Der bliver ikke noget bunkebryllup i den danske medieverden, sådan som JP/Politikens adm. direktør, Lars Munch, ellers lagde op til i går. Lisbeth Knudsen afviser tilnærmelserne og advarer imod konsekvenserne for demokratiet.
Hvis ikke Berlingske og JP/Politiken bliver lagt sammen til et nationalt publicistisk flagskib, så er det slut med "det frie ord" i Danmark inden 10 år.
Sådan lød det i går i et interview med Journalisten.dk fra Lars Munch, adm. direktør for JP/Politikens Hus.
Han erklærede samtidig, at et ægteskab mellem de to store bladhuse "er afgørende for demokratiet" og for at sikre meningspluralismen i Danmark.
»Hvis vi skal have mange meninger i fremtiden i Danmark, så skal man være økonomisk stærk. Og derfor er ejerkoncentration en forudsætning i fremtiden for at udvikle medierne,« sagde Lars Munch.
Men topchefen på Rådhuspladsen kan godt pakke sit frieri langt væk. For i Pilestræde ser Berlingske Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen, hverken et behov eller gode grunde til at etablere en publicistisk mastodont, der kan matche tilsvarende bladhuse i vores nabolande. Ej heller selv om JP/Politikens Hus står klar med over en milliard likvide kroner i baghånden.
Til Journalisten.dk siger hun:
»Jeg tror ikke, det danske avismarked vil have godt af kun at have en stor fuldkommen dominerende spiller, som alle andre må rette ind efter – uanset om det så var Berlingske eller JP/Politikens Hus. Det kan heller ikke politisk være et ønskescenarie, og det kan næppe være det for de mindre uafhængige mediehuse. Det giver ikke nødvendigvis den sunde konkurrence, der er brug for, og den mangfoldighed af titler og medievirksomheder, som i dag skaber den demokratiske grundforsyning af nyheder til danskerne.«
Lars Munch kom ellers frem til præcis den modsatte konklusion og forklarede det med, at konkurrencen i dag ikke længere står mellem de forskellige nationale bladhuse i Danmark, men derimod er et spørgsmål om overlevelse i konkurrencen med udenlandske giganter som for eksempel Facebook, Google og Apple, der i stigende grad har overtaget både rubrikannoncer og trafik.
»Og den udvikling vil uvilkårligt fortsætte. Derfor skal vi styrke os og blive stærkere på den nationale publicistiske scene,« erklærede han.
Lisbeth Knudsen mener i øvrigt, at Lars Munch kan have andre grunde til sit fusions-frieri. For mens Berlingske Media er en del af det europæiske avisimperium Mecom, der tæller mere end 300 titler i henholdsvis Nederlandene, Danmark, Norge og Polen, ja, så er JP/Politikens Hus begrænset til Danmark.
»Berlingske Media er jo i modsætning til JP/Politikens Hus allerede i en situation, hvor vi kan udnytte et europæisk samarbejde i udviklingen af vores forretning på en række områder fra indhold til infrastruktur. Det giver os en klar fordel og nogle synergier, og jeg kan da godt forstå, at JP/Politiken føler et behov for også at have europæiske udviklingsmuligheder, som vi har,« siger hun til Journalisten.dk.
Ej heller JP/Politiken Hus' mange penge på kistebunden, som nærmest antager Joakim von Andske dimensioner, kan lokke:
»Jeg har lykønsket Lars Munch med et meget flot regnskab, og jeg kan godt forstå, at han søger med lys og lygte efter vækstmuligheder. Berlingske Media er som markedsleder på bl.a. oplag og læsertal på det danske marked og stor spiller på det digitale område en forhindring for, at den plan kan realiseres, men der er ikke nogen planer om at sætte Berlingske Media til salg,« siger Lisbeth Knudsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.