Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:47 10.10.2022 Ritzau

Liberal Alliance vil uddele bøder ved overtrædelse af offentlighedsloven

Liberal Alliance vil uddele bøder ved overtrædelse af offentlighedsloven

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Hvis Liberal Alliance skal bakke op om en regering med Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K) i spidsen, skal der tages markante initiativer til at forbedre borgernes retssikkerhed.

Det siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, til Politiken.

Partiet vil blandt andet indføre det, som partiet kalder et offentlighedsnævn. Det skal kunne kræve, at ministerier betaler en bøde til borgere, hvis ministeriet ikke overholder reglerne om aktindsigt.

Derudover skal Ankestyrelsen have mulighed for at give bøder til kommunerne. Det skal kunne ske, hvis de ”groft tilsidesætter deres pligter” over for borgerne eller har ”urimeligt lange sagsbehandlingstider”.

Forslaget skal være med til at sikre, at ”der er en reel konsekvens ved ikke at følge loven”, siger Alex Vanopslagh. Og det bliver i så fald også en mere synlig konsekvens.

”Loven er, som den er, og den er fin nok. Der er bare ikke tilstrækkeligt med konsekvenser for kommunerne i forhold til at respektere folks rettigheder og retssikkerhed, og det samme gælder med hensyn til åbenhed i folkestyret,” siger partilederen til Politiken.

Forslagene er en del af et retspolitisk udspil med ni konkrete forslag. Liberal Alliance vil også lempe offentlighedsloven, fjerne racismeparagraffen og begrænse teleselskabernes logning af teledata.

SENESTE NYT

Flere nyheder