LIBERALE SMILEHULLER

Både økonomi, kundekreds og selvtillid var godt gennemhullet hos Den Liberale Presse. Men en sparerunde har udløst overskud. Nytænkning gav tilfredse kunder – og chefen smiler i telefonen.
Både økonomi, kundekreds og selvtillid var godt gennemhullet hos Den Liberale Presse. Men en sparerunde har udløst overskud. Nytænkning gav tilfredse kunder – og chefen smiler i telefonen.

• »Jeg er meget optimistisk. Det har været sundt at have kniven på struben. Og det er også godt at vide, at de kunder, vi har i dag, har tænkt situationen nøje igennem – og har besluttet sig for ikke at gå.«
Ejvin Bjørnkær, chefredaktør på Den Liberale Presse, har fået et pusterum. Bureauet mistede i 1998 blandt andre Sjællandske Dagblade som kunde, fordi avisen i sin lokale satsning ikke kunne bruge Den Liberale Presses landsstof. Et milliontab, der længe så ud til at blive fulgt op af et farvel fra Fyns Amts Avis.
Den Liberale Presse skar ned, tre-fire stillinger blev nedlagt. Og slankningen giver nu liberalt forår på bundlinjen. Den Liberale Presse gik ud af 1998 med et overskud på godt 330.000 kroner. Ikke nogen fantastisk forretning, men trods alt godt en halv million kroner bedre end det budgetterede underskud – og så er det nye edb-system tilmed betalt.

Mindre, billigere og bedre
Også fremtiden tegner lysere.
»Vi har sat prisen 35 procent ned på vores faste pakke, som også er blevet mindre. Dét tjener vi ikke penge på, men da vi samtidig tilbyder særtjenester, betyder det, at flertallet af vores 10 faste kunder i dag bruger flere penge hos os end tidligere – og er mere tilfredse,« forklarer Ejvin Bjørnkær, der blandt andet med tilfredshed kan notere, at Sjællandske Dagblade abonnerer på særtjenesterne.
Den Liberale Presse har i dag kun seks journalister. Tre er skrivende – heraf én praktikant. En stor del af den »hylde-journalistik«, som bureauet nu i fleksibilitetens navn tilbyder i ugentlige særpakker, ved siden af grundpakken, produceres af freelancere. Det drejer sig blandt andet om naturartikler, hobbystof, tv-features og artikler om mad og vin.
Samtlige 10 medlemmer af Den Liberale Presse er blevet medlemmer af bestyrelsen, dermed har de direkte indflydelse på bureauets linje. Forbedringerne fik Fyns Amts Avis til at forblive kunde.
»Tidligere betalte vi for en masse stof, vi ikke brugte,« siger chefredaktør Hans Jensen fra Fyns Amts Avis. »Nu er medlemsbidraget blevet sat ned, der er blevet sorteret i stoffet og vi kan forsvare at være med. Alting kan selvfølgelig forandre sig, men vi er med så langt, vi kan se lige nu.«

Ros fra storkunde
Den Liberale Presse har stadig mindst ét problem. Storkunden De Bergske Blade – Ringkjøbing Amts Dagblad, Dagbladet Holstebro-Struer, Viborgs Stifts Folkeblad og Thisted Dagblad – er 50 procent ejet af Berlingske-koncernen. Det ville være oplagt, at de fire blade på et tidspunkt begyndte at benytte stof fra Berlingske Tidende.
»Vi har taget højde for, at de kan smutte ud af budgettet,« bekræfter Ejvin Bjørnkjær.
Risikoen bliver ikke mindre af, at De Bergske Blade har barslet med planer om en fælles søndagsavis, ligesom der har været luftet tanker om et tæt samarbejde med 4S, som også har Berlingske-koncernen i ejerkredsen.
»Vi har ikke taget særskilt stilling til vores fremtidige medlemskab af Den Liberale Presse. Det lader vi stå til, vi er helt på det rene med, hvad vi vil i fremtiden,« siger Per B. Jørgensen, administrerende direktør for De Bergske Blade.
Igennem de seneste seks-syv år har De Bergske Blade haft deponeret en ‘permanent udmelding’ hos Den Liberale Presse. Men fremtiden tegner trods alt mere afklaret.
»Den udmeldelse, vi har stående, skal selvfølgelig vurderes i forhold til de ændringer Den Liberale Presse har foretaget. Og de trækker i den retning vi gerne vil,« understreger Per B. Jørgensen.
Og dermed kunne noget tyde på, at De Bergske Blade også er kunde i butikken, når de fire aviser i efteråret år 2000 – efter planerne – kan indvie en ny fælles trykpresse i Struer.

0 Kommentarer