Efter syv år med underskud skal gratisavisen URBAN til at tjene penge. Det betyder fyringer i begyndelsen af 2008, siger koncerndirektør Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk
Den nyudnævnte koncerndirektør i Det Berlingske Officin, Lisbeth Knudsen, sætter nu et af sine første større fingeraftryk på Danmarks største dagbladskoncern.
For at øge virksomhedens samlede overskud skal langt mere redaktionelt stof udnyttes på tværs af alle medier i organisationen. Samtidig forbereder hun en ny fyringsrunde i officinet, som denne gang kommer til at ramme Urban.
Gratisavisen har siden lanceringen i 2001 givet underskud i samtlige år, men fremover skal det være slut. Og ved at integrere Berlingske Tidende og Urban kan der skæres betragteligt ned på lønomkostningerne, er meldingen.
»Jeg har ingen forventning om overskud i 2008, men jeg har en klar intention om at nedbringe underskuddet så meget som vi kan. Derfor kigger vi selvfølgelig på, hvordan kan vi producere mere rationelt og dele stof på tværs af koncernen. Og hvordan kan vi udnytte stoffet bedst muligt. Det betyder, at der skal gennemføres nogle mandskabsreduktioner. Og det bliver der givet en meddelelse om i januar næste år,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk
Hun ønsker på nuværende tidspunkt ikke at sætte tal på, hvor mange personer, det drejer sig om. Ej heller antyde, hvorvidt der bliver tale om en større fyringsrunde.
»Du får mig ikke til at sige tal,« siger hun.
Urban har i dag 28 redaktionelle og produktionsmæssige medarbejdere samt 28 salgs- og distributionsmedarbejdere. Af disse stillinger er enkelte i dag ubesatte.
Lisbeth Knudsen bemærker dog, at økonomien for Urban er langt bedre end tilfældet er for de helt nye gratisaviser som 24timer og Nyhedsavisen.
»Det er klart, at Det Berlingske Hus har en betydeligt lavere omkostning ved at have været længe på markedet med Urban end tilfældet er med Nyhedsavisen og 24timer. De har en helt anden type underskud. Dér tales der om tre-cifrede millionunderskud, mens vi på Berlingske-koncernen har tocifrede underskud for Urban,« siger Lisbeth Knudsen, der dog understreger, at det i sig selv ikke er nogen begrundelse for ikke at gøre noget ved Urban.
Tværtimod er hun parat til at agere hurtigt og gennemføre en mærkbar integration mellem Berlingske Tidende og Urban, så man kan slippe af med de røde tal på bundlinien. Men hvornår præcis Urban bliver til en overskudsforretning, tør hun ikke sige.
Bliver det i 2009?
»Det tør jeg ikke give noget bud på lige nu. Nu går vi i gang med et nyt projekt for Urban. Vi laver en Urban 3.0, som er færdigt i januar. Og af konkurrencemæssige hensyn kan jeg ikke sige mere på nuværende tidspunkt.«
Lisbeth Knudsen tilføjer dog, at overførslen af Urban til Berlingske Tidende ikke kun skal ses som et spareprojekt, men også som en mulighed for redaktionel udvikling.
»Det, der sker nu, er først og fremmest, at vi flytter Urban og gør avisen til en redaktionel og kommerciel del af Berlingske Tidende. Og vi flytter Urban for at give Urban det stærkest mulige bagland at vokse i. Tanken er at støtte konceptet og stå i en styrket position i 2008. Samtidig kigger vi så på, om der er muligheder for synergier – både salgsmæssigt, produktionsmæssigt og redaktionelt. «
Urban havde 478.000 læsere i andet og tredje kvartal af 2007 mod 593.000 læsere i samme periode sidste år.
Magasinet Journalisten bringer et større portræt af Lisbeth Knudsen i det næste nummer, som er på gaden på onsdag.
Læs også om fyringsrunden i Det Berlingske Officin tidligere i år.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.