De otte TV 2-regioner er normalt forkælet med høje seertal. Men på regionernes nye 24 timers kanaler kan andelen af seere tælles i promiller. Er der behov for regionalt tv 24 timer i døgnet, når programmerne bliver set af så få? Journalisten har besøgt TV2 Øst, TV2 Lorry og TV2 Fyn.
Drømmen var at lave 'kvalitets-tv med noget på hjerte'. I begyndelsen af året begyndte de otte TV 2-regioner at sende 24 timer i døgnet. Programmerne skulle være så lokale, at kanalerne blev en del af seernes hverdag. I reklamemateriale fra dengang blev kanalerne solgt på den "voksende interesse for det nære og lokale stof, der tegner vores horisont og præger vores hverdag".
Efter otte måneder viser seertallene, at 24 timers kanalernes seerandel (share) ligger på 0,5 procent. På Lorry bliver programmet Lounge for eksempel genudsendt 10 gange for at nå op på samme seertal (20.000) som dengang, programmet blev sendt på TV 2's formiddagsflade. Og 37 procent af fynboerne har aldrig været inde på TV Fyn.
I store dele af døgnet har de otte nye kanaler så få seere, at ratingen ligger på mellem 0,0 og 0,1 procent.
Direktør på TV2 Øst Vagn Petersen erkender, at det kan se mærkeligt ud, at der kun er 10.000-12.000 seere på TV2 Østs 24 timers kanal, når 100.000 ser TV2 Øst på TV 2's signal klokken 19.30.
»Den fantastiske succes i TV 2's nyhedsvindue er blevet en møllesten om vores hals. Hvis nogen forventede, at vi ville få samme seertal, ville det have vendt op og ned på det danske mediebillede. Men man skal også være realistisk. Vi har fået en god start, og der er noget at bygge videre på,« siger Vagn Petersen.
Lorrys nye kanal har de dårligste seertal. Men direktør Dan Tschernia tager tallene med sindsro. Han er overbevist om, at der findes et marked for en hovedstadskanal.
»Vi sender blandt nogle og tyve dansksprogede kanaler, konkurrencen er stor, og der er fortsat mange mennesker, der ikke kan se os. Hvis tallene er de samme om to år, vil jeg være bekymret,« sammenfatter Dan Tschernia.
Med forligsaftalen om 24-timers kanaler fik hver region tre millioner kroner i licensmidler. Vagn Petersen siger, at TV2 Øst og de andre kanaler indtil nu har været gode til at finde low cost-koncepter. Men der skal flere penge til, hvis kvaliteten skal hæves.
»Mange programmer er one takes, hvor værten fører seerne gennem programmet i 30 minutter. Det betyder, at der er meget lidt redigeringsarbejde bagefter. Men det kan man ikke bygge en hel kanal op af,« siger han.
Men 25 millioner om året er trods alt en del penge. Er det en god investering, når der er så få seere?
»Jeg er ikke enig i, at der er få seere. De nye kanaler har været i luften i otte måneder, og det er gået rigtigt godt. Vi ville gerne stå bedre i konkurrencen, men når regionerne samlet set får 25 millioner kroner, er det imponerende, hvad der er kommet ud af det,« siger Vagn Petersen.
TV2 Fyns døgnkanal har de bedste seertal. Men 37 procent af fynboerne har ikke set kanalen endnu. – foto: Klaus Holsting
Og seerinteressen er der, siger han. Fredag aften i den absolutte primetime klokken 20-21 nåede TV2 Øst en share på 3,2 procent, selv om kanalen var oppe imod Husk lige tandbørsten og Vild med dans.
»Det viser, at der er brug for et alternativ til de nationale kanaler. Vi skal måle vores succes på de timer af døgnet, hvor vi sender. Ikke ud fra et gennemsnit på 24 timer, hvor vi ikke sender to tredjedele af tiden.«
Socialdemokraternes Mogens Jensen og Venstres Ellen Trane Nørby – begge medieordførere – har talt om, at regionerne skal have flere penge for at hæve kvaliteten. Og ifølge vurderingerne på stationerne er der behov for mindst 10, 20, ja helst 30 millioner kroner.
»Det er public service, vi laver nu, men det ville være endnu mere public service, hvis vi havde flere midler til at lave for eksempel dagsordensættende debatprogrammer,« siger redaktionschef på TV2 Fyn Marianne Holst Hyrlov.
FREDERIKSBERG TORSDAG EFTERMIDDAG
»Standby, Nanna. Der er 5-4-3-2-1. Værsgo.«
Behagelig popjazz og lækre københavnerbilleder ruller hen over skærmene i kontrolrummet på Frederiksberg. Lorrys daglige livsstilsprogram, Lounge, er i gang.
Vært Nanna Andreasen har gæster i studiet, der skal tale om Susanne Biers nye film, mommy porn og fedmeforskning.
