De danske tv-stationer har et direkte medansvar for urolighederne med afbrændte containere, biler og solcentre. Det skriver Lisbeth Knudsen i dagens udgave af Berlingske Tidende.
Avisens chefredaktør mener, at ikke mindst tv-kanalerne alvorligt bør overveje, hvilken virkning de mange dramatiske indslag fra hele landet har på de unge uromagere og udviklingen.
»… det kan være selve medieomtalen og fascinationen af den, der får den dårlige ide med bilafbrændingerne til at brede sig til alle afkroge af landet,« skriver Lisbeth Knudsen i sin faste blog,.
Hun peger videre på, at der findes eksempler fra Frankrig, hvor de unge direkte har ventet med at antænde brande og lave hærværk, indtil tv-selskabernes transmissionsvogne var fremme i de urohærgede forstæder.
»Brandene blev ikke antændt, før vognene var der og kunne optage billederne,« skriver Lisbeth Knudsen, der før jobbet som chefredaktør på Berlingske Tidende stod i spidsen for DR Nyhederne.
Og apropos DR blev der allerede for godt en uge siden stillet spørgsmål ved, om DR er med til at puste til urolighederne. I en artikel i Jyllands-Posten erklærede chefpolitinspektør ved Københavns Politi Per Larsen:
»Jeg synes, at medierne skal være mere ansvarsbevidste og sætte et minimum, så man ikke skriver om enhver brand i en skraldespand. Indslaget fra Kalundborg er et godt eksempel på, hvordan man skaber noget, der ellers ikke ville være skabt.«
Det fik DRs nuværende nyhedschef, Ulrik Haagerup, til at fastslå, at medierne er nødt til at beskrive urolighederne:
»… også selv om nogle unge måske går ud på gaden og reagerer på det, de læser i avisen eller ser på tv-skærmen,« var meldingen fra Ulrik Haagerup til Jyllands-Posten.
Men den går ikke ifølge Lisbeth Knudsen, der afslutningsvist i dagens blog rejser spørgsmålet, om medierne vitterlig bare kan sige sig fri for et ansvar? Hvorefter hendes eget svar lyder:
»Det kan vi ikke længere. Derfor må medierne – og ikke mindst tv-stationerne – tage del i debatten om, hvornår nyhedsmedierne selv skaber nyhederne for derefter at formidle de nyheder, de selv har skabt,« skriver Lisbeth Knudsen.
Hendes blog kan læses her.
Læs også artiklen: Er brandstiftelserne DRs ansvar?
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Pressen og journalistisk arbejde sætter ind imellem dagsordner og følelser igang - det er såmæd ikke en nyhed.
Når det er sagt, mener jeg (også?), at pressen og journalister gerne må tænke sig en smule om, før de sætter sig tasterne; med venlig tanke på Muhammed tegningerne, som var mindre heldigt.