Lisbeth Knudsen krydser klinger med gratis-guru

"Hvis noget er digitalt, så bliver det før eller siden gratis". Det er hovedbudskabet fra Wired-redaktøren, Chris Anderson, som er aktuel med bogen "Free". I en duel med Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen, forudser han en særdeles barsk nedtur.

"Hvis noget er digitalt, så bliver det før eller siden gratis". Det er hovedbudskabet fra Wired-redaktøren, Chris Anderson, som er aktuel med bogen "Free". I en duel med Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen, forudser han en særdeles barsk nedtur.

Times har kåret ham som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Han står bag begrebet The Long Tail om nichemedier som fremtidens vinder. Og senest har Wireds chefredaktør, Chris Anderson, gjort sig bemærket med begreberne "Freeconomics" og "Freemium".

Forleden var han så i København, og i dagens udgave af dagbladet Børsen optræder han i en duel med Berlingske Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen.

Skal man tro dem begge, venter der den samlede mediebranche nogle særdeles barske år. Den gratis fremtid vil nemlig koste medierne dyrt og føre til langt mindre medieorganisationer.

"I den proces, hvor vi bliver mere kreative og innovative på nye områder, må vi skære ned på dele af den gamle forretning," udtaler Lisbeth Knudsen i et omfattende dobbeltinterview med Børsen, hvor meldingen er stort set den samme fra Chris Anderson:

"… Vi venter ikke, at man kan vende tilbage til den gamle model. Vi har bare endnu ikke fundet ud af, hvad den nye model består i," siger han og tilføjer:

"I den proces vil medieorganisationerne helt sikkert blive mindre, og sikkert også mere sunde, men jeg nægter ikke, at det bliver en meget hård tur."

Særligt slemt ser det ud for den kommercielle tv-branche, hvis man skal tro Chris Anderson:

"Tv-branchen i dag er et korthus, og det er kun få år fra totalt kollaps. Tv i dag er bygget på to uholdbare forudsætninger. Den ene er, at man kræver en højere betaling for mindre og mindre. Antallet af seere til enkelt-programmer falder år for år, men annoncepriserne stiger. Det kan ikke vare ved," siger han til dagbladet Børsen og angiver som den anden uholdbare forudsætning, at man overhovedet opkræver betaling for indhold, der snart vil være tilgængeligt på gratis-medierne.

"I USA har de store platforme Hulu og YouTube et publikum på størrelse med de store broadcastere, og så er de gratis."

Hele interviewet er at finde i dagbladet Børsen i dag.

Læs også: Medieguru klar med bog om fremtidens medieøkonomi.

0 Kommentarer