Tidligere hed programmet Brunch og lå på TV 2 om formiddagen. Programkonceptet er det samme, men efter overgangen til døgnkanalen er der ikke tid til debriefing, fordi produktionsholdet skal lave programmet Interview lige efter. Live-musikken om fredagen er også droppet, fordi der er for meget pres på optagestudierne.
Nanna Andreasen fortæller efter udsendelsen, at programmernes lokale vinkel er, at gæsterne kommer fra hovedstadsområdet eller taler om noget fra regionen. Med lidt flere midler kunne hun og kollegaen Stine Sylvestersen gøre programmerne mere aktuelle. I dag er ideerne bag udsendelserne mindst en uge gamle.
»Vi kunne godt tænke os at have en researcher, så vi kunne line gæster op og interviewe dem i samme uge. Det ville gøre programmet mere aktuelt.«
Det er for at spare penge, at Lorry satser på studieproduktioner som Lounge. Det er nemlig billigere, at gæsterne kommer til Lorry på Frederiksberg, end at et tv-hold først skal optage og derpå redigere.
Redaktionschef Trine Jakobsen klikker sig rundt i TV 2-regionernes seneste seertal. Rating, share og seere i antal tusinder. Der er mange rene nuller i kolonnerne. Det vil sige, at der er så få seere, at Gallup ikke kan måle det.
Trine Jakobsen er ikke overrasket over tallene.
»Jeg havde ikke regnet med andet, og især ikke med de budgetter, vi har lagt ud med,« siger Trine Jakobsen om seertallene, der er usædvanligt lave for en tv-station, der som regel har mere end 180.000 seere på hovedudsendelsen klokken 19.30.
Hun fortæller, at alle regionerne her i startfasen gransker hinandens seertal for at finde de programtyper, der appellerer til flest seere. En klar tendens, der giver anledning til håb på tværs af regionerne, er, at live-tv fra begivenheder er noget af det mest sete. Det gjaldt for eksempel, da Lorry sendte live fra sprængningen af to højhuse i Rødovre. Her lå seertallene pludselig på omkring 30.000. Da Lorry sendte live fra
Socialdemokraternes urafstemning i Køge, hvor det blev afgjort, om Marie Stærke fortsat var spidskandidat til kommunalvalget, var seertallene oppe på 21.000.
»Hvis der er begivenheder, der egner sig til det, er der også seere til det. Vi vil gerne lave mere af den slags.«
For at spare tid optager Mads Gudiksen (th) fra TV2 Øst op til tre programmer på en dag til serien Mad med mere. – foto: TV 2
VORDINGBORG ONSDAG EFTERMIDDAG
»Så er der is til alle.«
Kantinedamen Sonja i den brune uniformskittel triller et rullebord med is ind på TV2 Østs redaktion.
Anledningen er de bedste seertal nogensinde på TV2 Østs 24 timers kanal. En syv timer lang live-sending af kongefamiliens besøg i Næstved blev i perioder set af 30-40 procent af tv-seerne i regionen dagen før.
Journalist Susanne Bille Kristensen mener, at transmissionen viser, at der er efterspørgsel, hvis indholdet er i orden.
»Med den nye kanal er der mulighed for at lave noget ordentligt public service-tv. Der er behov for de nye døgnkanaler, fordi de døende aviser har færre ressourcer til at holde øje med storkommunerne. Nu har vi fået kanalerne, men vi skal også have ressourcerne,« siger hun.
Tallene fra dronningens besøg bekræfter journalisterne i, at de skal satse mere på at dække store og små begivenheder.
De tørre tal viser, at omkring 7.500 af de 500.000 borgere i TV2 Øst ser kanalen om dagen.
Det mest populære program er Mit Kæreste Eje, hvor en vurderingsekspert i regionen vurderer værdien af forskellige smykker og kunstgenstande. Det har på gode dage op til 20.000 seere.
TV2 Øst har øget den daglige sendetid med syv en halv time på den nye 24 timers kanal. Resten af døgnet er der webnyheder på kanalen.
Programchef Ditte Okholm-Naut har ansvaret for magasinproduktion. Hun siger, at nogle seere har spurgt, hvorfor den nye kanal ikke sender i døgndrift.
»Men det har aldrig været meningen, at der skulle være nyt stof 24 timer i døgnet på kanalen. Vi har ressourcer til at producere to-tre timer om dagen, og det er det, vi gerne vil dømmes på.
Er der nok historier at fortælle?
»Jeg får tre-fire ideer ind til nye serier hver uge. Der er masser af gode historier tæt på folks hverdag.«
Mads Gudiksen er vært på en række programmer på 24 timers kanalen på TV2 Øst. I Mad med mere besøger han for eksempel regionens kroer, restauranter, cafeer og pølsevogne. Han optager tre programmer på en enkelt dag for at spare tid. Han kan godt lide at arbejde med one takes.
