Koncernchef i Berlingske Media betegner lukningen af Nyhedsavisen som 'en god nyhed'. »Det er naturligvis beklageligt for medarbejderne. Men Nyhedsavisen var et fantasi-projekt,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk. (opdateret).
Det er tydeligvis en glad og lettet Lisbeth Knudsen, der her til aften fik besked om, at det er slut med Nyhedsavisen. Efter to års historisk barsk kamp, hvor først Dato lukkede og nu også Nyhedsavisen, kan de tilbageværende gratisaviser måske begynde at håbe på, at der kan komme fornuft i økonomien.
»Det er naturligvis beklageligt for medarbejderne på Nyhedsavisen. Men set ud fra den betragtning, at det ville være fuldstændigt uholdbart for det danske gratisavis-marked, hvis det kørte videre med så store tab, som det har gjort, så er det en god nyhed,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk.
Hun understreger, at hun hele tiden har været stærkt tvivlende over for Nyhedsavisens forretningsgrundlag, men er samtidig tilfreds med, at Berlingske Media valgte at holde ud og blive på markedet med Urban.
»Jeg har aldrig nogensinde troet på den business-model, som Nyhedsavisen var baseret på.
Og nu har lukningen vist, at det var et fantasi-projekt, som desværre har ødelagt gratisavis-markedet for en periode. Regnskaberne for Nyhedsavisen taler jo for sig selv. Det er over 700 mio. kr., som de islandske ejere og siden Morten Lund har satset på projektet. Forhåbentlig får vi nu et sundt marked – hvor vi får nogle mere realistiske annoncepriser at arbejde med. Og på den baggrund er jeg naturligvis glad for, at vi har holdt fast i Urban,« udtaler Lisbeth Knudsen.
Hvor meget Berlingske Media har tabt på Urban i alle årene, ønsker hun ikke at oplyse.
»Vi udtaler os ikke om delresultater. Men vores tab har været betydeligt mindre end JP-Politikens og Nyhedsavisen.«
Den pressede konkurrencesituation har dog tydeligvis også været en alvorlig belastning for Berlingske Media. Og det skinner tydeligt igennem på reaktionerne fra Lisbeth Knudsen:
»Jeg er faktisk glad for, at vi ligesom kan sige, at nu kommer vi ind i en anden konkurrence-situation. I morgen starter en ny virkelighed, hvor vi vil vurdere den nye situation på markedet.«
Hvorvidt lukningen af Nyhedsavisen betyder ændringer for Urban, er endnu ikke afgjort:
»Altså vi har en god position med Urban. Om vi gør noget i forhold til at justere på oplaget, det skal vi til at vurdere i morgen. Vi øger ikke bare oplaget for at blive større. Der skal være økonomi i det.«
Lisbeth Knudsen afviser til gengæld, at Urban med fordel kunne indgå i et sarmbejde med de øvrige gratis-avis-aktører.
»Et samarbejde? Det kan jeg ikke se for mig lige nu. Nu er der to store udgivelsesselskaber på gratisavismarkedet. Metro og Berlingske Media. Og så må vi se, hvordan det udvikler sig. Vi har i hvert fald tænkt os at blive på markedet.«
Læs også vurderingen fra Søren Riis, adm. direktør for MetroXpress A/S: "Nu overlever gratisaviserne"
(opdateret 23:47)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Fantasiprojekt? Klap lige hesten, Lisbeth.
Projektet var åbenbart så godt, at både Berlingske og JP/Politiken sagde : So ein ding müssen wir auch haben. Det var til gengæld ikke særlig fantasifuldt!
Hvilke spor efterlader »fantasiprojektet« så i bladbranchen?
Nyhedsavisen introducerede som den første avis en integreret brug af onlinemediet – med bl.a. anvendelse af blogs. Avisen tabte dog pusten på den front undervejs. Men det kan da nok være, at andre medier har lært online-lektien – med Berlingske Tidende i spidsen, hvor man virkelig går til stålet på onlinefronten – med integreret redaktion, blogs, multimediereportager og jeg skal komme efter dig.
På forretningsfronten lancerede Nyhedsavisen som det første medie garanti til annoncørerne. Det var et helt uhørt begreb i branchen – og er da heller ikke slået voldsomt igennem endnu. Men det vil helt sikkert komme med stor kraft, selv om vi i branchen nu kan lune os en stund ved at tisse i bukserne af glæde over, at Nyhedsavisen er død. Mange medier i USA har allerede indført en sådan garanti.
Med Nyhedsavisen oplevede vi også for første gang – jeg har i hvert fald aldrig i min lange tid i branchen hørt det før – at ledelsen udtrykte et mål om, at bladets journalister skulle vinde en Cavling-pris. Vi har tværtimod mange gange oplevet, at journalister på et medie vandt en Cavling-pris – på trods af ledelsen.
Medarbejder-engagementet har været helt fantastisk. Vi har ikke siden, at kommunisterne i Dansk Journalistforbund og Dansk Typografforbrund forsøgte at lukke Berlingske Tidende under den 141 dage lange strejke, og hvor Berlingske-journalisterne som aldrig nogensinde før identificerede sig med deres arbejdsplads oplevet noget lignende. Det er derfor meget forståeligt, at Nyhedsavisens medarbejdere er skuffet nu.
Når man talte med medarbejdere på Nyhedsavisen – eller tidligere medarbejdere – så havde de en stolthed over deres avis, som jeg ikke har oplevet på sammen måde før.
I en periode, hvor andre medier bestræber sig meget på at afskaffe nyhedsbegrebet genopfandt Nyhedsavisens journalister dette begreb ¬– med masser af daglige historier, der både satte nyhedsdagsordenen i sig selv og fulgte pulsen i den almindelige nyhedsstrøm – vel at mærke med Nyhedsavisens helt eget tvist. Det er der garanteret mange læsere af andre medier, der kommer til at savne.