det fra Ole Krohn.

Lisbeth Knudsen mener dog, at TV 2 i stedet burde bruge den dyrebare primetime på mere seriøse udsendelser om eksempelvis kapitalfondenes magt.
Men hertil siger Ole Krohn:
»Nogle af de emner, som Lisbeth efterlyser, har TV 2 News taget sig af, her har der været debat om kapitalfonde og de stenrige statsejede oliefondes indflydelse på den vestlige verden, for nu at nævne to ikke særlig mainstream emner, der er blevet behandlet i Finansmagasinet/17 Finans.«
Endvidere fremhæver Ole Krohn, at Pengemagasinet på DR i endnu ringere grad sætter fokus på finans-erhvervsstoffet.
»Derfor mangler Lisbeth Knudsens kritik et samlet billede af, hvad TV 2 leverer på erhvervsområdet,« påpeger han.

En række af Berlingskes web-læsere giver dog Lisbeth Knudsen ret i de fleste af kritikpunkterne. I kommentarerne på websitet bemærker flere, at det er problematisk, hvis dokumentar-udsendelser giver sig ud for at dokumentere virkeligheden, hvis informationerne ikke er faktuelt korrekte. En enkelt tilføjer, at der muligvis er finansstof på TV 2 News, men at TV 2 News næsten ingen seere har.

Fagbladet Journalisten kunne i øvrigt inden premieren på dokumentaren om Peter Linck fortælle, at visse scener i dokumentaren var ren fiktion. Læs artiklen Slagsmål i Dagen-dokumentar fandt ikke sted.

0 Kommentarer