Knap hver anden seer tror fejlagtigt, at TV 2's hovedkanal får licens. Myten rammer TV 2 i 2012, når seerne faktisk skal betale for at se kanalen, siger adm. direktør Merete Eldrup til Journalisten.dk. Hun erkender, at kommunikationen har slået fejl.
Fra januar 2012 skal alle betale, hvis de vil se TV 2s hovedkanal. Kanalen er i skrivende stund finansieret af reklamer – og ikke licens. Eller er den?
Det er danskerne i den grad i tvivl om. En undersøgelse, som TV 2 har fået lavet af virksomheden Data Intelligence i foråret viser, at mange danskere tror, TV 2s hovedkanal får licenspenge ligesom DR.
Det har kanalen imidlertid ikke fået siden 2004.
Nærmere bestemt mener 47 % af de adspurgte, at TV 2's hovedkanal er finansieret via licens. De adspurgte er danskere med såkaldt free to air-antenner, hvilket betyder, at de skal træffe et aktivt valg efter 2012 for fortsat at modtage TV 2.
Der er mulighed for flere svar på spørgsmålet, og 92 % har svaret, at TV 2 også finansieres via reklamer, hvilket er korrekt.
Et andet spørgsmål lyder:
Hvad kan forhindre dig i at tegne et TV 2-abonnement og anskaffe det nødvendige modtageudstyr?
Her svarer 47 % af de adspurgte, at de »betaler rigeligt i licens«. Det er suverænt den tungeste årsag. Kun 14 % svarer, at de ikke har brug for flere kanaler, og 9 %, at de sjældent ser TV 2.
TV 2's hovedkanal får ikke licens, imens de regionale TV 2-stationer gør.
»Vi har altid haft på fornemmelsen, at rigtig mange tror, de betaler licens til TV 2. Men vi har ikke haft tal på det før nu,« siger TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup, til Journalisten.dk.
Kommer tallene som en overraskelse for jer?
»Jeg var virkelig overrasket de første par gange, jeg mødte folk, der troede, at vi fik licens. Men hurtigt holdt det op med at komme bag på mig. Jeg tror også, det hænger sammen med, at tv-markedet er meget indviklet – hele det spil med pakker, satellit, DTT, kortafgifter og bindingsperioder. Det er rimelig mørkt land for alle.«
Hvordan påvirker denne 'licensmyte' jer?
»Vi holder øje med det her, fordi vi frygter, at det vil påvirke os negativt. Folk siger 'hold nu op, hvor meget vil I kræve ind?'. Man må sige, at vi får en stor informationsopgave frem til 2012. Vi har i forvejen et princip om, at hver gang, nogen nævner, at TV 2 får licens – uanset om det er i et læserbrev eller en tv-anmeldelse, så skriver vi til dem, at det får vi ikke,« siger Merete Eldrup.
»Jeg får også mange henvendelser fra folk, der vil påvirke indholdet på kanalen, fordi de føler, at de betaler for det. De vil have andre programmer eller færre genudsendelser. Det nemme svar på det er, at de faktisk ikke betaler licens. Jeg synes, det er dejligt, at folk har en holdning til det, vi sender, men TV 2 er altså en gratis kanal lige nu,« fortsætter hun.
Hvis så mange danskere stadig tror, at I får licenspenge, har TV 2 så ikke fejlet i sin kommunikation?
»Jo. Vi har ikke fået det forklaret godt nok. Men det er svært at aflive en myte. Vi havde for to-tre år siden overvejelser om at starte en kampagne og sige 'hallo, TV 2 får ikke licens' til seerne. Men rent kommunikationsmæssigt, hvad er historien i det? Folk vil sige 'nå, hvad så?' eller tro, vi forsøger at forklare, hvorfor vi ikke sender noget ordentligt. Det mener jeg jo, vi gør. Vi har haft svært ved at finde årsagen til at starte sådan en kampagne.«
Du erkender, at I har fejlet i kommunikationen. Hvad kommer I helt konkret til at gøre anderledes?
»Nu har vi jo en konkret anledning til at kontakte seerne og lave nogle tiltag. Vi har for eksempel lavet et infosite, og vi sender infospots på tv. Derudover er vi i dialog med blandt andre Ældre Sagen for at nå ud til deres medlemmer, for det er mange af dem, der har en almindelig stueantenne og derfor ikke kan se TV 2 fremover. Vi gør meget ud af både den brede og den målrettede information,« siger Merete Eldrup.
5