Lisbeth Knudsen: Jens Rohde truede DR på pengepungen

Europa-parlamentariker Jens Rohde fra Venstre truede DR på bevillingerne, hvis ikke TV-Avisen ændrede et indslag til næste udgave. Det skete ifølge Lisbeth Knudsen, dengang den nuværende EU-parlamentariker Jens Rohde var politisk medieordfører for Venstre. (Opdateret 13.58).

Europa-parlamentariker Jens Rohde fra Venstre truede DR på bevillingerne, hvis ikke TV-Avisen ændrede et indslag til næste udgave. Det skete ifølge Lisbeth Knudsen, dengang den nuværende EU-parlamentariker Jens Rohde var politisk medieordfører for Venstre. (Opdateret 13.58).
Det forklarede tidligere nyhedsdirektør i DR Lisbeth Knudsen i gårsdagens udgave af News mediemagasinet Presselogen. Hun sagde, at der var et voldsomt politisk pres på DR fra regeringen, og at det var legitimt, bortset fra de gange, hvor Jens Rohde gik over stregen.

»Der, hvor det blev kritisk, var, hvor Jens Rohde ringede i tide og utide ned i TV-Avisens sekretariat og til studieværten og kom med forskellige synspunkter på udsendelsen. Det skulle han selvfølgelig have gjort til mig i stedet for. Og det var kritisabelt, synes jeg, at han sendte en sms, hvor han knyttede medieforligsforhandlingerne sammen med, om vi konkret ændrede et indslag til næste tv-avis,« sagde Lisbeth Knudsen.
Herefter spurgte studieværten på Presselogen, om Jens Rohde truede med at skære bevillingerne, hvis DR ikke makkede ret.
Lisbeth Knudsen svarede:
»Han truede med, at det ville kunne koste DR noget i medieforligsforhandlingerne, og man skal huske på, at han var medieordfører også på dette tidspunkt,« siger Lisbeth Knudsen.

Kritikken kom frem, fordi Berlingske Medias nuværende koncernchef, Lisbeth Knudsen, er blandt de interviewede i det tredje og sidste afsnit af dokumentarserien "De Røde Lejesvende", som blev diskuteret i gårsdagens udgave af Presselogen. Her fokuserer DR 2 på VK-regeringens pres på DR.

Jens Rohde afviser kritkken. 

»Hvis det virkelig var rigtigt, at jeg havde truet DR på licensmidlerne, så skulle Lisbeth Knudsen have lagt sms'en frem, dengang det havde betydning. Nu er det kun eftersnak, til gavn for historiebøgerne. Hvis det virkelig var rigtigt, så var det jo en alvorlig sag, som hun burde have påtalt offentligt. Det ville faktisk være pligtforsømmelse ikke at lægge det frem dengang, hvis det virkelig var sket,« siger Jens Rohde, som i dag er Europa-parlamentariker for Venstre.

Har du sendt en mail, hvor du kædede forhandlinger om bevillinger til DR sammen med en klage over et konkret indslag?

»Nej, det giver ikke nogen logisk mening at kæde de ting sammen. Hvis hun lægger dokumentationen frem, og jeg virkelig skulle huske forkert, så får hun en offentlig undskyldning.«

Ingen har tidligere direkte villet lægge navn til, at Jens Rohde knyttede kritik af TV-Avisen sammen med DR's bevillinger. Journalisten beskrev i 2007 baseret på anonyme kilder, at Jens Rohde i 2006 havde sendt en advarende SMS til generaldirektør Kenneth Plummer, hvor han knyttede programkritik direkte sammen med medieforhandlingerne.

Dengang reagerede Jens Rohde på Journalistens forespørgsel ved at true med en retssag:
»Jeg har aldrig truet nogen. Det er fuldstændig fri fantasi. Du kommer til at dokumentere det, og du kommer til at dokumentere det i en retssag. Det er et løfte. Ikke en trussel,« sagde Jens Rohde, som dog aldrig gik videre med sagen.

Lisbeth Knudsen siger, at der generelt var et stort politisk pres på DR. Hun mener, at det er naturligt, at DR er midtpunkt i en kulturkamp. Da hun kom til DR, var der en tendens til at være samfundsbevarende, og det var der grund til at diskutere.

»Da jeg kom til, oplevede jeg en høj grad af konserverende journalistik. Hver gang der kom en lille ting op, så fandt vi de tre eksperter og fire kommentatorer, som kunne sige noget kritisk om det. På den måde bliver vi samfundsbevarende i stedet for at lukke nye tanker ind i debatten. Da den borgerlige regering kom til, havde man en tendens til at lukke sig om det bestående,« sagde Lisbeth Knudsen i Presselogen.

Samtidig konstaterede Lisbeth Knudsen, at Dansk Folkeparti i perioden 'kom ud på alle kanaler på et hvilket som helst tidspunkt'. Hun tilføjede, at om 20 år vil man måske analysere den udvikling og komme frem til, at det var en 'overdimensionering'.

Journalisten beskrev i flere artikler det massive politiske pres på DR.

Du kan se Presselogen her.

0 Kommentarer