»Det er ikke presset ind i berettermodel eller et fast forankret koncept. Charmen ved one takes er, at de viser mere af virkeligheden. Selv hvis vores budget var 100 gange større, ville vi ikke lave tv som på de andre kanaler, for det ville sende et forkert signal.«
Hvordan er det at lave tv for 8.000-10.000 mennesker, når du er vant til at komme ud til 100.000?
»Det er et kæmpe dilemma. Vi har målt vores succes på antallet af seere, og vi er vant til, at hver tredje eller fjerde borger følger med hver dag. På de gode dage er vi på højde med Borgen og X Factor. Nu laver vi noget, som næsten ingen ser. Skal vi så bare måle os på, om vi selv synes, det var et godt program?« spørger Mads Gudiksen.
Ifølge Mads Gudiksen er vejen til højere seertal en endnu tydeligere lokal forankring. Han laver for eksempel en programserie fra dyreparker i regionen, hvor det ville være oplagt at invitere seerne til et TV2 Øst-arrangement, hvor de kan møde dyrene fra det seneste program.
»Vi er oppe imod kanaler med mange flere penge end os. Men de har ikke historierne, hvor seerne præsenteres for deres egen verden. Hvis vi viser det, kan vi overhale de andre indenom.«
Livesendinger fra begivenheder som den fynske blomsterfestival er døgnkanalernes mest sete programmer. – foto: TV 2
ODENSE FREDAG AFTEN
Ved Brandts Klædefabrik øver journalist Jesper Max Jensen sine cue cards til aftenens udsendelse, 30 minutters live-tv fra et gøglershow i kulturnatten. Han blev ansat som nyuddannet tidligere på året.
»Der er sindssygt meget logistik,« forklarer han.
Han skal interviewe ni mennesker i aften, og mange af dem har han ikke mødt før. Jesper Max Jensen er på arbejde sammen med et lille hold bestående af fotograf Morten Albek og producer Mogens Zender i sendevognen.
Morten Albek er opdraget på Nordisk Film, hvor han lavede Eleva2ren, Fak2ren og landskampe. Der blev dengang investeret mange kræfter i lækre kameragange, flot lys og fortællende dækbilleder. Det er der sjældent tid til nu. Da TV Fyn begyndte at sende på 24 timers kanalen, syntes mange af hans kolleger, at det var lige lovlig low budget.
»Det kan virke, som om vi giver køb på noget, men jeg ser det som en anden måde at lave tv på. Hvis vi laver en fejl, er der ikke noget at gøre ved det. Balancen mellem det vellykkede og det mislykkede er hårfin. Men ofte giver det bedre tv,« siger han.
Som den eneste fotograf på settet har han fået en mere fremtrædende rolle som medfortæller sammen med journalisten, fortæller han.
»Det er mere teamwork. Jeg er nødt til at lytte efter, hvad der foregår, så jeg kan lave billeder, der passer til det, der bliver talt om.«
Klokken 20 glider TV2 Fyns udsendelse på TV 2 direkte over i live-sendingen fra midtbyen. Det er nu, der er de fleste seere, og de skal helst blive på kanalen. Stilen er meget live, uredigeret og håndholdt.
»Morten, nu skal vi løbe – er du med?« spørger Jesper Max Jensen i overgang fra et interview til det næste, så seerne ikke kan undgå at høre det.
Der er ingen assistenter til at sørge for, at kilderne står klar. På et tidspunkt er en interviewperson, en ældre herre, pludselig væk. Men selv om der ikke er mulighed for at stille tilbage til studiet eller en frelsende værtskollega, bevarer Jesper Max Jensen overblikket – og heldigvis dukker manden hurtigt op.
Andre gange må han instruere interviewpersonerne til at flytte sig, så Morten Albek får et bedre billede.
Tempoet i sendingen er så højt, at de 30 minutter stryger af sted. Derfor når Jesper Max Jensen heller ikke at vise programmets rulletekster. Han havde ellers forberedt en gimmick, hvor han på sin iPad ville vise billeder af Morten Albek og produceren. Men da han hiver iPad'en frem, er tiden gået.
Bagefter sammenligner Morten Albek livesendingerne med teatersport. Det handler om at kunne improvisere.
»Det er mere uformelt tv, og vi har lov til at lege mere, end vi plejer.«
På TV Fyn er det live-sendingerne, der trækker flest seere, fortæller direktør Esben Seerup. I august så to-tre procent af de fynske seere i gennemsnit et af kanalens programmer i primetime i løbet af ugen – det svarer til 5.000-8.000 fynske seere. Dermed er TV Fyn den kanal, der i første halvår havde den højeste share.
Direktør Esben Seerup siger, at hvis sharen i primetime stiger til det dobbelte, vil det være fantastisk. Men tv-folk må også indse, at det er nye tider for nichekanalerne.
»Vi skal vænne os til, at der er længere mellem de millionstore seertal, fordi der er kommet flere kanaler. For eksempel var der kun 18.000 seere i hele Danmark til Mikael Kambers 21-nyheder på TV2 News forleden,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.