Bøder er lig med statslig indgriben i pressefriheden, mener administrerende direktør for Berlingske Media Lisbeth Knudsen. Det kan blive starten på en glidebane.
Lisbeth Knudsen kommer Dansk Journalistforbund (DJ) til undsætning. Mogens Blicher Bjerregård, formand for DJ, tog i sidste uge kraftig afstand fra forslaget, støttet af et politisk flertal, om bl.a. at indføre bødestraf for grove krænkelser af presseetikken. Men Berlingskes chefredaktør Lisbeth Knudsen mener, forslaget giver uheldige associationer til lande, der har en helt anden demokratisk standard end Danmark.
Bedømmelse af mediernes etik er ikke op til politikerne, men mediebrugerne, mener hun.
"Det er det enkelte medie, som viser sin etiske standard eller mangel på samme ved villigheden til at korrigere fejl klart og tydeligt for læserne, lytterne eller seerne. Det er medieforbrugerne der kontant, kan vælge mellem god og dårlig etisk moral," skriver Lisbeth Knudsen i sin blog på berlingske.dk.
Hun understreger, at medierne frivilligt er gået med til at spille efter Pressenævnets regler.
"Hvis politikerne griber ind i denne frivillige selvjustits, hvor går så grænsen for andre indgreb i uafhængige mediers pressefrihed? Helt galt går det for politikerne, der også mener at Pressenævnet, som en slags særdomstol skal kunne idømme bøder," skriver Lisbeth Knudsen.
Direktøren for Berlingske Media melder sig med sin blog i koret af de mediefolk, der i kraftige vendinger kritiserer de nye toner fra Christiansborg. I sidste uge anklagede blandt andet Jørn Mikkelsen fra Jyllands-Posten politikerne for at overse, at flere medier allerede har besluttet sig for, at bringe alle rettelser på side to og altså ikke kan klandres for at gemme dem væk.
Medierne kan fint klare det selv og staten skal blande sig udenom, mener Lisbeth Knudsen.
"Hvis man lovgivningsmæssigt vil gribe ind i redigeringen af det enkelte medie, og hvis det enkelte medie skal kunne pålægges bøder af Nævnet, så må staten overtage ansvaret som smagsdommer på de presseetiske standarder, og domstolene må overtage forvaltningen af dem. Det vil i forhold til pressefriheden være en katastrofe."
2