Licensnyheder i myndighedernes tegn

»At lade myndighederne fremstille sig selv som proaktive helte og undlade væsentlig baggrundsinfo er dårlig journalistik.«

»At lade myndighederne fremstille sig selv som proaktive helte og undlade væsentlig baggrundsinfo er dårlig journalistik.«

KILDEANGIVELSE. 5. januar viede DR næsten seks et halvt minut (!) af sine 18:30-nyheder til indslag om Mejeriforeningens reklamekampagne Morgenmælk. En udadtil tiltrængt og velbegrundet dækning, da skatteborgerne har været med til at finansiere de tilsyneladende ulovligheder. Desværre udelod statsradiofonien nogle ganske vigtige baggrundsoplysninger, der burde være plads til med så grundigt et udgangspunkt.

Faktum er, at Fødevarestyrelsen ikke "fangede" nogen ulovligheder af sig selv, som udtalelsen fra fødevareminister (og landmand) Henrik Høeg kunne indikere. Sagen blev taget op af myndighederne på baggrund af to lange klager udarbejdet af en gruppe mælkeskeptikere med blandt andet undertegnede indrulleret, hvilket i den grad burde nævnes i en bisætning eller to.

Faktisk afviste Fødevareregion Vest i første instans overhovedet at behandle sagen, da man ikke mente, at det var denne myndigheds job at kigge (mælke-)interesseorganisationers laden efter i sømmene. Så det krævede en god del fodarbejde og henvendelse overhovedet at få den kontroversielle sag behandlet, og først efter omkring otte måneder kom det endegyldige svar, hvad den første klage angik. Nu er der jo nok ikke plads til et indslag om det tørre emne god forvaltningsskik i dansk nyheds-tv, men at lade myndighederne fremstille sig selv som proaktive helte og undlade væsentlig baggrundsinfo er dårlig journalistik. Kom igen, DR.

PS: Jeg udleverer gerne korrespondance og dokumentation i sagen, såfremt nogen ønsker adgang til dette.

– Søren F. Lillesøe, journalist, Supra Media

SVAR. Det glæder mig, at det er lykkedes Søren F. Lillesøe og hans ligesindede at få sat gang i myndighederne. Det kan han med rette være stolt af. Men det vigtigste for vores seere er nok ikke så meget at vide, hvem der fik sat sagen i gang.

Det er mere at vide, hvad der konkret er galt med Mejeriforeningens kampagne. Her fortæller vi, at det ifølge Fødevarestyrelsen er vildledende og direkte ulovligt, når Mejeriforeningen lover, at mælk for eksempel kan sænke blodtrykket og hjælpe folk til at tabe sig. Vi fortæller dagligt om lovovertrædelser og brud på regler uden at nævne, hvem der har anmeldt sagen eller klaget til myndighederne. Ikke fordi vi ikke mener, at klagerne eller anmelderne har fortjent noget af æren. Men fordi det er vigtigere for vores seere at vide, hvad der konkret bliver gjort ved det.

– Jacob Kwon, souschef, TV Avisen

0 Kommentarer